Το ΕΣΥ μετατράπηκε σε κοροναΕΣΥ – Ξεκρέμαστοι χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα

629

Το ΕΣΥ μετατράπηκε σε κορονοΕΣΥ. Δεν μπορεί να συνδυάσει τη νοσηλεία ασθενών με άλλες παθήσεις και τη θεραπεία για χρόνια νοσήματα εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας και του παροπλισμού ολόκληρων τμημάτων και κλινικών. Το φρένο στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών. Η κερδοσκοπία των ιδιωτικών κέντρων με τους καρκινοπαθείς

Τα μεγάλα λόγια για το «νέο ΕΣΥ» με αφορμή την πανδημία δεν φαίνεται να συνάδουν με την εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας και την δύσκολη καθημερινότητα για ασθενείς και υγειονομικούς.

Παροπλισμός ολόκληρων τμημάτων και κλινικών

Στην πραγματικότητα το ΕΣΥ μετατράπηκε σε κορονοΕΣΥ, καθώς ακόμα και σήμερα μετά την άρση του lockdown και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να συνδυάσει τη νοσηλεία ασθενών με άλλες σοβαρές παθήσεις.

Μάλιστα οι καταγγελίες που γίνονται από την ΟΕΝΓΕ η οποία προχωρά σε 24ωρη απεργία στις 16 Ιουνίου αναφέρουν πως είναι ξεκρέμαστοι εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια νοσήματα εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας και του παροπλισμού ολόκληρων τμημάτων και κλινικών.

Σημειωτέον δε ότι σε γενικές γραμμές παραμένει σε ισχύ το φρένο -που επιβλήθηκε για τις ανάγκες της πανδημίας- στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών με άγνωστες συνέπειες για την υγείας που δεν αποτυπώνονται στις στατιστικές για τον κοροναϊό.

Η πολύμηνη αναμονή για εξεύρεση ημερομηνίας σε ένα δημόσιο νομοσοκομείο για μια τακτική θεραπεία για μια χρόνια ασθένεια εξωθεί πολλούς ασθενείς στην ιδιωτική υγεία με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά οι ίδιοι οι ασθενείς.

Μια γεύση των παραπάνω αποτυπώθηκε και κατά τη σημερινή συζήτηση στη βουλή ανάμεσα στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέα Ξανθό και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση των καρκινοπαθών
Το συμπέρασμα είναι ότι οι καρκινοπαθείς στρέφονται στην ιδιωτική υγεία για να κάνουν τις ακτινοθεραπείες τους και πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σύμφωνα με τον Αντρέα Ξάνθο η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να βάλει τέλος σ’ αυτό το φαινόμενο της αισχροκέρδειας και της εκμετάλλευσης των καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν, υπάρχει ασύδοτη, παράνομη και καταχρηστική απαίτηση των ιδιωτικών κέντρων να πληρώνουν οι καρκινοπαθείς υπέρογκα ποσά (της τάξης των 1500-5000 ευρώ) από την τσέπη τους για τη διενέργεια ακτινοθεραπειών, πέραν της προβλεπόμενης αποζημίωσης των γιατρών και παρά το ότι έτσι καταστρατηγείται ο κανονισμός παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Και επί της ουσίας το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια έμμεση και παθητική ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς το κόστος μετακυλίεται στον ασθενή και οι ιδιώτες δεν διστάζουν να κερδοσκοπήσουν ακόμα και σε καιρό πανδημίας.

Χημειοθεραπείες σε δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας!
Ως απάντηση σε αυτό το πρόβλημα ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνονται χημειοθεραπείες και στα Κέντρα Υγείας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να μπορούν να έχουν τη θεραπεία τους κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Βέβαια η συγκεκριμένη προοπτική που εξετάζει η κυβέρνηση, ελέγχεται καθώς είναι καταρχάς αντιφατικό τέτοιας σοβαρότητας θεραπείες να γίνονται σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ώρα η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υποτίθεται ότι εξυπηρετεί την αποσυμφόροιση των νοσοκομείων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα σοβαρά και επείγοντα περιστατικά όπως οι θεραπείες για χρόνιες κλπ παθήσεις και νοσήματα.

Ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών στους ογκολογικούς ασθενείς έχει προχωρήσει η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, έχουν γίνει συζητήσεις με όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν τέτοια τμήματα και προχωράει η υλοποίηση των προτάσεων για την αύξηση του προσωπικού ώστε να ενισχυθεί, κυρίως, η ολοήμερη λειτουργία των κέντρων και να εξυπηρετούνται περισσότερα περιστατικά μέσα στην ημέρα.

