Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο Εurogroup αλλά και για το πόσο είναι εφικτή μια λύση χωρίς την προοπτική ευρωομολόγου.
Σε συνέντευξη του στο MEGA, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρθηκε στο αν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, με αφορμή και την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.
Για το αν είναι εφικτή μια λύση χωρίς ευρωμόλογα στο Eurogroup είπε:
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συζήτηση που γίνεται στο Eurogroup είναι μια από τις τρεις τέσσερις πλευρές της συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης για την οικονομικής επανεκκίνηση μετά την πανδημία. Όπως επίσης και ότι η ΕΚΤ έχει ήδη βάλει στο τραπέζι τα 750 δισ. ευρώ ρευστότητας. Έχει εγκρίνει και την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Έχουμε στο τραπέζι ένα σχήμα 100 δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα πάνε για την ασφάλιση των ανέργων».
Πρόσθεσε ότι «θέλω να κάνω μια αισιόδοξη ανάλυση της πραγματικότητας. Σίγουρα συγκλονιστήκαμε και πολλές σταθερές της ζωής μας όπως τις ξέραμε δεν είναι οι ίδιες. Αλλά δεν θεωρώ καθόλου αυτονόητο ότι μετά από αυτή την κρίση η ζωή μας θα είναι διαφορετική. Θα επανέλθουμε και θα τα ξανακαταφέρουμε».
Αναφορικά με το αν πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών στην ενδοχώρα, σχολίασε:
«Νομίζω ότι υπάρχει μια παρανόηση, την οποία διαβάζω συχνά στον ελληνικό Τύπο. Η αποσυμφόρηση των νησιών και οι κινήσεις μεταναστών-προσφύγων προς την ενδοχώρα είναι κάτι που έχει ήδη συντελεστεί. Είναι μια διαδικασία που είχε αναγγείλει η νέα κυβέρνηση και την οποία συνειδητά υλοποίησε. Γύρω στους 10.000 ανθρώπους έχουν ήδη μετακινηθεί από τα νησιά. Μη ξεχνάτε ότι έχουμε σε εξέλιξη ένα νέο σχήμα για εθελούσιες επιστροφές κυρίως Αφγανών μεταναστών. Υπολογίζουμε περίπου 5.000 επιστροφές από αυτό το σχήμα και δεν πρέπει να ξεχνάμε και το τρέχον πρόγραμμα αλληλεγγύης για τα ασυνόδευτα ανήλικα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μέσω του οποίου γύρω στα 10-12 κράτη μέλη θα πάρουν περίπου 1.600 ασυνόδευτα ανήλικα από τα ελληνικά νησιά».
Συμπλήρωσε πώς «έχουμε ένα νέο σχέδιο της Επιτρόπου Γιόχανσον που έχει συμφωνήσει με τους ομολόγους της στην Ελλάδα, πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο του κορωνοϊού στα μεταναστευτικά κέντρα. Εκεί, η ελληνική κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη των αποφάσεων, πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, έχει πει ότι είναι πολύ πιο λογικό να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς στα κέντρα στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν ακόμη κρούσματα, παρά να τους μετακινήσουμε στην ενδοχώρα που όντως ήδη υπάρχουν. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνεχούς επαφής με τις ελληνικές αρχές. Η Αθήνα αποφασίζει, οι Βρυξέλλες στηρίζουν».