Πρωτοβουλίες κατά προσφύγων

511

Αύριο οι υπογραφές για τη σύσταση έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο στην Αθήνα. Οι προσδοκίες Κουμουτσάκου για μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρέμβαση στην Τουρκία προκειμένου να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών.

Συμφωνία με τη διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο για τη σύσταση έδρας της Υπηρεσίας στην Αθήνα υπογράφει αύριο το πρωί στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας πρωτοβουλία με επιχειρησιακά μέτρα και προτάσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προσώπων εντός και εκτός της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, προτείνεται η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ Europol, FRONTEX, Interpol και EASO για ανταλλαγή πληροφοριών και δημιουργία πίνακα πληροφοριών ασφαλείας, καθώς και η ενίσχυση των ανταλλαγών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, όπως και η συνεργασία με τρίτες χώρες (Τουρκία, Πακιστάν, Ιράν…), με πιθανή εγκαθίδρυση γραφείων της Europol.

Υπογραμμίζεται η ανάγκη καταπολέμησης της χρήσης και διακίνησης πλαστών εγγράφων, ο ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών συναλλαγών των εγκληματικών δικτύων, ο εντοπισμός συναλλαγών που πραγματοποιούνται χάρη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσώπων (trafficking).

Αποτελεί ερώτημα ωστόσο αν πρόκειται για κάτι περισσότερο από ευχολόγιο, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα πάσχει σοβαρά η διαδικασία εντοπισμού θυμάτων τράφικιγνκ κατά τη διαδικασία υποδοχής, ενώ οι αρχές συλλαμβάνουν συχνά και φυλακίζουν με αυστηρότατες ποινές πρόσφυγες που έτυχε να κρατούν το τιμόνι της βάρκας ή συλλαμβάνουν αλληλέγγυους που δεν είχαν σκοπό το κέρδος.

Το αποτέλεσμα είναι να γεμίζουν οι ελληνικές φυλακές με κρατούμενους που κατηγορούνται για διακίνηση, οι οποίοι αποτελούν τον έναν στους τέσσερις φυλακισμένους.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε την ανάγκη μιας ισχυρής ευρωπαϊκής παρέμβασης στην Τουρκία προκειμένου να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών στα τουρκικά παράλια, τα οποία κατασκευάζουν και διακινούν πλαστικές λέμβους, εξωλέμβιες μηχανές και σωσίβια και για τον λόγο αυτό είναι εύκολο να εντοπιστούν και να εξαρθρωθούν. Στόχος βέβαια είναι να αποτραπεί η είσοδος στην Ευρώπη των προσφύγων, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν νόμιμο και ασφαλή τρόπο να ασκήσουν το δικαίωμα που τους αναγνωρίζει η Σύμβαση της Γενεύης, παρά μόνο τα δίκτυα των διακινητών.

 

Σε ποιο γραφείο;

Παραμένει τέλος το ερώτημα σχετικά με την έδρα του υπουργικού γραφείου του κυρίου Κουμουτσάκου, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πηγές του υπουργείου ενημέρωναν το ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι έδρα του νεοσυσταθέντος υπουργείου θα γίνει ξανά το κτίριο Κεράνη στη Νίκαια και ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να μεταφερθεί το γραφείο του υπουργού Νότη Μηταράκη και σταδιακά θα εγκαθίστανται τα υπόλοιπα τμήματα και οι υπηρεσίες.

Το ερώτημα είναι ποια στάση κρατά ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος. Πληροφορίες τον θέλουν να ζητά να μη μεταφερθεί το γραφείο του στου Κεράνη. Αν ισχύουν οι πληροφορίες, προκαλούν ερωτήματα, καθώς πριν από μόλις έξι μήνες κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε παραδώσει υπουργείο «κατακερματισμένο, χωρίς ενιαία κουλτούρα των υπηρεσιών, διάσπαρτο σε έξι κτίρια, με ανεπαρκείς υποδομές, χρονοβόρες διαδικασίες […]»