Δεν είναι μόνο ενοχλητικά, ορισμένες φορές είναι και επικίνδυνα γιατί μπορεί να μας προκαλέσουν τοπικές δερματικές αντιδράσεις ή να μας μεταδώσουν ασθένειες. Υπάρχουν όμως τρόποι να αναχαιτίσουμε τα κουνούπια
Οι σκνίπες και τα κουνούπια μάς επισκέπτονται συχνά το καλοκαίρι και γίνονται αιτία να χαλάσουν τα βράδια μας αλλά και ο ύπνος μας.
Τρέφονται με το νέκταρ των λουλουδιών, αλλά τα θηλυκά, την εποχή της αναπαραγωγής τους, επειδή χρειάζονται αίμα για την ανάπτυξη των αβγών τους, τσιμπούν ανθρώπους και ζώα. Όμως μαζί με το σάλιο τους μεταφέρουν παράσιτα ή και ιούς.
Έτσι, αν είναι μολυσμένα και ανάλογα με το είδος τους, μπορεί να μεταδώσουν διάφορα νοσήματα. Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και, πιο σπάνια, ελονοσίας.
Το τσίμπημα του κουνουπιού όμως δεν αποκλείεται να προκαλέσει και τοπικές αντιδράσεις.
Οι πρώτες βοήθειες
Τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζεται κάποια ειδική αγωγή, αρκεί να πλύνουμε την περιοχή με νερό και σαπούνι όσο το δυνατόν συντομότερα. Ένα επίθεμα με πάγο τυλιγμένο σε πανί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.
Αν ο κνησμός είναι έντονος, η λήψη ενός αντιισταμινικού από το στόμα ή μια τοπική κορτιζονούχα αλοιφή θα βοηθήσουν.
Δεν ξύνουμε την περιοχή γιατί ενδέχεται να μολυνθεί – το ξύσιμο των βλαβών μπορεί να οδηγήσει σε δευτεροπαθή λοίμωξη της διαβρωμένης επιδερμίδας από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α ή χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.
Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com