Κατά τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Αντώνης Σαμαράς διαφοροποιήθηκε ρητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη στρατηγική της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας αιχμές εναντίον του, έριξε νέες βολές στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ επέμεινε στην εθνικιστική γραμμή περί απεμπλοκής από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αύριο διεξάγεται η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την οποία η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει το «Ναι» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αυτή η ευρύτατη πλειοψηφία είναι και ο λόγος που θεωρείται δύσκολο να υπάρξουν βουλευτές της Ν.Δ. που δεν θα την ψηφίσουν.
Θα υπάρξει, ωστόσο, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, μια ηχηρή απουσία. Και αυτός που θα απουσιάζει δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εμφανιζόταν να επιθυμεί διακαώς τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά «αδειάστηκε» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αλλωστε, η εσωκομματική στόχευση της επιλογής του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ακριβώς αυτή: Από τη μία να «αδειάσει» τον κ. Σαμαρά και τους σαμαρικούς και από την άλλη, απορρίπτοντας την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, να προχωρήσει στην «αποκαραμανλοποίηση» της Ν.Δ. που, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, επιδιώκει, με στόχο τη δική του κυριαρχία στο εσωκομματικό τοπίο (βλ., σχετικά, «Εφ.Συν.», 20.01.2020, «Ενας νέος μητσοτακισμός γεννιέται»).
Περί ταξιδιού
Και μπορεί ο Αντ. Σαμαράς να δήλωσε («Φιλελεύθερος», 18.1.2020) ότι θα λείπει σε προγραμματισμένο από καιρό ταξίδι στις ΗΠΑ και ότι θα στείλει σχετική επιστολή στη Βουλή, στην οποία θα λέει ότι, αν ήταν παρών, θα υπερψήφιζε την πρόταση του κόμματός του, αλλά τελικά δεν κατάφερε να κρύψει την πικρία του, λέγοντας το υποτιμητικό «δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κ. Σακελλαροπούλου», την ώρα που δεν είναι λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν την απουσία του ως μήνυμα προς τον πρωθυπουργό.
Αλλά ο κ. Σαμαράς δεν έμεινε εκεί. Στην ίδια συνέντευξη διαφοροποιήθηκε ρητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στρατηγική της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, έριξε νέες βολές στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό, ενώ επέμεινε στα περί απεμπλοκής από τη Συμφωνία των Πρεσπών, τασσόμενος με αυτόν τον τρόπο άλλη μια φορά κατά της θέσης του πρωθυπουργού ότι μια κυρωμένη συμφωνία δεν αλλάζει και κατά της στροφής της Ν.Δ. στο ζήτημα που, έχοντας πια εγκαταλείψει τις προεκλογικές καταγγελίες της συμφωνίας, ζητά τώρα ως κυβέρνηση από τους γείτονες την πιστή εφαρμογή της.
Ετσι, ο πρώ- ην πρωθυπουργός, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ότι «όταν ακούγονται πρόθυμες φωνές από την Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε τα “δικά μας”, ενθαρρύνουμε τους άλλους να μας ζητήσουν κι άλλα. Οταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε “συνυποσχετικό” που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο… Δεν πρέπει να φερόμαστε ως “αναλυτές” μιας κατάστασης, αλλά ως πολιτικοί που κρατάμε στα χέρια μας τη μοίρα της χώρας μας…
Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ είναι σωστό! Και με αυτό το μήνυμα προς την άλλη πλευρά πρέπει να συντονιστούμε όλοι. Οχι να το “νοθεύουμε”…». Βέβαια, αυτός που ο κ. Σαμαράς καταγγέλλει εδώ είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι η υπογραφή συνυποσχετικού και η από κοινού προσφυγή στη Χάγη αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ο Αντ. Σαμαράς βάλλει και κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία είχε διατυπώσει την πρόταση αυτήν πριν τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς, θέλοντας να πιέσει την κυβέρνηση, επανέλαβε την εθνικιστική γραμμή περί απεμπλοκής από τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «η Συμφωνία αυτή δεν πάει πουθενά. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί απ’ αυτήν χωρίς να πληρώσει κόστος. Κι όπως πάνε τα πράγματα, αυτό δεν είναι αδύνατο. Οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή τη Συμφωνία ήδη αποδυναμώνονται ταχύτατα…».
Καρφιά
Οσο για το προσφυγικό, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε ευθείες βολές στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα.
Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο…», αναφερόμενος έτσι στην ανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης που ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει να καταργήσει. Και την ίδια ώρα ο κ. Σαμαράς είπε ότι «θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (σ.σ. κυβέρνησης – τοπικών κοινωνιών), αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι λεγόμενες “ροές” αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή». Εδώ, λοιπόν, ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί και πάλι να επαναφέρει στο λεξιλόγιο της Ν.Δ. τη ρατσιστική γλώσσα που ο ίδιος χρησιμοποιεί.
Και μπορεί ο Αντ. Σαμαράς, κατά την ίδια συνέντευξη, να αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του «κακού σαμαρικού λύκου» που κάποιοι του αποδίδουν, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι, μετά τα απανωτά «αδειάσματα» που έχει δεχτεί μετεκλογικά από τον Κυρ. Μητσοτάκη, θα εξακολουθεί να… δείχνει τα δόντια του.