Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ

561

ukraine_mall_attack_xr

«Έγκλημα πολέμου» για την G7 η ρωσική επίθεση  –  Στους 16 οι νεκροί

Με οργή και αποτροπιασμό, αλλά και με σαφές μήνυμα ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου, αντιμετωπίζει η Δύση τη φρικιαστική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην πόλη της κεντρικής Ουκρανίας Κρεμεντσούκ, με πάνω από 16 νεκρούς και 59 τραυματίες.

Δυτικοί ηγέτες και η G7 καταδίκασαν τη Μόσχα για την επίθεση και ενώ τα τελευταία 24ωρα οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να κερδίζουν έδαφος (και εδάφη) στο ανατολικό μέτωπο και κυρίως στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, όπου πλέον ελέγχουν σχεδόν όλα τα κεντρικά και στρατηγικού ενδιαφέροντος σημεία. Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν περιορίζονται όμως μόνο σε αυτό το μέτωπο, σημειώνονται βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, ενώ επικρατεί ανησυχία και για κινήσεις προς την Οδησσό.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα προς τη Δύση, καθώς από τη μία ο στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ απειλεί με παγκόσμιο πόλεμο εάν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις κινηθούν με στόχο την Κριμαία και από την άλλη η Μόσχα ανοίγει και πάλι τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Turk Stream και ο Ρώσος πρόεδρος κάνει γνωστό ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο των G20 τον Νοέμβριο στην Ινδονησία, προκαλώντας αμηχανία στους δυτικούς ηγέτες.

«Έγκλημα πολέμου» η επίθεση στο εμπορικό κέντρο

Η πυραυλική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Κρέμεντσουκ πάγωσε τη Δύση, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έγραψε στο Telegram ότι «μόνο εντελώς παράφρονες τρομοκράτες θα μπορούσαν να χτυπήσουν μια τέτοια εγκατάσταση με πυραύλους και αυτοί δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη Γη» και έκανε λόγο για ένα «υπολογισμένο χτύπημα». Κατά τον Ζελένσκι «το ρωσικό πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ είναι μια από τις πιο αναίσχυντες τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Μια ήσυχη πόλη, ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν γυναίκες, παιδιά, απλοί άνθρωποι».

Οι ηγέτες των Επτά πιο βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών (G7), που βρίσκονται για την καθιερωμένη σύνοδο στις βαυαρικές Άλπεις, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταδίκης για τον βομβαρδισμό του εμπορικού κέντρου, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «έγκλημα πολέμου» και διαμηνύοντας ότι «Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «απόλυτη φρίκη», εκφράζοντας την οργή του «μπροστά σε αυτό το αίσχος», ενώ το Παρίσι δηλώνει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει.

O υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το χτύπημα, το οποίο περιέγραψε ως «την τελευταία χρονικά μιας σειράς ωμοτήτων», συμφωνώντας με την άποψη ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει.

Από την πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση Ρωσία δεν έκανε κάποιο σχόλιο, αλλά παγίως αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Σημειώνεται ότι το Κρεμεντσούκ, είναι μια βιομηχανική πόλη με περισσότερους από 200 χιλιάδες κατοίκους πριν από την ρωσική εισβολή, στον ποταμό Ντίμπρο στην περιφέρεια Πολτάβα. Η στρατηγική της σημασία σχετίζεται με το γεγονός ότι στην περιοχή βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ουκρανίας

Στο μεταξύ φαίνεται ότι το Λουχάνσκ, μία από τις δύο περιφέρεια που ήταν ο αρχικός στόχος της Ρωσία (η άλλη είναι το Ντονέτσκ) έχει9 πέσει σχεδόν ολοκληρωτικά στα χέρια των δυνάμεων εισβολής.

Αφού κατέλαβε την πόλη Σεβεροντονέτσκ, ο ρωσικός στρατός εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις και τη Δευτέρα μέχρι αργά το βράδυ βομβάρδιζε τη γειτονική πόλη Λισιτσάνσκ με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα ότι οι προκάλεσε το θάνατο πολλών αμάχων.

Μετά από πολλές εβδομάδες επιχειρήσεων ο ρωσικός στρατός φαίνεται να πήρε τον έλεγχο ενός πολύ κρίσιμου οδικού άξονα μήκους περίπου 70 χλμ στο κέντρο του ανατολικό μετώπου που συνδέει τις πόλεις Αρτεμόβσκ, Σεβέρσκ και Λιχιτσάνσκ.

Οι βομβαρδισμοί όμως συνεχίστηκαν και στο Χάρκοβο στα βόρεια της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, αυξάνοντας την ανησυχία για τη διεύρυνση των μετώπων, όσο η Μόσχα κερδίζει τον έλεγχο του Ντονμπάς στα ανατολικά. Επίσης ρωσικά μέσα αναφέρουν ότι με την επικράτηση στο ανατολικό μέτωπο, «απελευθερώνονται» δυνάμεις του ρωσικού στρατού για να επιχειρήσουν στο νότο, ακόμα και προς την Οδησσό.

Και όλα αυτά, με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας και νυν επικεφαλής του συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε κίνηση κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ εναντίον της Κριμαίας θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία και θα μπορούσε να οδηγήσει «στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως είπε.

«Για εμάς, η Κριμαία είναι τμήμα της Ρωσίας. Κι αυτό σημαίνει για πάντα. Οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης στην Κριμαία είναι κήρυξη πολέμου εναντίον της χώρας μας», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Μεντβέντεφ, ο οποίος είπε επίσης πως εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο NATO, η Μόσχα θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της κι είναι «έτοιμη για μέτρα αντιποίνων».

Στο μεταξύ τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι επανεκκινούν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Turk Stream. Η Gazprom ενημέρωσε ότι οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό ολοκληρώθηκαν με αποτέλεσμα η ροή φυσικού αερίου, που είχε διακοπεί από τις 21 Ιουνίου, να αποκατασταθεί.

Ο Turk Stream είναι ένας «εξαγωγικός αγωγός» από τη Ρωσία προς την Τουρκία που κινείται κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας και μέσω αυτού γίνονται παραδόσεις ρωσικού αερίου προς την Τουρκία και τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ακόμα εάν πρόκειται για μία σκόπιμη κίνηση κατευνασμού της δυτικής οργής προς τη Μόσχα, που όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακυρωθεί ξανά ή για μία πιο επίμονη προσπάθεια να υπάρξει κάποια αποκατάσταση της επικοινωνίας του Πούτιν με ευρωπαίους ηγέτες.