Πόλεμος στην Ουκρανία: Η δύσκολη μάχη του Κιέβου

564

Πώς ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, πλην όμως με τεράστιο κόστος

Δύο και πλέον εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος εξελίσσεται πλέον σε «μάχη των πόλεων», με τη ρωσική στρατιωτική «μέγγενη» να σφίγγει γύρω από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

Μοιραία, η «μητέρα των μαχών» αναμένεται στο Κίεβο: την υπό πολιορκία ουκρανική πρωτεύουσα, όπου στρατιωτικές δυνάμεις και εθελοντές -ντόπιοι, αλλά και ξένοι- ετοιμάζονται για την πιο κρίσιμη αναμέτρηση ενός ούτως ή άλλως φρικιαστικού πολέμου.

«Οι στρατιωτικοί γενικά διδάσκονται να αποφεύγουν τη μάχη σε αστικές περιοχές», επισημαίνει ο ειδικός αναλυτής και υποστράτηγος ε.α. των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, Μικ Ράιαν, πρώην σύμβουλος στρατηγικής στο Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ και με μακρά θητεία στα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Πρόκειται για υψηλού κινδύνου και βάναυσες μορφές πολεμικών συγκρούσεων, αναφέρει. Και σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, το ανθρώπινο κόστος τόσο για τις στρατιωτικές δυνάμεις, όσο κυρίως για τους πολίτες μπορεί να είναι εφιαλτικό.

Έκτασης περίπου 840 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμού 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων (εκ των οποίων οι μισοί την έχουν ήδη εγκαταλείψει, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές), η ουκρανική πρωτεύουσα μπορεί να γίνει πεδίο άγριας μάχης σε αστικό περιβάλλον.

Τόσο μεγάλης κλίμακας δε, προειδοποιεί ο Αυστραλός αναλυτής, που ο κόσμος δεν έχει δει εδώ και 75 χρόνια… 

Υπό ρωσικό «κλοιό»

Ο στρατιωτικός αποκλεισμός του Κιέβου αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα, τονίζουν αναλυτές.

Οι Ρώσοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν κλοιό τουλάχιστον 90 χιλιομέτρων γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, αναφέρει ο Ράιαν. Για την πλήρη περικύκλωσή της ωστόσο, εκτιμά, απαιτείται περίπου το ήμισυ των μάχιμων δυνάμεων της Ρωσίας, σημαντικό μέρος των οποίων βρίσκονται σε αυτή τη φάση στα ανατολικά και νότια μέτωπα στα ουκρανικά εδάφη.

Εξ ου και δεν αποκλείει το σενάριο ενός πιο χαλαρού κλοιού γύρω από το Κίεβο. Προοπτική, που πιθανότατα όμως θα παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια της μάχης.

Βασικό ζητούμενο για τους Ρώσους, τονίζει ο Αυστραλός αναλυτής, είναι να αποτραπεί η μεταφορά ενισχύσεων και προμηθειών στις ουκρανικές δυνάμεις εντός της πόλης.

Ως επόμενα βήματα των εισβολέων αναφέρει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του Κιέβου και την καταστροφή των δίκτυων επικοινωνιών, εμποδίζοντας έτσι τον συντονισμό της ουκρανικής άμυνας.

Στην επιχείρηση κατάληψη της πόλης, εκτιμά, οι Ρώσοι μπορεί να μην επιδιώξουν να ελέγξουν όλη την αστική περιοχή (που είναι ούτως ή άλλως τεράστια σε έκταση), αλλά να καταλάβουν βασικούς κόμβους και στρατηγικής σημασίας τμήματα της πόλης, όπου βρίσκονται Ουκρανοί πολιτικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί.

Το μέγεθος του Κιέβου, τα ψηλά κτίρια και το οδικό δίκτυο με φαρδείς και στενούς δρόμους δεν επιτρέπει εξάλλου σε καμία πλευρά να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων σε οποιοδήποτε μέρος και χρόνο.

«Θα είναι μια μάχη χιλιάδων μικρών στρατιωτικών ομάδων μεταξύ τους, σε μικρές περιοχές», γράφει ο Μικ Ράιαν. «Κάθε κτίριο είναι ένα πιθανό καταφύγιο, κάθε δρόμος μια πιθανή ζώνη ενέδρας».

Υπάρχουν επίσης εκτεταμένες υπόγειες σήραγγες και χώροι, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους Ουκρανούς για μετακινήσεις, αιφνιδιασμούς του αντιπάλου, καθώς και ως γραμμές ανεφοδιασμού.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr