H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα της από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές», μετά τον σάλο που ξέσπασε για τις θέσεις που παρουσιάζονται σε βίντεο για το συνέδριο. Μέσω twitter ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι αποσύρονται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ από τη χορηγία επικοινωνίας
To βίντεο της ντροπής και το τι έχω κάνει «λάθος»
Στο βίντεο της εκδήλωσης η γυναίκα ουσιαστικά απολογείται στον εαυτό της και στην κοινωνία για το γεγονός ότι ασχολήθηκε με την εκπαίδευσή της και την καριέρα της αντί να κάνει παιδιά. Η γυναίκα παρουσιάζεται ως ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας με επιπτώσεις στη «δημοσιονομική» πολιτική μιας χώρας, χωρίς το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης. Ακόμα, υποβαθμίζει το ρόλο της στην κοινωνία και μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.
«Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;”. Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;”. Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα», ακούγεται στο διαφημιστικό σποτ.
Έντονες αντιδράσεις κάτω από το βίντεο στο Youtube
Κάτω από το που κατέβηκε προσωρινά από την πλατφόρμα αλλά ανέβηκε ξανά ανέβηκαν δεκάδες από χρήστες που εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά αλλά και την οργή τους με το περιεχόμενο, το οποίο χαρακτηρίζουν «ενοχοποιητικό, ρατσιστικό, στερεοτυπικό και οπισθοδρομικό», σημειώνοντας ότι είναι «υποτιμητικό για όλες τις γυναίκες, είτε έχουν παιδιά είτε όχι».
Σάλος και οργή στα social media
Σάλος έχει προκληθεί στα social media με το εν λόγω βίντεο της καμπάνιας. Εξοργισμένοι οι χρήστες υποστηρίζουν ότι το βίντεο που κυκλοφόρησε θεωρείται ότι υποβιβάζει τη γυναίκα, τη φύση της και τη θέση της στην κοινωνία. Από το διαφημιστικό βίντεο μαθαίνουμε ότι οι γυναίκες είναι οι υπεύθυνες για την υπογεννητικότητα της χώρας μας.
Απέσυραν την υποστήριξή τους και πολλά δημόσια πρόσωπα
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η Καίτη Γαρμπή, η Ράνια Θρασκιά, ο Γρηγόρης Γκουντάρας και η Ναταλί Κάκαβα απέσυραν την υποστήριξή τους στο συνέδριο παρότι είχαν αρχικά συμμετάσχει στη διαφημιστική προβολή του, τονίζοντας πως οι απόψεις του δεν συνάδουν με εκείνες που αναπαράχθηκαν στο παραπάνω βίντεο.
Καίτη Γαρμπή: Ντροπή!
Ανάμεσα στο πλήθος των επικρίσεων στο διαδίκτυο, και αυτή της δημοφιλούς τραγουδίστριας Καίτης Γαρμπή, στην οποία πριν από λίγο καιρό είχε ζητηθεί να απευθύνει πρόσκληση για το συνέδριο. Η γνωστή τραγουδίστρια εμφανίστηκε εξοργισμένη με το προωθητικό βίντεο, σπεύδοντας μέσω ανάρτησης στο Instagram να διαχωρίσει την θέση της και τόνισε πως δεν στηρίζει τέτοιου είδους απόψεις.
«Πριν από μερικές εβδομάδες που ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί», έγραψε στο μήνυμά της.
Η πρόταση στην Ελεονώρα Μελέτη και η άρνησή της να λάβει μέρος στο συνέδριο
Θέση για το ζήτημα πήρε με βίντεο και η παρουσιάστρια, Μαίρη Συνατσάκη, η οποία -μεταξύ άλλων- σημείωσε πως «αυτή η αθλιότητα δεν έχει ρανίδα ενσυναίσθησης και την παραμικρή συμπόνια».
Το Twitter ξέσπασε με χιλιάδες σχόλια
Ανάμεσα στους ομιλητές, όμως, σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα του συνεδρίου, περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πρόσωπα της Εκκλησίας, με το επιστημονικό πεδίο να είναι σαφώς περιορισμένο.
Φυσικά, δεν άργησε να δημιουργηθεί το σχετικό hashtag #συνέδριο στο Twitter, το οποίο κατακλύστηκε με πάνω από 8.000 σχόλια που καταδίκασαν τη διεξαγωγή του, με τους χρήστες της πλατφόρμας να κάνουν λόγο για «μεσαιωνικές αντιλήψεις».
Πηγή: Πρώτο Θέμα