Σκανδαλίδης σε Ανδρουλάκη: Εκλογή ηγεσίας από τη βάση αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος

skandalidis__2_Παράλληλα, τον κατηγόρησε ανοιχτά για τα περί διαγραφών

«Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου» ήταν η φράση-ευθεία βολή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος τον κατηγόρησε ανοιχτά για τα περί διαγραφών.

«Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο «μέντοράς» του, Κώστας Σκανδαλίδης.

Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα ο Ανδρουλάκης

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και την αποτυχία του στόχου για τη δεύτερη θέση, ενώ μοίρασε  αριστερά και δεξιά κατηγορίες σε στελέχη και βουλευτές για τοξικότητα και αποδόμηση του έργου, χωρίς να πάρει θέση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες για εκλογή ηγεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στην αρχή της κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας έκανε επίθεση με το «καλημέρα» στους αμφισβητίες, επανέλαβε κραδαίνοντας την απειλή των διαγραφών ότι δεν θα ανεχτεί στη συνέχεια τοξικό λόγο και απαξίωση της πορείας και παρέπεμψε για τον Οδικό Χάρτη των πρωτοβουλιών, μετά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες που έθεσαν στελέχη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προς το τέλος του μήνα.

Σημεία από την εισαγωγική ομιλία Ανδρουλάκη

Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;

Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο.

Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το Κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε.

Τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη.

Μιχάλης Κατρίνης: Δεν συμβιβαζόμαστε με ένα κόμμα του 13% ή του 15%

Τόνισε ότι στρατηγική επιλογή είναι, η μία και μεγάλη παράταξη που κερδίζει εκλογές και συνέχισε λέγοντας:

– Η πραγματικότητα είναι μία. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας.

Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι.

– Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δε χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ.

-Ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%

– Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία

– Δεν θα φύγουν με στελέχη μας να φλερτάρουν με επιλογές της κυβέρνησης, να θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα.

– Δεν θα φύγουν όσο απευθυνόμαστε μόνο σε ένα συρρικνωμένο κομματικό ακροατήριο, ένα διαρκώς μειούμενο εκλογικό σώμα, στους συστημικούς παίκτες και τα ΜΜΕ, σε κάθε είδους κατεστημένα.

Πως θα φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ.Μητσοτάκης

-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε. Και όταν καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε.

-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν βρουν απέναντι τους μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης.

-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και όσοι αυτό δεν το αντέχουν, ας πάνε στο φυσικό τους χώρο.

-Όταν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνική αντιπολίτευση, αυτή που τρέμει η κυβέρνηση.

-Όταν δυσαρεστήσουμε φίλους και συμμάχους που θεωρούν ότι μπορούν να μας επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους στα εθνικά θέματα.

– Όταν τοποθετηθούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι στην απαράδεκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 οικογένειες.

Στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης

-Να γίνει μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο.

-Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση.

– Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση.»

Λίτσα Λιακούλη

«Δεν αρέσουμε. Η παράταξη χρειάζεται ανασυγκρότηση», είπε η γραμματέας της Κ.Ο του κόμματος Λίτσα Λιακούλη.

Ο Πέτρος Ευθυμίου

Ο Πέτρος Ευθυμίου είπε στη συνεδρίαση απευθυνόμενος στον Ανδρουλάκη και ζητώντας κάλπες και εκλογή ηγεσίας άμεσα: «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Οι πολιτικές συγκρίσεις σε καταντούν πολιτικό νάνο. Θα γίνουμε οι άταφοι νεκροί του πολιτικού συστήματος!
Προσωπικά δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι. Δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες ανάμεσά μας, πρόεδρε!»

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης

«Χάσαμε, μην το ψάχνεις», είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη ο Θόδωρος Μαργαρίτης.  «’Eχουμε την Εικονα γερασμενου κομματος, ενος ΚΚΕ του Κεντρου», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε «μεταγραφή αεροδρομιου» την υποψηφιοτητα Ζαγορακη.

Σκληρή κριτική άσκησε η Μιλένα Αποστολάκη στην ηγεσία ενώ δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για τη μη ρευστοποίηση της παράταξης. Όπως είπε μεταξύ άλλων:

Η Μιλένα Αποστολάκη

“Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έχει δύο αρνητικά δεδομένα:

Την τεράστια αποχή

Την περιορισμένη άνοδο μας παρά την κατάρρευση της ΝΔ και την περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν κατορθώσαμε με τις παρεμβάσεις και το συνολικό πολιτικό μας μήνυμα να φέρουμε πολίτες στην κάλπη, δηλαδή να τους γεννήσουμε ελπίδα.

Γίνεται πολύς λόγος για την ασυμμετρία του εκλογικού αποτελέσματος ανάμεσα στην περιφέρεια και το λεκανοπέδιο .

Στο λεκανοπέδιο ο παρεμβατικός ρόλος των βουλευτών δεν έχει καμία σχέση με εκείνον στην περιφέρεια. Στο λεκανοπέδιο αξιολογείται η κυβερνησιμότητα του κόμματος.Και αυτή την προσδοκία δεν καταφέραμε να την εκφράσουμε με δυναμισμό και προοπτική.

Οι λόγοι ασφαλώς είναι πολλοί. Θα σταθώ σε έναν σημαντικό προκειμένου ένα αξιόπιστο πολιτικό σχήμα να ανταποκριθεί σε κυβερνητικές ευθύνες.

