Ο Μαρκ Φλάισμαν, πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού κλαμπ «Studio 54», πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία

375

Studio_54_2

Η υγεία του επιχειρηματία είχε ξεκινήσει να επιδεινώνεται από το 2016 και δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει ούτε να μιλήσει σωστά – Ο ίδιος πίστευε ότι οι καταχρήσεις του στις αρχές του ’80 συνέβαλαν μυστηριώδη πάθησή του –  «Δεν θα υπάρξει τελευταίο πάρτι» είχε πει


Ο Μαρκ Φλάισμαν, ιδιοκτήτης του θρυλικού κλαμπ Studio 54 στις αρχές της δεκαετίας του ’80, πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία, σε ηλικία 82 ετών.

Σύμφωνα με τη New York Post, η υγεία του Φλάισμαν είχε ξεκινήσει να επιδεινώνεται από το 2016. Σε συνέντευξή του στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα τον περασμένο μήνα, ο επιχειρηματίας είχε αποκαλύψει ότι δεν μπορούσε να περπατήσει ούτε να μιλήσει σωστά, ως αποτέλεσμα μιας πάθησης που οι γιατροί δεν μπορούσαν να διαγνώσουν.

«Δεν μπορώ να περπατήσω, η ομιλία μου είναι σκ@τα και δεν μπορώ να αυτοεξυπηρετηθώ… Η γυναίκα μου με βοηθάει να ξαπλώσω στο κρεβάτι και δεν μπορώ ούτε να ντυθώ, ούτε αν φορέσω τα παπούτσια μου μόνος μου», είχε πει σχετικά με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Αναφορικά με την απόφασή του να καταφύγει στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, είχε αναφέρει πως για εκείνον ήταν η πιο ήπια και εύκολη διέξοδος από την κατάσταση που βίωνε.

Ο Μαρκ Φλάισμαν αγόρασε το εμβληματικό κλαμπ της Νέας Υόρκης, Studio 54, από τους ιδρυτές του, Ίαν Σρέιγκερ και Στιβ Ρούμπελ, το 1981. Το 1984 το πούλησε σε νέους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια άνοιξε το επίσης διάσημο κλαμπ Tatou, αλλά και το Gaugin στο ξενοδοχείο Plaza, την εποχή που ιδιοκτήτης του ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
(φωτό: Getty images/ideal image)

 

Ο επιχειματίας είχε κυκλοφορήσει το 2017 ένα βιβλίο με τίτλο «Inside Studio 54» στο οποίο αφηγούνταν ιστορίες σχετικά με τις ημέρες της ντίσκο, «όταν όμορφοι άνθρωποι ρουφούσαν κοκαΐνη μέσα από τυλιγμένα χαρτονομίσματα των εκατό δολαρίων».

Ως ιδιοκτήτης του Studio 54, ο Φλάισμαν ξεφάντωνε κάθε βράδυ με διασημότητες όπως ο Άντι Γουόρχολ, ο Κάλβιν Κλάιν, η Λίζα Μινέλι και η Σερ. Εκείνη την εποχή οι καταχρήσεις δεν ήταν κάτι σπάνιο ούτε για τον ίδιο, ούτε και για πολλούς θαμώνες του νυχτερινού κέντρου. «Μου άρεσε να είμαι “φτιαγμένος”. Έτσι έπαιρνα ναρκωτικά και έπινα. Αυτό [το πρόβλημα υγείας] οφείλεται πιθανώς στις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και τις ουσίες που κατανάλωνα», είχε πει στην Post o 82χρονος.

Έχοντας υποφέρει για χρόνια, ο Φλάισμαν αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελβετία και να πάρει το τελευταίο ναρκωτικό του: μια θανατηφόρα δόση βαρβιτουρικών.

O πρώην συνεργάτης του, Ντάνιελ Φιτζέραλντ, είπε στο BBC ότι ο Φλάισμαν έκανε τελικά αυτό που είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή έβαλε τέλος στη ζωή του με ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Ο Φλάισμαν είχε επικοινωνήσει με την ΜΚΟ Dignitas, που ιδρύθηκε το 1998 και έχει ως σκοπό να παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους που θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους εξαιτίας επώδυνων και ανιάτων παθήσεων. Στελέχη της Dignitas εξέτασαν τον ιατρικό φάκελο του επιχειρηματία και είχαν συζητήσεις μαζί του το προηγούμενο διάστημα.

«Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο θέλω να το κάνω. Θα πετάξω κατευθείαν στη Ζυρίχη από το Λος Άντζελες. Δεν θα υπάρξει τελευταίο πάρτι», είχε πει στη συνέντευξή του ο Φλάισμαν.

Πηγή: protothema.gr