Μικρά βήματα προόδου στην τρίτη συνάντηση των διαπραγματευτών, αλλά το χάσμα παραμένει – Τα βλέμματα στραμμένα στην Αττάλεια την Πέμπτη
Το Κρεμλίνο βάζει ήδη ξεκάθαρα στο τραπέζι τους όρους του για να σταματήσει την εισβολή, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαμηνύει ότι συζητήσεις με τελεσίγραφα δεν γίνονται και αντιπροτείνει απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν. Την ίδια ώρα όμως σημειώνονται μικρά βήματα προόδου, όπως έδειξε η τρίτη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών στο Μίνσκ, οι οποίες συμφώνησαν και για νέα επαφή. Αλλά η κυριότερη ένδειξη ότι και η Μόσχα και το Κρεμλίνο δεν θέλουν να κλείσουν τους διαύλους επικοινωνίας και ψάχνουν μία φόρμουλα, πέρα από τις επιθετικές διακηρύξεις και το πινγκ πονγκ δηλώσεων, είναι η συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στην Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Ρώσος Λαβρόφ και ο Ουκρανός Κουλέμπα, παρόντος του Τούρκου ομολόγου τους Τσαβούσογλου. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών από την έναρξη της εισβολής. Ουσιαστικά η επαφή αυτή είναι στο πιο υψηλό επίπεδο μέχρι τώρα, ανάμεσα στα δύο μέρη και πάνω από αυτή είναι μόνο η συζήτηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, στην πιο κρίσιμη και δύσκολη ώρα των πολεμικών συγκρούσεων μπορεί να προκύψει η αναγκαιότητα της διπλωματικής λύσης, έστω κι αν ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προέβλεψε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει ελπίδα ειρήνευσης για τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.
Πολλοί βλέπουν ότι, από τη μία πλευρά, η παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση έχει τεράστιο κόστος για τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα, ειδικά εάν η Δύση αποφασίσει να πληρώσει και η ίδια μεγάλο τίμημα με τις κυρώσεις, αρκεί να γονατίσει την ρωσική οικονομία και να φέρει τον Πούτιν σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο. Εάν συνεχιστούν μάλιστα και οι απώλειες στο αμιγώς στρατιωτικό πεδίο, το Κρεμλίνο θα βρεθεί σε ακόμα πιο δυσχερή θέση, ανεξάρτητα εάν πετύχει τελικά τους στόχους του, όπως επιμένει ο Πούτιν.
Από την άλλη, ούτε το Κίεβο μπορεί να αντέξει την ρωσική στρατιωτική πίεση, που καταστρέφει υποδομές και προκαλεί τερατώδες ανθρωπιστικό πρόβλημα στη χώρα, ειδικά από την ώρα που η Δύση επιμένει να μην παράσχει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ακόμα και χθες ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα εμπλακούν στη σύγκρουση αυτή επειδή «ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν παγκόσμιος πόλεμος, με μια δύναμη που διαθέτει πυρηνικά όπλα».
Υπό αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα, η διπλωματία, ακόμα κι αν δεν φαίνεται να έχει αποτελέσματα αυτή την ώρα, μπορεί να κερδίσει έδαφος τις αμέσως επόμενες. Πολλοί παρατήρησαν μάλιστα ότι οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών τη Δευτέρα διήρκησαν περισσότερες από 3 ώρες, έστω κι αν τελικά δεν έβγαλαν καποιο ευρύτερο αποτέλεσμα, – το χάσμα στα κύρια σημεία παραμένει μεγάλο – παρά μόνο μία στοιχειώδη συμφωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Ουδείς πάντως μπορεί να προβλέψει το παραμικρό, καθώς οι κινήσεις του Πούτιν είναι εντελώς απρόβλεπτες, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι θα θελήσει πάση θυσία να ικανοποιήσει κάποιους από τους βασικούς στόχους του με αυτή την πολεμική επιχείρηση και δεν πρόκειται να υπολογίσει το όποιο τίμημα. Έστω κι αν αυτό που θα φανεί ότι κερδίζει είναι πολύ μικρότερο από εκείνο, που αρχικά επεδίωκε.