Τα διαφορετικά αφηγήματα για την ύφεση, τα μέτρα και τις προοπτικές της οικονομίας. Οι αναφορές του Μητσοτάκη στο Γιούγκερμαν του Καραγάτση για την βιομηχανία και την κερδοσκοπία και στον Ζολώτα για την εκβιομηχάνιση και τη στήριξη του εργατικού δυναμικού. Οι αιχμές Τσίπρα για την πολιτική στήριξη του ΣΕΒ στη ΝΔ
Δύο διαφορετικά αφηγήματα αλλά και δύο διαφορετικά διλήμματα έθεσαν ενώπιον του ΣΕΒ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας με τις ομιλίες του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων.
Σε αυτό το άτυπο debate του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον των βιομηχάνων, οι δύο άνδρες παρουσίαζαν μια εντελώς διαφορετική εκτίμηση για την παρούσα κρίση αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Πότε συνάντησε την οικονομία ο κοροναϊός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο κοροναϊός και τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης «ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή της οικονομίας».
Σε αντιδιαστολή με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε «ο κοροναϊός μας βρήκε στη φάση που η οικονομία είχε ήδη μπει σε τροχιά ύφεσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τα προαναφερθέντα ήταν και η ανάγνωση των δύο πολιτικών αρχηγών για το ρόλο των μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση και αυτών που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος αποκλειστικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μίλησε για το πακέτο των 24 δισεκ. των συνολικών παρεμβάσεων στην οικονομία και υποστήριξε ότι το κράτος έγινε εργοδότης του ιδιωτικού τομέα καθώς συμπαραστάθηκε στις επιχειρήσεις και έχτισε μαζί με τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία των πολιτών μια σχέση εμπιστοσύνης μετατρέποντας την Ελλάδα σε θετικό διεθνές παράδειγμα.
Επανεκκίνηση και λιτότητα
Μάλιστα ο πρωθυπουργός επέμεινε πως οι διεθνείς αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και αυτός ο δείκτης είναι κρίσιμος για την ανάταξη της χώρας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ωστόσο απηύθυνε κάλεσμα στους επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τις πρόνοιές του για την επιδότηση του μισθού και εν μέρει των ασφαλιστικών εισφορών και να μην κάνουν απολύσεις.
Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός θέλησε να διαμηνύσει πως η ύφεση θα είναι μεν βαθιά αλλά παροδική και με τα μέτρα της κυβέρνησης στο βαθμό που οι επιχειρήσεις τα αξιοποιήσουν και συμβάλουν στη συγκράτηση της ανεργίας τότε το πρόβλημα θα ξεπεραστεί πιο εύκολα.
Απεναντίας ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, υποστηρίζοντας πως αν η κυβέρνηση επιμείνει στην πολιτική της όπως την περίοδο της καραντίνας με τη χρηματοδότηση της αναστολής της εργασίας τότε θα επανέλθει στην καθημερινότητα της οικονομίας ο φαύλος κύκλος της λιτότητας, της ανεργίας, των λουκέτων και εν τέλει μιας μακροχρόνιας ύφεσης όπως στην περίοδο των μνημονίων.
Στο τραπέζι και η σοσιαλδημοκρατία
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης εμμέσως πλην σαφώς απάντησε σε αυτή την κριτική, επαναφέροντας κατά κάποιο τρόπο την προ ημερών αντιπαράθεσή του στη βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα για τη …σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά.
«Όσοι ξορκίζουν αυτό το σχέδιο (σ.σ. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) θυμίζω ότι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Εμπιστοσύνη και μικρομεσαίοι
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας στα περί εμπιστοσύνης που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός καλώντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους να συνεργαστούν με το κράτος και να δουλέψουν από κοινού για τη μετάβαση σε μια εξωστρεφή οικονομία, αντέτεινε την ανάγκη οριζόντιων μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας ανέφερε με νόημα απευθυνόμενους προς τους βιομηχάνους ότι η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας κάνει τις μεγάλες επιχειρήσεις να εξαρτώνται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα είναι πελάτες σας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ επιμένοντας ιδιαίτερα για την ανάγκη στήριξης της κοινωνικής συνοχής ώστε να μην προκληθούν στο μέλλον κοινωνικές εκρήξεις.