Αναφέρομαι στη λειτουργία μας και πόσο πολιτικά χρήσιμο θα ήταν:

1.Ένα ΠΑΣΟΚ με 11μελές και όχι 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και αποτελεί το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο για όλα τα μείζονα πολιτικά και κοινοβουλευτικά ζητήματα, παρέχοντας στιβαρή πολιτική καθοδήγηση και νομιμοποίηση στις πολιτικές αποφάσεις.

2.Σύμβουλοι του Προέδρου για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, την Οικονομία, τους Θεσμούς και το κράτος, την Παιδεία, την Υγεία και την Ενέργεια οι οποίοι θα συγκροτούν ένα μόνιμο σώμα διαβούλευσης με τον Πρόεδρο και θα συνιστούσαν για την κοινωνία μαζί με την Κοινοβουλευτική ομάδα μια προμετωπίδα αυριανών στελεχών που θα πάρουν το τιμόνι της χώρας και θα κυβερνήσουν με γνώση, δικαιοσύνη, διαφάνεια και υπευθυνότητα.

3. Μια κοινοβουλευτική ομάδα που δεν αντιπαρατίθεται την παραμονή της συζήτησης στη Βουλή κρίσιμων νομοσχεδίων, στέλνοντας ένα μήνυμα διαίρεσης και έλλειψης συντονισμού, αλλά τοποθετείται συντεταγμένα καθώς έχει προηγηθεί μια επίσης συντεταγμένη απόφαση σε ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, νομιμοποιημένη και δεσμευτική για όλες και όλους μας.

4. Ένα κόμμα που έχει από την πρώτη στιγμή γραμματέα τομέα αυτοδιοίκησης

Όμως τα ζητήματα λειτουργίας όσο σοβαρά και να είναι έπονται του πολιτικού προτάγματος, της πολιτικής συνθήκης που θα ενεργοποιήσει την κοινωνία, θα γεννήσει ελπίδα , θα προκαλέσει ξανά την συμμετοχή των πολιτών .

Και αυτή η συνθήκη είναι η ενοποίηση του προοδευτικού χώρου .

Ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου με την ευγένεια που τον διακρίνει θύμισε πολύ εύστοχα και αναγκαία μέσα από τον προχθεσινό του αστεϊσμό περί Ολαντρέου όσα ζήσαμε, όσα έγιναν, όσα ειπώθηκαν από έναν πολιτικό που έγινε ο κατ´ εξοχήν εκφραστής του αριστερού λαϊκισμού και του διχασμού και σήμερα μιλά για πολλαπλασιασμούς.

Το μέλλον απαιτεί γενναιοδωρία. Απαιτεί υπερβάσεις και προσήλωση στο αύριο έναντι του χτες.

Η ενοποίηση ενός κατακερματισμένου και χωρίς πυξίδα σήμερα προοδευτικού χώρου είναι αναγκαιότητα και χρέος.

Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, οφείλουμε να το ξαναπετύχουμε. Δεν αναφέρομαι σε κινήσεις κορυφής, και συγκυριακές συγκολλήσεις που εξυπηρετούν μόνο τους ενδιαφερόμενους .

Αναφέρομαι σε εκείνο τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων που η δημοκρατική παράταξη ως αυθεντικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς έχει στο παρελθόν κάνει πράξη μέσα από το αξιόπιστο πολιτικό της σχέδιο για τη χώρα πάνω στο οποίο πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα της νέας αλλαγής.

Αυτή είναι μια αναγκαία συνθήκη για την μεγάλη επιστροφή όχι μόνο της πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης, αλλά και της επαναφοράς της συμμετρίας του πολιτικού συστήματος, η οποία αποτελεί άμεση, δημοκρατική και θεσμική αναγκαιότητα.

Και κάτι λίγο πιο προσωπικό:

Δημοσιογράφοι τις τελευταίες μέρες με ρωτούν συνέχεια σε ποια κατηγορία να με εντάξουν; Στους υποστηρικτές ή στους αμφισβητίες.

Στις εκλογές του 23 επέστρεψα ως υποψήφια για να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την αναγκαιότητα στην οποία αναφέρθηκα, την μεγάλη επιστροφή της πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης.

Δεν επέστρεψα για να αθροιστώ σε ομάδες, δεν επέστρεψα για να μετατραπώ σε οπαδό. Με καθοδηγεί ένα σημαντικότερο κίνητρο που αφορά τις ανάγκες της παράταξης μας, τις ανάγκες της χώρας, τις ανάγκες των πολιτών.

Θα αγωνιστώ για να μην υπάρξει ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ.Θα αγωνιστώ για να γίνουν πράξη όσα αναγκαία κατά την κρίση μου προανέφερα. Θα αγωνιστώ για να μην πληγεί η ενότητα της παράταξης. Αυτός είναι ο δικός μου αγώνςας.”

Δημήτρης Μάντζος

«Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ. Στην ΚΠΕ πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Και να μιλήσουμε πολιτικά. Να βρούμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνούμε. Όχι προσωπικά. Μην κάνουμε το προσωπικό, πολιτικό».

Πάρις Κουκουλόπουλος

Απευθυνόμενος προς το Νίκο Ανδρουλάκη του ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλίες: «Να τα δούμε όλα από την αρχή και εκλογή προέδρου από τη βάση».

Παύλος Χρηστίδης:

“Δεν ήμασταν πάντα τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, πρέπει να δούμε τι έφταιξε”, υποστήριξε ο Παύλος Χρηστίδης, χωρίς ωστόσο να θέτει θέμα ηγεσίας.