Τη στιγμή που η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα απειλεί με νέες επιδημικές εξάρσεις, η επιτάχυνση των εμβολιασμών συνιστά κρίσιμο βήμα για να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας. Σε αυτό συγκλίνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ να διαδέχονται η μία την άλλη και να προτρέπουν τα κράτη να ανεβάσουν ρυθμούς στους εμβολιασμούς.
Στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών Υγείας η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών ενώ σημείωσε πως για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη που προβλέπεται να κυριαρχήσει παντού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, χρειάζονται και οι δύο δόσεις του εμβολιασμού.
Σε αυτήν την προσπάθεια είναι ενταγμένη σύμφωνα με την κυβέρνηση, η στρατηγική των προνομίων για τους εμβολιασμένους.
Κι ενώ οι ανακοινώσεις σχετικά με το πακέτο προνομίων των εμβολιασμένων θα συνεχιστούν από την κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες, η αρχή έγινε σήμερα με την ανακοίνωση ενός voucher ύψους 150 ευρώ σε όλους τους νέους της χώρας ηλικίας 18-25 που θα κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου.
Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Ψυχαγωγία και εστίαση
Τα πακέτα προνομίων, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό, θα αφορούν κυρίως ψυχαγωγικές δραστηριότητες αλλά και τον χώρο της εστίασης.
Σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες.
Στον αντίποδα, για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται είτε να υπάρχει διαφορετική χωρητικότητα, δηλαδή θα μπαίνουν λιγότεροι σε αυτούς τους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες.
Ενδεικτικά, η κυβέρνηση φέρνει ως παράδειγμα τους αγώνες NBA στις ΗΠΑ, όπου στη μια πλευρά του γηπέδου βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι με αποστάσεις και μάσκες και στην άλλη είναι οι εμβολιασμένοι με κανονική πληρότητα και χωρίς αποστάσεις.
Σχετικά με την εστίαση, στην οποία περιλαμβάνονται τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αφήσει στην επιχείρηση την επιλογή για το αν θα δουλεύει με κόσμο που είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Οι διαρροές αυτές έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε επαγγελματικές ομάδες αλλά και στην αντιπολίτευση που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων.
Freedom pass: Προνόμια και αντιδράσεις
Το freedom pass που ανακοινώθηκε σήμερα έχει σκοπό σύμφωνα με την κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό των εμβολιασμένων στις νέες ηλικιακές ομάδες που έχουν μεγάλη κινητικότητα. Ο αριθμός των εμβολισμών στους νέους είναι ακόμα χαμηλός, καθώς η πλατφόρμα των εμβολιασμών για αυτήν την ηλικιακή ομάδα άνοιξε στις 16 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 18-24, οι νέοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση στην Ελλάδα είναι μόλις 8,9%, ενώ οι πολίτες ηλικίας 25-49 ετών φτάνουν το 38,3%.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία επιβράβευση προς τους νέους για τη συμβολή τους καθώς είναι ηλικιακή ομάδα με πολλή μεγάλη κινητικότητα και όλο αυτό το διάστημα έδειξε συνέπεια και υπομονή, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ταυτόχρονα είναι ένα κίνητρο για να θωρακιστούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καθώς θεωρούνται ο «αδύναμος κρίκος» στην εμβολιαστική αλυσίδα.
Ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις σε σχέση με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Οι ενστάσεις αυτές αφορούν στην υγειονομική σκοπιμότητα να δοθούν κίνητρα στους νέους και όχι στις μεγαλύτερες ηλικίες, που αφενός κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό και αφετέρου υπάρχει ένα ποσοστό άνω των 60 που εδώ και καιρό αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα εμβόλια.
Την ίδια στιγμή η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εξέφρασε την ανησυχία της για τον υγειονομικό κίνδυνο μιας τέτοιας απόφασης.
Δεδομένου ότι το κίνητρο στους νέους αφορά περισσότερες δραστηριότητες, με την πρώτη δόση του εμβολίου, και άρα χωρίς να έχουν θωρακιστεί από το στέλεχος Δέλτα, η κ. Λινού εξέφρασε φόβους για διασπορά του νέου μεταλλαγμένου στελέχους.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα «ξέρουμε ότι η πρώτη δόση δεν καλύπτει και δεν καλύπτει καθόλου το variant Δέλτα, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο ιατρικά. Επομένως, αν προκριθεί μια τέτοια κίνηση να είναι 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση».
Όσον αφορά για την Επιτροπή των ειδικών, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση «δεν τους συμβουλεύτηκε», επισημαίνοντας πως: «δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας απλός γιατρός που διαβάζει στοιχειωδώς τη διεθνή βιβλιογραφία θα συμβούλευε και θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο».
Διαβάστε περισσότερα στο in.gr