Μπορεί το νομοσχέδιο που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων να ψηφίστηκε και να αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, αλλά οι μαθητές και οι μαθήτριες των Λυκείων της χώρας με μαζικές καταλήψεις των σχολείων τους ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος που υποβαθμίζει περαιτέρω την ανώτατη αλλά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Εδώ και μερικές ημέρες, 42 σχολεία -κυρίως Λύκεια αλλά και Γυμνάσια- στην Αττική τελούν υπό κατάληψη με αφορμή τα νέα δεδομένα που φέρνει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση. Με πορείες στις γειτονιές αλλά και διοργάνωση συλλαλητηρίου στο κέντρο της πόλης διεκδικούν ένα «σχολείο δημιουργικό και όχι κέντρο εξεταστικό».
Τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για την επαναφορά της βάσης του 10 και της τράπεζας θεμάτων, τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των σχολείων και των Πανεπιστημίων, τον περιορισμό του χρόνου φοίτησης (ν+2) και τις αλλαγές στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους μαθητές κυρίως των τελευταίων τάξεων του Λυκείου.
Τις τοπικές κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις σε Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της τρέχουσας εβδομάδας ακολουθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια, το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου, στην οποία το συντονιστικό των μαθητών καλεί σε μαζική συμμετοχή.
«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και θα κρατήσουμε κλειστά τα σχολεία τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα προκειμένου να μπορέσουν οι μαθητές να συμμετάσχουν χωρίς τον φόβο των απουσιών στο συλλαλητήριο της Δευτέρας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του 15μελούς του 2ου Γενικού Λυκείου Γέρακα.
Τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής μέσω των 15μελών προεδρείων τους κοινοποίησαν στο υπουργείο Παιδείας την απόφαση του μαθητικού σώματος να προχωρήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας μεταξύ άλλων:
● Την άρση της εξίσωσης των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με τα δημόσια ΑΕΙ.
● Τον εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών, την ανανέωση των εγχειριδίων και τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών.
● Την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων που να καλύπτουν περισσότερα γνωστικά αντικείμενα.
● Την αλλαγή του εξεταστικοκεντρικού χαρακτήρα των σχολείων.
Καθηγήτρια απειλεί τους γονείς!
Διευθύντρια Γενικού Λυκείου στη Ν. Ιωνία Αττικής προειδοποιεί με επιστολή της τους γονείς των μαθητών ότι θα διώκονται για παραμέληση ανηλίκων στην περίπτωση που τα παιδιά τους πραγματοποιήσουν κατάληψη, σύμφωνα με το τοπικό ionianet.gr.
Μπορεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων», που κυρώθηκε με τον νόμο 2811/2000, σύμφωνα με τον οποίο τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης οι «καταληψίες», ή το «μαθητικό ιδιώνυμο», όπως συνηθίζει να το λέει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, να καταργήθηκε επί υπουργίας του, αλλά συχνά ακούμε να γίνεται αναφορά στον «νόμο», εννοώντας τον Ποινικό Κώδικα.
Ωστόσο, αυτοί που μετέρχονται τέτοια ρητορική ξεχνούν ότι εντός της εκπαίδευσης αναπτύσσονται σχέσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται στη βάση της καταστολής. Δεν μπορεί οι ειρηνικές κινητοποιήσεις των μαθητών, που διεκδικούν επίλυση των προβλημάτων τους και βελτίωση των όρων εκπαίδευσης, να αντιμετωπίζονται ως παραβατικές πράξεις από εκπαιδευτικούς λειτουργούς.