Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται στην …ώρα της αλήθειας καθώς η Τουρκία μετά την αλλαγή των εσωτερικών ισορροπιών στη Λιβύη επιχειρεί να βάλει σε εφαρμογή το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο – Η Ελλάδα διαθέτει «έτοιμο σχέδιο ενεργειών οι οποίες θα κλιμακώνονται» διαβεβαίωσε ο Στ. Πέτσας. Τα μηνύματα του Αλ. Διακόπουλου, συμβούλου ΕΑ του πρωθυπουργού
Σχέδιο ενεργειών που θα κλιμακώνονται
Η Ελλάδα διαθέτει «έτοιμο σχέδιο ενεργειών οι οποίες θα κλιμακώνονται» προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αντιμετώπιση της Τουρκική προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Η χορήγηση αδειών της τουρκικής κυβέρνησης στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας για έρευνες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σήμανε συναγερμό στην Αθήνα.
Ουσιαστικά το αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα, το νέο διάβημα και η κλήση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα για να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική πλευρά ήταν η πρώτη αυτή της σειράς των ενεργειών που περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Αυτές οι ενέργειες τις οποίες κάνει η πλευρά της Τουρκίας σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων με τη διοίκηση της Τρίπολης δεν έχουν καμία νομική βάση. Εμείς θα κάνουμε, από εκεί και πέρα, ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.
Παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα
Ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι οι άδειες αποτελούν παρακολούθημα του ανυπόστατου νομικά τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας: «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.
Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» σημειώνει ο κ. Δένδιας.
Επιβολή κυρώσεων
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
«Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν υπάρχει ιδιαίτερη ένταση με Τουρκία, παρά το επεισόδιο στον Έβρο, το ρεκόρ υπερπτήσεων και το πρόσφατο αίτημα έρευνών TPAO 6 νμ έξω από Ρόδο και Κρήτη, σε ελληνική υφαλοκρηπίδα!», τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος και υπογραμμίζει:
«Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ζητήσει κυρώσεις από ΕΕ κατά του σχεδιασμού, πριν γίνει πράξη».
Επιμένουν οι Τούρκοι
Πάντως η στάση του Τούρκου πρέσβη, στον οποίο επιδόθηκε διάβημα και κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις, δείχνουν ότι η Άγκυρα θα επιμείνει στην προκλητική τακτική της.
Γνωστές και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε τις θέσεις και τις κινήσεις της Άγκυρας, ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σε σχέση με τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως των αιτήσεων της τουρκικής ΤΡΑΟ για άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πιο συγκεκριμένα ο Μπ. Οζούγκεργκιν, απάντησε –σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές- ότι οι θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων οριοθέτησης, του προβλήματος της Κύπρου, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι καλά γνωστές και διαφανείς και ότι οι κινήσεις που γίνονται είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε, ακόμα, επίσης ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση.
Ο Οζούγκεργκιν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε επίσης ότι ποτέ δεν είναι αργά για τους γείτονες όχι μόνο να συζητήσουν, αλλά να ακούσουν και ο ένας τον άλλο, για να προσθέσει ότι το κλειδί είναι να μιλούν μεταξύ τους και όχι να μιλά ο ένας για τον άλλο.
Η Τουρκία ζητά άδεια για έρευνες ανοικτά των 6 ναυτικών μιλίων
Πλέον μετά τις προκλήσεις στον Έβρο η Τουρκία έχει ανοίξει τη βεντάλια των επιθετικών της ενεργειών και προχωρά σε ακόμα πιο ακραίες προκλήσεις θέλοντας να πραγματοποιήσει έρευνες στα όρια των 6 ναυτικών μιλίων.
Στο τελευταίο επεισόδιο της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας η Άγκυρα, «βάζει φωτιά» στη Μεσόγειο, ζητώντας άδεια για να πραγματοποιήσει έρευνες σε οικόπεδα που συνδέονται με το τουρκολυβικό μνημόνιο και επί της ουσίας βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια, γεγονός που ουσιαστικά αμφισβητεί ολόκληρα ελληνικά νησιά.