«Αυτό έχει να κάνει και με την αναζήτηση λύσεων σε δύο βάρδιες έτσι ώστε να μειωθεί η αναμονή των ασθενών για θεραπεία. Έχουμε συζητήσει για τη δημιουργία νέων τμημάτων ακτινοθεραπείας στην επικράτεια.

Δημιουργία ακτινοθεραπευτικών τμημάτων
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η δημιουργία ακτινοθεραπευτικών τμημάτων στην Τρίπολη, στη Λαμία, ώστε -σε ακτίνα τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων να υπάρχει πρόσβαση των ασθενών σε τέτοιες θεραπείες στην Καβάλα, στη Ρόδο και στην Κρήτη.

Έχουμε, επίσης, προχωρήσει σε τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τα ποσοστά αμοιβών του προσωπικού που συμμετέχει στην ολοήμερη θεραπεία των τμημάτων ακτινοθεραπείας, πυρηνικής ιατρικής στα νοσοκομεία, επεσήμανε ακόμη ο υφυπουργός Υγείας.

Μητρώο νεοπλασιών
Προανήγγειλε ότι σύντομα θα επανενεργοποιηθεί το μητρώο νεοπλασιών παιδικής και εφηβικής ηλικίας σε νέες βάσεις και θα έχει εθνικό χαρακτήρα.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, εξετάζεται η λειτουργία ενιαίας λίστας αναμονής για ακτινοθεραπεία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ.

«Στόχος είναι να ξέρουμε τι συμβαίνει την ίδια χρονική στιγμή στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, διότι μπορεί ασθενείς να είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικές λίστες, σε διαφορετικά νοσοκομεία, τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικές κλινικές, να ελέγχουμε με απόλυτη διαφάνεια την παραπομπή των ασθενών στην ακτινοθεραπεία.

Αυτό θα δώσει μεγάλη ανάσα στις λίστες αναμονής», επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας.

Καταχρηστικές επιβαρύνσεις ασθενών
«Υπάρχουν απολύτως τεκμηριωμένες καταγγελίες συλλόγων καρκινοπαθών και επιστημόνων ειδικευμένων στην ογκολογία, που αναδεικνύουν ότι ιδιωτικά κέντρα, αξιοποιώντας τη μείωση της δραστηριότητας του ΕΣΥ στην έξαρση του κοροναϊού και άρα την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προβαίνουν συστηματικά σε παράνομες και καταχρηστικές επιβαρύνσεις των ασθενών, πέραν της προβλεπόμενης κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Ζήτησε, δε, να ενισχυθεί ο έλεγχος από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ ή από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι ακτινοθεραπευτικές υπηρεσίες του ΕΣΥ για να καλυφθούν οι ανάγκες. «Πρέπει να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το δημόσιο σύστημα ώστε να περιοριστεί η κερδοσκοπική συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παραλίγο λουκέτο στο Κέντρο Μαστού
Πάντως μέσα σε όλο αυτό το κλίμα υπάρχουν και άλλα παρατράγουδα όπως πχ το …παραλίγο λουκέτο στο Κέντρο Μαστού του νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου παρείχε τις υπηρεσίες του σε περίπου 20.000 γυναίκες ετησίως, εδώ και 45 χρόνια.

Τελικά χωρίς να έχει γίνει σαφές με ποιανού εντολή θα έκλεινε το Κέντρο Μαστού, το υπουργείο Υγείας υποχρεώθηκε μετά την κατακραυγή να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να μπει λουκέτο στη συγκεκριμένη μονάδα.

Προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του νοσοκομείου όπου καταγγέλθηκε πως η υγεία και η ζωή δεκάδων χιλιάδων γυναικών έμπαινε σε κίνδυνο και ωθούνταν να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές υγείας ή να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λίστες αναμονής άλλων δημόσιων νοσοκομείων.

«Το Κέντρο Μαστού στο νοσοκομείο “Έλενα Βενιζέλου” θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και σχετική απόφαση του διοικητή της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτη Στάθη», ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η εκδοχή της ΝΔ
Η εκδοχή που δόθηκε από τη ΝΔ για τη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η εξής σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το γαλάζιο «παρατηρητήριο fake news»:

«Όσοι διασπείρουν fake news περί δήθεν κλεισίματος της μονάδας μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου αναφέρονται σε μια απόφαση της διορισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ διοικήσεως του νοσοκομείου η οποία έχει ανακληθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση αφορούσε τη συγχώνευση της Μονάδας με τη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, και πάρθηκε από τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Ευαγγελία Παππά (επιλογή Πολάκη, θητεία ως το 2021) και τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας κα Ευτυχία Κούκκου. Για την συγκεκριμένη απόφαση, δεν είχαν ενημερωθεί ούτε η αρμόδια 1η Υγειονομική Περιφέρεια, ούτε το Υπουργείο Υγείας!

