Νίκη για τους εργαζομένους του προγράμματος στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων «ESTIA» και πανωλεθρία για τη δημοτική αρχή Βούρου σηματοδότησε η προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, όπου έγινε κάτι αξιοσημείωτο, όσο και σπάνιο, για την πολιτική ιστορία της πόλης: η αντιπολίτευση προκάλεσε δημοτικό συμβούλιο, πέτυχε μεγάλη πολιτική νίκη και ταυτόχρονα προκάλεσε ρήγμα στην πλειοψηφία που έχει διαμορφώσει η δημοτική αρχή – και μάλιστα σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της.
Με τις ψήφους της αντιπολίτευσης (και συσχετισμό 16-10) υπερψηφίστηκε η πρόταση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γ. Ουσταμπασίδη για ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα για 12 μήνες, το διάστημα δηλαδή που διεκδικούσαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Η δημοτική αρχή αρχικά αρνούνταν να ανανεώσει τις συμβάσεις 20 εργαζομένων στο πρόγραμμα, οι οποίες έληγαν 31 Δεκεμβρίου, και προανήγγειλε νέο διαγωνισμό για τις θέσεις. Το αποτέλεσμα θα ήταν να “τιναχτεί” στον αέρα το –πετυχημένο, κατά κοινή ομολογία– πρόγραμμα, που θα «άδειαζε» εν μιά νυκτί από εργαζομένους και θα απαιτούνταν ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να προσληφθούν οι νεοδιοριζόμενοι.
Κατόπιν αντιδράσεων, τόσο από πλευράς δημοτικής αντιπολίτευσης, Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο, ΠΟΕ-ΟΤΑ, όσο και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που υλοποιεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με τον δήμο, είχε ληφθεί παραμονή Πρωτοχρονιάς απόφαση για δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων.
Αντιπολίτευση και εργαζόμενοι είχαν κατηγορήσει τη δημοτική αρχή Βούρου ότι στόχος της επαναπροκήρυξης των θέσεων δεν ήταν άλλος από το βόλεμα «ημετέρων».
Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, που προγραμματίστηκε το βράδυ της Τετάρτης (και ολοκληρώθηκε στη 1.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ξεπερνώντας τις πέντε ώρες συνεδρίασης), ο δήμαρχος Γ. Βούρος επέμεινε στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
Η πρότασή του μειοψήφησε, ενώ ο δήμαρχος υπέπεσε σε αντιφάσεις: από τη μια παραδέχτηκε την επιτυχία του προγράμματος που ξεκίνησε στην πόλη το 2017 επί διοίκησης Αρ. Βασιλόπουλου, από την άλλη το κατήγγειλε για αναξιοκρατία.
Επικαλέστηκε την «αριστεία» για να αιτιολογήσει την επαναπροκήρυξη των θέσεων με «αδιάβλητες και διαφανείς» διαδικασίες, τη στιγμή που η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι έχει υποβαθμίσει τα προσόντα που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι: στην περίπτωση της γνώσης αγγλικών, έχει ρίξει το απαιτούμενο επίπεδο από Proficiency σε Lower!
Σε διαμετρικά αντίθετο μήκος κύματος από τον δήμαρχο ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Γ. Καραβίας, που έχει τοποθετηθεί στο αξίωμα επί διοίκησης Βούρου.
Ο κ. Καραβίας υποστήριξε το αίτημα για 12μηνη ανανέωση συμβάσεων, τόνισε ότι, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, ήταν αναγκαία η έστω και δίμηνη ανανέωση συμβάσεων για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του προγράμματος και αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου στη Φιλαδέλφεια μεταξύ όσων δήμων λειτουργούν το πρόγραμμα «ESTIA», οι 7 στους 9 ενημέρωσαν ότι έχουν επιλέξει την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων.
Αποστάσεις από τον δήμαρχο πήρε και ο Π. Γρετζελιάς, επικεφαλής παράταξης που συνέπραξε μετεκλογικά με την παράταξη Βούρου για τον σχηματισμό πλειοψηφίας. Αν και κατά την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο επέλεξε την αποχή, ο κ. Γρετζελιάς συντάχθηκε με τη θέση του κ. Καραβία.
Μέχρι πρότινος ο κ. Γρετζελιάς ήταν σε κοινή «γραμμή» με τον δήμαρχο, όμως προχθές ξεκαθάρισε ότι θα δεσμεύσει τους συμβούλους του στην Κοινωφελή να υπερψηφίσουν τη 12μηνη ανανέωση συμβάσεων.
Να σημειωθεί ότι η παράταξη Γρετζελιά έχει πέντε μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ενώ η παράταξη Βούρου τέσσερα.
Με την απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο (ανώτατο όργανο κάθε δήμου) εξουσιοδοτείται η Κοινωφελής Επιχείρηση να προχωρήσει στη 12μηνη ανανέωση των συμβάσεων. Ωστόσο, η δημοτική αρχή εμφανίζει νέα προσκόμματα: ερμηνεύει την απόφαση ως «γνωμοδοτική» και όχι δεσμευτική.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση ο πρώην δήμαρχος, Αρ. Βασιλόπουλος, ξεκαθάρισε ότι εάν δεν προχωρήσει η 12μηνη ανανέωση συμβάσεων, η αντιπολίτευση θα προκαλέσει νέο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και θα ζητήσει το «ξήλωμα» όλης της διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης, με εξαίρεση τον πρόεδρό της.
Η κοινωφελής
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η «Δύναμη Πολιτών» έχει χειριστεί την υπόθεση με συγκροτημένο τρόπο και μάλιστα με χθεσινή ανακοίνωσή της χαιρέτισε την απόφαση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου ως μια εξέλιξη όπου «μοναδικοί νικητές είναι οι 350 ωφελούμενοι (σ.σ. πρόσφυγες) του προγράμματος, οι εργαζόμενοι, αλλά και ο δήμος μας, ο οποίος θα συνεχίσει να υλοποιεί με υπευθυνότητα και ανθρωπιά μια πολιτική ισότιμης ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στη χώρα μας».
Στις τάξεις των εργαζομένων υπάρχει ικανοποίηση από τις εξελίξεις, όμως παραμένουν ακόμη οι αμφιβολίες για το τι θα αποφασίσει εν τέλει η Κοινωφελής Επιχείρηση, που είναι και το όργανο που τους προσλαμβάνει με συμβάσεις έργου.
Οπως εξήγησαν στην «Εφ.Συν.», ακόμη δεν έχουν κληθεί να υπογράψουν τις δίμηνες συμβάσεις –κάτι που αναμένουν προσεχώς–, ενώ ένας εξ αυτών έχει ενημερώσει τους συναδέλφους του ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να εργάζεται στο πρόγραμμα μετά τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής.