Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Κλείνουν μέχρι την Παρασκευή τα σφαγεία της Θεσσαλίας – Τι προβλέπει η απόφαση Κουρέτα

92

provata1

Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας – Απομονώνονται όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πάχυνσης αιγοπροβάτων – Τι προβλέπεται για το νωπό γάλα

Σειρά μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης της πανώλης των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της περιφέρειας μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024. Επίσης, προβλέπεται απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική διερεύνηση της νόσου και να εκδοθεί νέα απόφαση.

Παράλληλα, απαγορεύεται η για κάθε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία, ενώ αποφασίστηκε η απομόνωση όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες. Επιπρόσθετα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.

Με την ίδια απόφαση, απαγορεύεται η για κάθε λόγο μετακίνησης βοοειδών από και προς τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου.

Τι προβλέπεται για το νωπό γάλα

Παράλληλα, η απόφαση προβλέπει ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό 2020/687 Παράρτημα VII, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ο μετριασμός του κινδύνου από το νωπό γάλα από την απαγορευμένη ζώνη για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών μπορεί να γίνει με τις παρακάτω μεθόδους επεξεργασίας:

1. Θερμική επεξεργασία UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία): τουλάχιστον 132°C για τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο,

2. Θερμική επεξεργασία παστερίωσης HTST (σύντομης διαρκείας παστερίωση σε υψηλή θερμοκρασία), εάν το pH του γάλακτος είναι
α) χαμηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων,
β) 7 ή υψηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων, δύο φορές.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