Λίγες ώρες πριν την παρουσίαση του βιβλίου του, την Παρασκευή 13 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο “Κλαψινάκης” στο Ρέθυμνο, ο Σταμάτης Μαλέλης μίλησε στην Πόπη Παπαδάκη για τη μάχη του με την κατάθλιψη και το νέο του βιβλίο.
-Μετά το «Το τέρας κι εγώ», το «Στη Σκιά του Μαύρου Ήλιου». Μια αντίφαση στον τίτλο του βιβλίου σας. Ο ήλιος είναι λαμπερός, έτσι τον έχουμε στο νου όλοι. Μαύρος ήλιος, γιατί; Τι συμβολίζει ο τίτλος, για ποιο πράγμα μας προϊδεάζει;
Ο Μαύρος ήλιος είναι η κόλαση της κατάθλιψης που κατακλύζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Είναι η κατάσταση της παράλυσης που σε κάνει ανήμπορο να κάνεις οτιδήποτε.
-Το περιεχόμενο αναφέρεται και πάλι στην κατάθλιψη;
Αυτή τη φορά αναφέρεται στην κατάθλιψη γένους θηλυκού.
-Έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία;
Είναι ένα μυθιστόρημα, το οποίο όμως έχει πολλά βιωματικά στοιχεία. Όταν εγώ που νικάω την κατάθλιψη γνωρίζω τον έρωτα μέσα από την δύσκολη σχέση με μία καταθλιπτική γυναίκα.
-Ποια η ανάγκη σας να επικοινωνήσετε με το κοινό την εμπειρία σας, μια εμπειρία δυσάρεστη θεωρώ, ένα πολύ προσωπικό θέμα;
Η επικοινωνία έτσι και αλλιώς είναι σημαντική. Ήθελα να μεταφέρω όλη την εμπειρία μου στους ανθρώπους που ένοιωθαν το ίδιο. Κυρίως για να τους απενοχοποιήσω.
-Λυτρώνεστε και σεις ο ίδιος μιλώντας είτε μέσα από το βιβλίο σας είτε με προσωπικές συναντήσεις με κόσμο μιλώντας για το πρόβλημα;
Ναι φυσικά. Νομίζω ότι όποιος δημιουργεί ακολουθεί μία διαδικασία λύτρωσης.
-Χαρακτηρίζετε την κατάθλιψη ως μια σύγχρονη τραγωδία. Είναι πράγματι και ήταν για σας προσωπικά τόσο σοβαρά τα πράγματα;
Νομίζω ότι δεν είναι μόνο για μένα αλλά για όλη την κοινωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν αυτή την κόλαση σε καθημερινή βάση όπως την έζησα και εγώ.
-Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, διογκώθηκε το πρόβλημα, πολλαπλασιάστηκαν οι «ασθενείς»…
Η κρίση διευκολύνει το Τέρας. Το νέο μου βιβλίο περιγράφει την κατάθλιψη στα χρόνια της κρίσης. Η απόγνωση τρέφει τη νόσο. Η ελπίδα είναι το δόρυ που την χτυπάει.
-Υπάρχει μάλλον μια στρεβλή εικόνα για την κατάθλιψη και τις κοινωνικές ομάδες που «χτυπάει». Αν κρίνουμε κι από τη δική σας περίπτωση γίνεται περισσότερο αντιληπτό. Ένας άνδρας πολύ επιτυχημένος στον χώρο των media, και ο περισσότερος κόσμος έχει την αίσθηση πως τα ‘χετε όλα, άρα είστε ευτυχισμένος, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος ένας τέτοιος άνθρωπος να πέσετε «θύμα» της κατάθλιψης. Πόσο μύθος είναι αυτό τελικά;
Είναι τεράστιος μύθος. Τι πάει να πει τα έχεις όλα αν εκείνα δεν είναι αυτά που έχεις επιλέξει. Η κατάθλιψη είναι αταξική. Μπορεί να χτυπήσει τους πάντες. Βεβαίως όμως πιο ευάλωτες είναι οι ανίσχυρες κοινωνικές ομάδες. Όσο για μένα, η εικόνα ότι τα είχα όλα ήταν ψεύτικη. Πολλές φορές δεν είχα τίποτα.
-Υπάρχει επίσης η εντύπωση ότι το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη αφήνεται. Παραιτείται. Αν όμως πάρουμε παράδειγμα εσάς, την ίδια περίοδο είσαστε πολύ δημιουργικός. Ή νομίζαμε ότι είστε. Τι ισχύει;
Μέσα από τη δουλειά μου προσπαθούσα να μασκαρέψω την κατάθλιψη. Να την ξεγελάσω. Δεν κατάφερνα πάντα να τη ξεγελώ. Το τέρας της κατάθλιψης είναι πανέξυπνο. Δημιουργικός; Σχετικό είναι αυτό. Απλώς μου βγήκε.
-Πείτε μου πως μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι πάσχει από κατάθλιψη ή τουλάχιστον ποια μηνύματα είχατε εσείς για να το καταλάβετε;
Αυτό καλύτερα να το απαντήσει κάποιος ειδικός. Εγώ είχα απίστευτους και συνεχείς πανικούς. Είχα γίνει άτομο με ειδικές ανάγκες. Εκτός από τη δουλειά μου δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο.
-Εάν δεν μιλήσεις, εάν δεν λύσεις τη σιωπή σου, δεν λύνεις το πρόβλημα;
Ναι πρέπει να μιλήσεις. Πρώτα στους δικούς σου ανθρώπους και μετά στους ειδικούς.
-Οπωσδήποτε επίσκεψη σε ειδικό, όταν έχει κάποιος την υπόνοια πως τον έχει επισκεφθεί η κατάθλιψη;
Νομίζω ναι. Να πάει οπωσδήποτε.
-Τι μπορεί να «πάρει» ένα άτομο από την εκδήλωση που θα κάνετε στο Ρέθυμνο;
Πρώτα να μάθει για την …Ρίτα, την επιτυχημένη γυναίκα που πάλεψε στα ίσα την κατάθλιψη. Δεύτερον να ακούσει επιστήμονες, τι είναι κατάθλιψη και ποια είναι τα μυστικά της.
-Ένα μήνυμά σας προς τον κόσμο ως άνθρωπος που είχε κατάθλιψη και δεν έκρυψε το πρόβλημα. Αντίθετα το μοιράστηκε δημόσια.
Ν’ αλλάξουν τρόπο ζωής. Ν’ ανατρέξουν σε άλλες αξίες. Ν’ αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Να πουν όχι στις προτεραιότητες που θέτει μια καταναλωτική κοινωνία και βέβαια να πάνε σ’ έναν ειδικό.