Τηλεδιάσκεψη Eurogroup: Μέχρι και το 2022 η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

837

Screenshot_2021-03-15_at_9_01_55_PM

Στόχος να μειωθεί ο κίνδυνος αύξησης πτωχεύσεων στην ΕΕ – Τα μέτρα που προσαρμόζονται σε ρυθμό ανάκαμψης

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τόσο το 2021 όσο και το 2022 και τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να διαφαίνεται το τέλος της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ενώ παράλληλα η γενική ρήτρα

διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα συνεχίζει να εφαρμόζεται για το προσεχές μέλλον, ώστε τα 19 κράτη – μέλη της ΕΕ που έχουν ως εθνικό νόμισμα το Ευρώ να καταφέρουν να στηρίξουν την απασχόληση και να μειώσουν τους κινδύνους αύξησης των πτωχεύσεων.

Αυτό συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν απόψε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, Πασκάλ Ντόνιαχιου, έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας ο κόσμος παραμένει στα χέρια της COVID-19 και η Ευρωζώνη αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να επικεντρώνουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

«Η πολιτική απάντησή μας τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης και ΕΕ αποδίδει. Η ΕΕ έχει δημιουργήσει νέα κοινά μέσα, χωρίς προηγούμενο, ώστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία μας, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας σε αυτές τις περιόδους υγειονομικής και οικονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Ντόνιαχιου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup κατά τη διάρκεια της πανδημικής οικονομικής κρίσης έχουν δημιουργηθεί τρία ευρωπαϊκά δίχτυα ασφαλείας για εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για το πρόγραμμα SURE, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων στην ΕΕ, το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το Ταμείο Πανδημικής Στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), τα οποία συμπληρώνουν τα σχέδια που έχουν καταρτίσει οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ.

Οι αποφάσεις για την νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν επίσης ευνοϊκές για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ντόνιαχιου, τα μέτρα στήριξης στις οικονομίες των κρατών – μελών της ΕΕ και, συνεπώς, της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της, που αγγίζουν ήδη το 8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την μετά – πανδημική εποχή που φτάνει το 1/5 του ΑΕΠ της ΕΕ, θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, μόλις αρχίσουν να φαίνονται να οφέλη των εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ένωση.

«Όλα τα κράτη- μέλη ανατολικά, βόρεια, δυτικά, νότια στηρίζουμε με μια κοινή δήλωση, ότι πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές για να ανακάμψουν οι οικονομίες μας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ωστόσο όταν η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εγκαταλείψουν σταδιακά την άνευ όρων στήριξη επιχειρήσεων και να στραφούν σε πιο στοχευμένα μέτρα, διαχωρίζοντας τις βιώσιμες και τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις ώστε να μην αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με το Eurogroup, oι βιώσιμες αλλά ακόμη και οι ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφύγουν ζητήματα φερεγγυότητας, να ανοίξουν ξανά και να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Οι πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εταιρειών, διευκολύνοντας όλο και περισσότερο τη μετάβαση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας για άνεργους.

Τα μέτρα θα πρέπει να προσαρμοστούν στον ρυθμό και την ισχύ της ανάκαμψης σε κάθε κράτος μέλος και να υποστηρίζονται από τη συνεχιζόμενη δέσμευση για δημοσιονομική βιωσιμότητα.