Η αίτηση της κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ στην τουρκική κυβέρνηση να της δοθεί άδεια για έρευνες σε οικόπεδα πολύ κοντά στα ελληνικά νησιά είχε γίνει από τα τέλη Απριλίου. Τώρα αναρτήθηκε αυτό το αίτημα και είναι δεδομένο ότι θα γίνει δεκτό από την Άγκυρα.
O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ διεμήνυσε εκ νέου, κατά την αναχώρηση του γεωτρύπανου «Φατίχ» από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, πως σε 3 με 4 μήνες θα ξεκινήσουν έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο Ντονμέζ υπενθύμιζε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤPAO) έχει υποβάλει αίτηση για έρευνες στην περιοχή του μνημονίου.
Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι μετά τις απαιτούμενες διαδικασίες θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας σε 3-4 μήνες. Θα ξέρουμε ακριβώς πού να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση μετά τις σεισμικές έρευνες και την ανάλυση των δεδομένων».
Δεν παραχωρούμε σπιθαμή αέρα, γης ή θάλασσας
«Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή αέρα, γης ή θάλασσας» διαμηνύει ο Αλέξανδρος Διακόπουλος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του στο in.gr
«Δεν είμαστε εμείς οι ταραξίες της περιοχής» δηλώνει ο κ. Διακόπουλος και χαρακτηρίζει σημαντική την ύπαρξη ή την δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία εκτιμώντας ότι μπορεί να αποδειχθούν επωφελείς.
Ωστόσο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζει, πως αν δεν υπάρξουν δίαυλοι, η Αθήνα «έχει την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα».
Ως εκ τούτου, τονίζει ότι η πολιτική αρχών και διεθνούς νομιμότητας που ακολουθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική συμπληρώνεται με «θωράκιση της αποτρεπτικής μας ισχύος».
Στη Λιβύη η Ελλάδα συντάσσεται με την ΕΕ
Ειδικότερα τη στάση της Ελλάδας στην Λιβύη και το «παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο» ο κ. Διακόπουλος τονίζει:
«Δεν θεωρώ τη Λιβύη ως ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα ούτε η χώρα μας είναι μέρος του προβλήματος. Στο θέμα της Λιβύης, η Ελλάδα συντάσσεται με την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, την οποία θα ακολουθήσει μια προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, ούτως ώστε να υπάρχει αντιπροσωπευτική λιβυκή κυβέρνηση.
Η προσοχή μας στην Λιβύη στράφηκε λόγω του παρανόμου τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και αποτελεί πρόκληση για την Διεθνή Νομιμότητα.
Ακόμη και άσχετοι με το Δίκαιο της Θάλασσας, εθιμοτυπικό και συμβατικό, γνωρίζουν ότι τα νησιά και οι νησιωτικές χώρες (όπως Κύπρος, Μάλτα, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ) έχουν υφαλοκρηπίδα. Φανταστείτε να έβγαινε κάποιος και να ισχυριζόταν πως η Κορσική, η Σικελία ή ακόμα Νησιά όπως Φερόες, Σέτλαντ και Εβρίδες, δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας πόσο γελοίος θα ακούγονταν. Γι’ αυτό και η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί αυτό το εξάμβλωμα.
Ο Σαράζ απονομιμοποιήθηκε από μόνος του, υπογράφοντας το και λειτουργώντας έτσι ως υποχείριο ξένης δύναμης. Ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος θεσμός στη Λιβύη είναι το Κοινοβούλιο, που προέκυψε μετά από εθνικές εκλογές και ως γνωστόν το Κοινοβούλιο κατήγγειλε το μνημόνιο αυτό στον ΟΗΕ. Θυμίζω ότι ο πρόεδρός του, Αγκίλα Σάλεχ, επισκέφτηκε τη χώρα μας τον Δεκέμβριο του 2019».