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Νοσοκομείου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδωσε εντολή να ανακληθεί και να συνεχίσει κανονικά η αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Μαστού».

Η παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική Παίδων
Αντίστοιχος θόρυβος είχε προκληθεί πριν από λίγες ημέρες και με την παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική στο «Παίδων Αγία Σοφία», όπου φορείς όπως η ΕΙΝΑΠ αλλά και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες είχαν καταγγείλει την αδρανοποίηση της μόνης δημόσιας παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής και τη συνέχιση της αναστολής της λειτουργίας της.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε καταγγείλει ως fake news τα όσα καταγγέλλονταν για την καρδιοχειρουργική κλινική στο Παίδων με ανάρτηση στα social media.

Ο κ. Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι δεν ντρέπονται να διακινούν fake news για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο Παίδων Αγία Σοφία και να παίζουν με την αγωνία παιδιών και γονιών».

«“Κλείσατε” λέει “την καρδιοχειρουργική κλινική στο Παίδων” που είναι το μόνο covid νοσοκομείο για παιδιά στη νότια Ελλάδα. Θέλετε να αφήσουμε ξεκρέμαστη τη νότια Ελλάδα ενώ πηγαίνουν όλα δωρεάν στο Ωνάσειο και χειρουργούνται αν χρειάζεται, ανασφάλιστα και ασφαλισμένα, όλα τα παιδιά, όλου του κόσμου. Έχει μεριμνήσει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Και κάποιοι δεν ντρέπονται να διακινούν fake news εν μέσω της νυκτός.

Ενοχλεί που η ελληνική κοινωνία σταθμίζει και θεωρεί στη συντριπτική πλειοψηφία πάνω από κόμματα ότι είναι προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση η υγεία και ένωσης και αλληλεγγύης και στήριξης για όλους τους Έλληνες», είχε αναφέρει ο κ. Κικίλιας και χαρακτήρισε ανέντιμο αυτό που κυκλοφόρησε μέσα στη νύχτα γιατί έχει να κάνει με μικρά παιδιά.

Για υποβολιμαία δημοσιεύματα είχε κάνει λόγο και η διοίκηση του Νοσοκομείου σημειώνοντας ότι η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα του Παίδων «Αγία Σοφία» λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID-19 για παιδιά, ενώ όλα τα έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Παράλληλα, τα τακτικά περιστατικά εξετάζονται από ομάδα γιατρών του Ωνασείου και αυτά για τα οποία απαιτείται αντιμετώπιση, προγραμματίζονται άμεσα, ενώ η διοίκηση του Νοσοκομείου υπογραμμίζει ότι «λίστα αναμονής παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες δεν υφίστανται, και τα σχετικά δημοσιεύματα δεν απηχούν την αλήθεια και προφανώς είναι υποβολιμαία».

Επίσης, η διοίκηση του Παίδων σημειώνει ότι η παραπομπή των περιστατικών στο Ωνάσειο γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ξαναβγαίνουν από το συρτάρι τα ΣΔΙΤ
Πάντως η γενική εικόνα του ΕΣΥ και της μετατροπής του σε κορονοΕΣΥ φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα όσα καταγγέλλουν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων.

Μάλιστα η ΟΕΝΓΕ προκήρυξε απεργία για την Τρίτη στις 16 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια χρεοκοπημένη πολιτική.

Ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιώτες, για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω των ΣΔΙΤ, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε υγειονομικοί και ασθενείς από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το “Νέο ΕΣΥ”. Το Νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να μειωθεί», «δαπάνη που πρέπει να εξορθολογιστεί» για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων.

Το σχέδιο τους για το Νέο ΕΣΥ έχει ως πρότυπο τα σαθρά οικοδομήματα των συστημάτων υγείας άλλων καπιταλιστικών χωρών στη Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από έναν ιό, που έθαψαν κάτω από τα σάπια θεμέλια τους εκατόμβες νεκρών.

Σχεδιάζουν νέα επέλαση σε βάρος μας.

