Categories: Ελλάδα

Σύλληψη 400 ακτιβιστών από το Ισραήλ σε επιχείρηση κατά της Global Sumud Flotilla

Σε ευρεία ναυτική επιχείρηση, οι ισραηλινές δυνάμεις απέτρεψαν τη διέλευση της «Global Sumud Flotilla» προς τη Γάζα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν πάνω από 400 ακτιβιστές από δεκάδες χώρες. Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επαίνεσε το ναυτικό για τη «σχεδιασμένη και επαγγελματική» δράση του, και χαρακτήρισε την αποστολή ως «προσπάθεια αποδόμησης της νομιμότητας» του Ισραήλ. 

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά την αναχαίτιση της Global Sumud Flotilla, του στολίσκου 41 σκαφών που είχαν ξεκινήσει για να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισραήλ, η επιχείρηση, η οποία διήρκεσε περίπου δώδεκα ώρες, απέτρεψε «μια μαζική προσπάθεια παραβίασης του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού» και εμπόδισε εκατοντάδες φιλοπαλαιστινίους ακτιβιστές να φτάσουν στη Γάζα.

Περισσότεροι από 400 επιβάτες συνελήφθησαν πριν φτάσουν στη Γάζα και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, όπου παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Φωτογραφίες του Reuters δείχνουν ισραηλινά πολεμικά πλοία να συνοδεύουν τα σκάφη της φλοτίλας στο λιμάνι.

Ισραηλινά πολεμικά πλοία συνοδεύουν τα πλοία της Global Sumud Flotilla στο λιμάνι του Ασντόντ / REUTERS / Ammar Awad
REUTERS / Ammar Awad
REUTERS / Ammar Awad
REUTERS / Ammar Awad
REUTERS / Ammar Awad

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνεχάρη τις ναυτικές δυνάμεις για τη δράση τους, επαινώντας τους στρατιώτες που έδρασαν «με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα» ανήμερα του Γιομ Κιπούρ. «Η επιχείρησή τους απέτρεψε την είσοδο δεκάδων πλοίων σε εμπόλεμη ζώνη και απέκρουσε μια εκστρατεία απονομιμοποίησης του Ισραήλ», δήλωσε.

Απεργία πείνας των Ελλήνων κρατουμένων

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται 11 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα οποία ανακοίνωσαν την έναρξη απεργίας πείνας. Σε ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι η κινητοποίησή τους αποτελεί απάντηση σε αυτό που θεωρούν παράνομη κράτηση από το Ισραήλ.

Απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους, καταγγέλλοντας «την ποινικοποίηση της διεθνούς αλληλεγγύης». Οι ακτιβιστές υπογράμμισαν ότι η απεργία πείνας είναι συλλογική, με στόχο να καταγγείλουν «την απουσία διεθνούς δικαίου» και να κρατήσουν «ζωντανή τη φωνή της Παλαιστίνης, παρά την κράτηση».

Το επεισόδιο αναδεικνύει τη διεθνή διάσταση της αντίστασης στον αποκλεισμό της Γάζας, σε μια περίοδο όπου οι περιφερειακές εντάσεις εντείνονται συνεχώς.

Recent Posts

Επίθεση από καφέ αρκούδα σε άσκηση στην Αλάσκα – Τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην Αλάσκα, όταν δέχθηκαν επίθεση από…

Η Μαρία Γεωργιάδου για την απώλεια της μητέρας της: «Μας έφερε πιο κοντά με τον πατέρα μου»

Για μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής της μίλησε η Μαρία Γεωργιάδου, αναφερόμενη…

Η Ζέτα Μακρυπούλια έκανε έκπληξη στον Γρηγόρης Αρναούτογλου – Η συγκινητική αντίδρασή του

Μια ευχάριστη και απρόσμενη στιγμή έζησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, όταν η Ζέτα Μακρυπούλια του ετοίμασε…

Η Νίκη Λυμπεράκη για τις συνεντεύξεις πολιτικών: «Στόχος είναι να αποφύγουν τις δύσκολες απαντήσεις»

Για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν οι πολιτικοί τις συνεντεύξεις μίλησε η Νίκη Λυμπεράκη,…

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση της 19χρονης στην Κεφαλονιά: «Δεν αποκλείεται η εμπλοκή και άλλων προσώπων»

Σε κρίσιμη καμπή φαίνεται να βρίσκεται η υπόθεση της 19χρονης Μυρτούς στην Κεφαλονιά, με τον…

Η Πόπη Μαλλιωτάκη ποζάρει με μπικίνι και ανεβάζει τη θερμοκρασία: «Το καλοκαίρι δεν ήρθε ακόμα, αλλά εγώ ναι»

Με μια ανάρτηση που δεν πέρασε απαρατήρητη, η Πόπη Μαλλιωτάκη μοιράστηκε στιγμιότυπα από την παραλία,…