Μετά το σοκ από τον πρώτο νεκρό, την εξάπλωση του κοροναϊού αλλά και τα «ορφανά» κρούσματα τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην επικράτεια, η κυβέρνηση λαμβάνει και επικαιροποιεί καθημερινά έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης
Η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού φέρνει εκατομμύρια Έλληνες αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα στην καθημερινότητά τους λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής «βόμβας» που έχει στοιχίζει τη ζωή παγκοσμίως σε σχεδόν 5.000 άτομα.
Μετά το σοκ από τον πρώτο νεκρό, την εξάπλωση του κοροναϊού αλλά και τα «ορφανά» κρούσματα τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην επικράτεια, η κυβέρνηση λαμβάνει και επικαιροποιεί καθημερινά έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το πρώτο δραστικό μέτρο με καθολική ισχύ, αφορούσε το «λουκέτο» σε σχολικές μονάδες, πανεπιστήμια και φροντιστήρια για 14 ημέρες.
Ακολούθησαν θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης και άλλοι χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δικαστήρια ενώ υπάρχουν και μεμονωμένες αποφάσεις από δημοτικές Αρχές που λαμβάνουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δημάρχου Ηλιούπολης Γιώργου Χατζηδάκη ο οποίος παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρχει αντίστοιχη οδηγία, αποφάσισε να κλείσει τις 33 παιδικές χαρές του δήμου ενώ ακόμη και οι πολιτικοί γάμοι στο δήμο Ηλιούπολης γίνονται με την παρουσία ελάχιστων συγγενών.
Νέα έκτακτα μέτρα
Η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ενώ υπήρξε ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς θεσπίζοντας την άδεια ειδικού σκοπού ώστε να μπορούν για κάποιες ημέρες να μένουν σπίτι με τα παιδιά τους.
Εκτός από τα κρούσματα τα οποία αυξάνονται καθημερινά αλλά και τους κινδύνους για τις ζωές των ευπαθών ομάδων, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τις οικονομικές συνέπειες του ιού, οι οποίες έρχονται σαν «τσουνάμι» για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Επιχειρήσεις αρχίζουν και «νεκρώνουν», οι πολίτες ακολουθούν – σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες των Αρχών – μένοντας στο σπίτι ενώ οι μαθητές αρχίζουν να προετοιμάζονται προκειμένου να ξεκινήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα καθώς ουδείς μπορεί να πει αυτή τη στιγμή πότε θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία και πότε θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες κάθε χρόνο διεξάγονται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στο MEGA ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς και μετάθεσης των Πανελλαδικών.
Πλωτά νοσοκομεία εάν… ξεφύγει η κατάσταση με τα σοβαρά κρούσματα
Η επικαιροποίηση των μέτρων ανάλογα με τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού συζητείται καθημερινά από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους αλλά και κυβερνητικά στελέχη που λειτουργούν σε συνεργασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη την υλοποίηση του απόρρητου σχεδίου «Άρτεμις» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στη χώρα μας.
Πιθανότατα εντός της ημέρας θα τεθούν σε λειτουργία δύο νέα κέντρα επιχειρήσεων -υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ ένα τρίτο είναι υπό σύσταση και θα έχει εποπτικό ρόλο.
Ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων θα αναπτυχθεί μεταξύ ΓΑΔΑ-Αρχηγειο ΕΛΑΣ-Συντονιστικο Κέντρο Πυροσβεστικης.
Μία δεξαμενή 150 ανακριτικών υπαλλήλων στελεχώνει το κέντρο της ΓΑΔΑ με αρμοδιότητα τον εντοπισμό των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τη λήψη μέτρων καραντίνας.
Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής 70 αξιωματικοί που παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα τις τελευταίες εβδομάδες, θα δίνουν οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα δεδομένα για την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, θα μπορεί να ενεργοποιήσει σχέδια για την δημιουργία- εφόσον χρειαστεί-υπαίθριων η πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ανακοινώνονται μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε από την πλευρά του νέα μέτρα που αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω του κοροναϊού.
«Πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι και να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ενώ ανακοίνωσε ότι το συντονισμό των δράσεων για την προστασία από τον κορονοϊό αναλαμβάνει εφεξής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Όσο αφορά τα οικονομικά μέτρα ανέφερε ότι εντός της ημέρας τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε ότι θα εξειδικευτούν τα μέτρα αυτά μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
Αναφερόμενος στις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας είπε πως κινούνται σε τρία επίπεδα: την ενίσχυση των επιχειρήσεων, της ρευστότητας και τις θέσεις απασχόλησης.
Πώς θα λειτουργήσουν τα μουσεία
Τα μουσεία θα λειτουργούν εφεξής με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα.
Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων.
Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Υγείας Β. Κικίλια, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, τον υφ. Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, ‘Ακη Σκέρτσο, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η ετοιμότητα του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθώς και ο σχεδιασμός για τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.