Σχέδιο για πλημμύρες στην Αττική τύπου Βαλένθια περιέγραψε ο Βασίλης Κικίλιας

Κλειδί ο άμεσος και γρήγορος συντονισμός για ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική, Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας

Το σχέδιο σε περίπτωση που η Αττική αντιμετωπίσει πλημμύρες του μεγέθους εκείνων που έπληξαν πρόσφατα τη Βαλένθια και τις ευρύτερες περιοχές της νότιας Ισπανίας περιέργραψε στο ΑΝΤ1 το βράδυ της Πέμπτηςο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Αφού αρχικά συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες, ο κ. Κικίλιας διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει υπηρεσιακό σχέδιο και για την Αττική» στο οποίο εμπλέκονται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, το Αστεροσκοπείο, η ΕΜΥ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και οι κορυφαίοι μετεωρολόγοι που δίνουν το σήμα ότι πάμε σε ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και η ενημέρωση των πολιτών μέσω του 112.
Άμεσος συντονισμός

Το σχέδιο όπως είπε είναι να συντονιστούν «άμεσα, γρήγορα και διακλαδικά» η ΕΛ. ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και να υπάρχουν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στο πεδίο σε πέντε σταθμούς βάσης, εκεί που έχουμε πλημμυρικά προβλήματα τα τελευταία 40 χρόνια στην Αττική:

– Μαγούλα
– Ρέντης
– Κηφισός
– Αχαρνές
– Παλλήνη
– Ελληνικό

Εκεί, όπως είπε, θα υπάρχουν από hammer του στρατού, αμφίβια, την Ομάδα Κόμπρα, έως σωστικές λέμβοι και η ΕΜΑΚ προκειμένου να επέμβουν εφόσον χρειαστεί, πέραν των κλασικών αντλήσεων που κάνει η Πυροσβεστική.

Σε περίπτωση που η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη – στα επίπεδα της κακοκαιρίας Ντάνιελ – τότε θα ηχήσει το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λεκανοπέδιο, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι, ενώ θα υπάρξει και τηλεργασία στο ελληνικό Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας «μόνο οι καίριες δομές θα λειτουργήσουν ώστε να μην υπάρξει μποτιλιάρισμα και να κυκλοφορούν μόνο οι υπηρεσιακοί, δηλαδή 5.0000 άτομα που ανήκουν στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Ενημέρωση των κατοίκων
Παράλληλα, θα υπάρξει προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας ή της κοίτης του Κηφισού στο πεδίο έτσι ώστε να μην είναι σε ισόγεια, σε υπόγεια, να ανέβουν σε ψηλότερα επίπεδα στα σπίτια ή σε άλλους δημόσιους χώρους, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο απώλειας ανθρώπινων ζωών.