Αξιοποιούν την επιδημία για να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς. Για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, διάφορα “ευαγή ιδρύματα” και “εθνικοί ευεργέτες” που με το φερετζέ της «φιλανθρωπίας» δώρισαν σα χαρτζιλίκι ένα μικρό μέρος από τα δισεκατομμύρια που αποθησαυρίζουν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

Πήραμε μία πρώτη γεύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για το ποιους ενισχύει η πολιτική της κυβέρνησης. Τα παραδείγματα από τη σχέση της με τους μετόχους – ιδιοκτήτες δομών ιδιωτικής υγείας και μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, είναι σκανδαλώδη. Αντί να τους επιτάξει, τους έδωσε δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τους άφησε ανεξέλεγκτους να θησαυρίζουν από τα διαγνωστικά test, ανενόχλητους να συνεχίζουν να πουλάνε ακάθεκτοι τις υπηρεσίες τους, να ξεζουμίζουν το προσωπικό τους.

Στις 16 Ιουνίου απεργούμε!
Γιατί δε θεωρούμε ότι είναι «περιττός» ούτε ένας από τους 400 συνάδελφους μας επικουρικούς γιατρούς και τους 2700 συναδέλφους επικουρικούς νοσηλευτές και λοιπούς υγειονομικούς, που προσλήφθηκαν την περίοδο της επιδημίας. Γιατί δεν θεωρούμε ότι δε χρειάζονται το 20% των συναδέλφων μας, που αρχίζουν να μετράνε τους μήνες αντίστροφα πριν την απόλυσή τους.

Γιατί η κυβέρνηση αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας και εξακολουθεί τις αναγκαστικές μετακινήσεις αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις.

Γιατί δεν ανεχόμαστε αυτό που κυνικά ομολόγησε πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας ότι «κενά θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο ΕΣΥ».

Γιατί δε θεωρούμε «κόστος» και «σπατάλη» το δημόσιο σύστημα υγείας να μην έχει τις εφεδρείες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τις τρέχουσες ανάγκες όσο και τις αυξημένες ανάγκες λόγω ενός έκτακτου υγειονομικού γεγονότος.

Γιατί σφυρίζουν αδιάφορα στο αίτημα μας για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012, που τους πετσόκοψαν κατά 40%.

Ως εδώ με τον εμπαιγμό! Ως εδώ με τα υποκριτικά ευχαριστώ! Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. 5ήμερο-6ωρο-30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.

Άμεση επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2009. Όχι άλλο έναντι πληρωμή των εφημεριών. Έγκαιρη αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων). Κατάργηση του απαράδεκτου 9%.

Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης από την εργοδοσία και το κράτος.

Κατάργηση στο σύνολό τους των υπουργικών αποφάσεων Πολάκη. Άμεση αποσύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης των επιμελητών των ΤΕΠ από την απόκτηση του τίτλου της εξειδίκευσης της επείγουσας ιατρικής. Αύξηση των εκπαιδευτικών κέντρων για την εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής. Απονομή του τίτλου της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, χωρίς εξετάσεις και χωρίς κανένα άλλο προαπαιτούμενο σε όσους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με δύο (2) έτη προϋπηρεσίας σε ΤΕΠ, ΜΕΘ και στο ΕΚΑΒ το επιθυμούν».

Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΕΣΥ και τους γιατρούς του
Πάντως η πανδημία παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να αποτελεί αφορμή για ουσιαστική και σε βάθος στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ από την πλευρά των κυβερνώντων, εντούτοις στις θετικές παρακαταθήκες που αφήνει είναι η θετική άποψη που απέκτησε η κοινωνία για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με έρευνα της ALCO ( διεξήχθη 11 – 18 Μαΐου) σε 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) το 47% δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΕΣΥ ενώ το 32% έχει ακόμα την ίδια εικόνα όπως και πριν από την πανδημία.

Επίσης, το 61% των ερωτηθέντων απάντησε πως έχει καλύτερη εικόνα για τους γιατρούς ενώ, το 64% απάντησε ότι περιόρισε τις επισκέψεις τους σε ιατρεία τις μέρες της πανδημίας.

Για τη συνολική εικόνα της παροχής υπηρεσιών υγείας θετική γνώμη εξέφρασε το 37% που απάντησε ότι βελτιώθηκαν και το 38% ότι έμειναν σταθερές.

Ελάχιστα πάντως είναι γνωστή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) καθώς 1 στους 2 γνωρίζουν τι είναι το ΠΦΥ, αλλά συνολικά η αναγνωσιμότητα του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, υπάρχει μια τάση μείωσης της ανησυχία μας καθώς 1 στους 3 πολίτες ανησυχεί πλέον λίγο ή καθόλου για την πανδημία.