Εντελώς διαφορετική εκτίμηση είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας και για τα θέματα της ρευστότητας και το ρόλο των τραπεζών στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εφαρμοζόμενα προγράμματα όπως το ΤΕΠΙΧ, την εγγυημένη δανειοδότηση από την αναπτυξιακή τράπεζα κλπ ως μοχλούς ενίσχυσης των επιχειρήσεων και κάλεσε να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εθνικό και ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι πολλά από τα σχετικά προγράμματα που εφάρμοσε η κυβέρνηση απέτυχαν και άφησε αιχμές για πολιτική «ανοσίας της αγέλης» στην οικονομία σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Καραγάτσης, ο Γιούγκερμαν και οι κερδοσκόποι
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας έκαναν τις δικές του υπομνήσεις για τη σχέση τους με τον ΣΕΒ. Ο πρωθυπουργός στάθηκε πιο θεσμικά και ουσιαστικά υπό μια θετική σκοπιά κάλεσε τους βιομήχανους να συμβάλουν στην αναγέννησης της βιομηχανίας και συνολικά της ελληνικής οικονομίας με διάθεση προφανώς να κερδίσουν όχι όμως να κερδοσκοπήσουν.
Μάλιστα έκλεισε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από τον «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση.
«Επικαλούμαι τα λόγια ενός εμβληματικού ήρωα, πρωταγωνιστή θα έλεγε κανείς γιατί ήταν λίγο διφορούμενος χαρακτήρας, του Καραγάτση, του υποστηρικτή της εκβιομηχάνισης Γιούγκερμαν. Στον κίτρινο φάκελο επισημαίνει με νόημα: Η βιομηχανία είναι λειτούργημα κοινωνικής σκοπιμότητας, κερδοφόρο βέβαια για το βιομήχανο, όχι όμως μόνο κερδοσκοπικό. Προτείνω λοιπόν να κρατήσουμε αυτή τη φράση όπως και τη φράση του Ζολώτα για τη στήριξη της εκβιομηχάνισης με τη στήριξη του εργατικού δυναμικού της χώρας ως παρακαταθήκη για το αύριο. Έτσι θα κατακτήσουμε μια βιομηχανία ανάπτυξης και ευημερίας για την Ελλάδα και για όλους τους Έλληνες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι δύο δρόμοι και το δίλημμα
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για την στάση του ΣΕΒ και την ανάμιξή του στα πολιτικά πράγματα καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι προεκλογικά στήριξαν τη ΝΔ με σκοπό να νομοθετήσει μέτρα στα εργασιακά που σήμερα πλήττουν την κοινωνική συνοχή.
«Ο ΣΕΒ έχει κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη φάση που διέρχεται η χώρα. Θα κληθεί να διαλέξει ένας από τους δύο δρόμους που ανοίγονται μπροστά του. Ο ένας, ο εύκολος δρόμος είναι να επιλέξει να συνταχθεί με την παραδοσιακή συνταγή, που δεν πέτυχε ποτέ, ίσα-ίσα ήταν η συνταγή της καταστροφής, της απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, των απολύσεων, των υφεσιακών πολιτικών» είπε ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας στα πρώτα χρόνια της κρίσης, προσθέτοντας πως «ο ΣΕΒ υπερασπίστηκε δυστυχώς αυτή την πολιτική την περίοδο των μνημονίων και δεν δικαιώθηκε».
«Ο άλλος δρόμος ο δύσκολος -συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας- είναι να αναγνώσει τη συγκυρία ψύχραιμα τις εξελίξεις και να σπεύσει με προτάσεις που στηρίζουν την ενεργό ζήτηση και προστατεύουν την κοινωνική συνοχή. Πιστεύω ότι με αυτή την οπτική ανεξαρτήτως επιμέρους συμφωνίες ή διαφωνίες που θα υπάρχουν, ο ΣΕΒ θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για μια κοινή βάση που θα πρέπει να υπάρξει στη χώρα για τα επόμενα χρόνια» και ο πρώην πρωθυπουργός κατέληξε:
«Εσείς είστε που εν τέλει θα κάνετε τις επιλογές σας. Θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι πολλές φορές για να βρεθείς στη σωστή πλευρά της ιστορίας χρειάζεται να υπερβείς τον ίδιο σου τον εαυτό.
Και ακούστε έναν άνθρωπο που όσο και να διαφωνείτε μαζί του, θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι κάποιες φορές το έχει κάνει πράξη αυτό. Πιστεύω ότι ο διάλογος μας αν και μπορεί να είναι αιχμηρός, θα είναι γόνιμος και δημιουργικός με σεβασμό στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην αγορά»
Πηγή: in.gr