Categories: Ελλάδα

Σύλληψη 400 ακτιβιστών από το Ισραήλ σε επιχείρηση κατά της Global Sumud Flotilla

Σε ευρεία ναυτική επιχείρηση, οι ισραηλινές δυνάμεις απέτρεψαν τη διέλευση της «Global Sumud Flotilla» προς τη Γάζα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν πάνω από 400 ακτιβιστές από δεκάδες χώρες. Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επαίνεσε το ναυτικό για τη «σχεδιασμένη και επαγγελματική» δράση του, και χαρακτήρισε την αποστολή ως «προσπάθεια αποδόμησης της νομιμότητας» του Ισραήλ. 

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά την αναχαίτιση της Global Sumud Flotilla, του στολίσκου 41 σκαφών που είχαν ξεκινήσει για να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισραήλ, η επιχείρηση, η οποία διήρκεσε περίπου δώδεκα ώρες, απέτρεψε «μια μαζική προσπάθεια παραβίασης του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού» και εμπόδισε εκατοντάδες φιλοπαλαιστινίους ακτιβιστές να φτάσουν στη Γάζα.

Περισσότεροι από 400 επιβάτες συνελήφθησαν πριν φτάσουν στη Γάζα και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, όπου παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Φωτογραφίες του Reuters δείχνουν ισραηλινά πολεμικά πλοία να συνοδεύουν τα σκάφη της φλοτίλας στο λιμάνι.

Ισραηλινά πολεμικά πλοία συνοδεύουν τα πλοία της Global Sumud Flotilla στο λιμάνι του Ασντόντ / REUTERS / Ammar Awad
REUTERS / Ammar Awad
REUTERS / Ammar Awad
REUTERS / Ammar Awad
REUTERS / Ammar Awad

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνεχάρη τις ναυτικές δυνάμεις για τη δράση τους, επαινώντας τους στρατιώτες που έδρασαν «με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα» ανήμερα του Γιομ Κιπούρ. «Η επιχείρησή τους απέτρεψε την είσοδο δεκάδων πλοίων σε εμπόλεμη ζώνη και απέκρουσε μια εκστρατεία απονομιμοποίησης του Ισραήλ», δήλωσε.

Απεργία πείνας των Ελλήνων κρατουμένων

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται 11 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα οποία ανακοίνωσαν την έναρξη απεργίας πείνας. Σε ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι η κινητοποίησή τους αποτελεί απάντηση σε αυτό που θεωρούν παράνομη κράτηση από το Ισραήλ.

Απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους, καταγγέλλοντας «την ποινικοποίηση της διεθνούς αλληλεγγύης». Οι ακτιβιστές υπογράμμισαν ότι η απεργία πείνας είναι συλλογική, με στόχο να καταγγείλουν «την απουσία διεθνούς δικαίου» και να κρατήσουν «ζωντανή τη φωνή της Παλαιστίνης, παρά την κράτηση».

Το επεισόδιο αναδεικνύει τη διεθνή διάσταση της αντίστασης στον αποκλεισμό της Γάζας, σε μια περίοδο όπου οι περιφερειακές εντάσεις εντείνονται συνεχώς.

Recent Posts

Ειδήσεις σε 1 λεπτό- Δείτε video

Δείτε το video   Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.   Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από…

Δέσποινα Μοιραράκη: «Κύριος στις οικονομικές του υποχρεώσεις ο Γιώργος Τσαγκαράκης»

Σε αναφορά για τον Γιώργος Τσαγκαράκης προχώρησε η Δέσποινα Μοιραράκη, επισημαίνοντας ότι στις οικονομικές του…

Κειτι Περι: Έρευνα μετά από καταγγελία για σεξουαλική επίθεση στον χώρο της showbiz

Αστυνομική έρευνα φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ύστερα από καταγγελία για σεξουαλική επίθεση που αφορά…

Δανάη Μπάρκα: Φήμες για γάμο τον Ιούνιο μετά από τηλεοπτική αποκάλυψη

Σενάρια για επικείμενο γάμο της Δανάη Μπάρκα ήρθαν στο φως μετά από όσα ανέφερε η…

Λίλα Μπακλέση: Ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της με τρυφερό βίντεο

Μία ευχάριστη είδηση έκανε γνωστή η ηθοποιός Λίλα Μπακλέση, μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, καθώς…

Ελένη Μενεγάκη: Χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο της Μάλαγα

Στη Μάλαγα της Ισπανίας απολαμβάνει στιγμές ξεκούρασης η Ελένη Μενεγάκη, κάνοντας ηλιοθεραπεία και μοιράζοντας εικόνες…