Πώς ένα τηλεφώνημα στοίχισε τη ζωή σε έναν 28χρονο
Στην ηλικία, τότε, των 19 ετών ο άνδρας από το Νότιγχαμ ήταν μπλεγμένος με το εμπόριο ναρκωτικών και τις λεγόμενες «κακές παρέες». Ο ίδιος και εκείνοι που θεωρούσε φίλους του έμπλεκαν συνεχώς σε καυγάδες στο κέντρο της πόλης, σε σημείο που όπως παραδέχεται και ο ίδιος αυτός ήταν και ο αυτοσκοπός της… βόλτας. Άλλωστε ήταν από τα Μέντοουζ, μια περιοχή όπου γενικά η παρανομία θα έρθει από μόνη της σε σένα αν δεν έχεις το υπόβαθρο για να την αποφύγεις.
Το βράδυ της 30ης Ιουλίου χτύπησε το κινητό του, με την παρέα του να του ζητάει να μεταβεί σε ένα σημείο της πόλης για να πάρει μέρος στη φασαρία που είχε ξεκινήσει. Ο Ντιουν εκείνη την ώρα ήταν σε ένα μπαρ, με τον χαρακτήρα του και την κατανάλωση αλκοόλ να τον οδηγούν στην… εύκολη απόφαση.
«Δεν ρώτησα με ποιον μαλώνουν. Δεν ρώτησα γιατί. Απλώς έτρεξα στο σημείο», αναφέρει στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, σε ένα podcast του LADBible. «Είδα έναν φίλο μου να είναι κεφάλι με κεφάλι με κάποιον και εκείνη τη στιγμή αποφάσισα ότι ήταν ευθύνη μου να χτυπήσω αυτό το άτομο, να του ρίξω μπουνιά. Συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα να τον πληγώσω. Ότι ήθελα να ρίξω μια μπουνιά για τους φίλους μου», προσθέτει.
Αυτό το άτομο ήταν ο 28χρονος Τζέιμς Χότζκινσον, ο οποίος πέρασε τις επόμενες εννέα ημέρες σε κώμα και εν τέλει κατέληξε.
Πέρασε ένας μήνας από το περιστατικό και οι έρευνες στράφηκαν προς το μέρος του. Ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, με έναν από την παρέα του να δίνει το όνομά του στην Αστυνομία. Οι αστυνομικοί επισκέφτηκαν το σπίτι του και τον κάλεσαν στο τμήμα για «μια απλή κατάθεση», η οποία οδήγησε στη σύλληψή του.
Δηλώνοντας ένοχος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας και παρά το κακό παρελθόν του με όλους τους καυγάδες, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν 30 μήνες φυλάκιση. Η διάρκεια της ποινής δεν άρεσε σε κανέναν, ειδικά στους γονείς του θύματος, αλλά το λευκό ποινικό του μητρώο, το γεγονός ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει κάποιο όπλο τόσο στο περιστατικό όσο και στο παρελθόν, «έδεναν» τα χέρια των δικαστών. Εν τέλει έμεινε μέσα 14 μήνες.
Η τετ-α-τετ συζήτηση με τους γονείς του θύματος
«Δεν θέλανε από την αρχή να μου μιλήσουν. Θέλανε να μου κάνουν μερικές ερωτήσεις. Γιατί έγινε όλο αυτό. Γιατί έχυσε το ποτό του πάνω μου; Γιατί κοίταξε την κοπέλα μου; Ξέρεις, αυτούς τους λόγους που νομίζει ο κόσμος ότι είναι λογικό να ξεκινήσει ένας καυγάς ακόμη κι αν αυτοί προφανώς δεν είναι λόγοι να ξεκινήσει ένας καυγάς.
Ένιωθα ντροπή να τους πω ότι γρονθοκόπησα τον γιο τους γιατί με πήραν τηλέφωνο οι φίλοι μου. Ότι δεν είχα κανέναν πραγματικό λόγο για να το κάνω. Ότι δεν είχα δικαιολογία», θυμάται ο Ντιουν, με την ιδιαίτερη αυτή σχέση να έχει ξεκινήσει αρχικά από ένα γράμμα που έστειλαν οι γονείς του θύματος, Τζόαν Σκάουρφιλντ και Τζέικομπ Χότζκινσον, σε εκείνον όσο ήταν στη φυλακή. Δυόμιση χρόνια αργότερα οι τρεις τους κανόνισαν να συναντηθούν, με τον νεαρό άνδρα να παραδέχεται ότι δεν μπορούσε να τους κοιτάξει στα μάτια.
«Τους είπα ότι ήθελα να πάω στο πανεπιστήμιο γι’ αυτούς και η Τζόαν μου είπε ότι δεν πρέπει να πετάξω τρία χρόνια από τη ζωή μου για κάτι που δεν ήθελα, αλλά για κάτι που ήθελα. Ότι το πανεπιστήμιο θα μου έδινε μια καλύτερη επαγγελματική ευκαιρία αλλά δεν θα με έκανε καλύτερο άνθρωπο», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη, αλλά εν τέλει σπούδασε εγκληματολογία. Και μάλιστα… θριάμβευσε, παίρνοντας ένα πολύ «δυνατό» πτυχίο με εξαιρετικούς βαθμούς.
Το βιβλίο και η κοινωνική προσφορά
Οι τρεις τους έμειναν σε επαφή, με τον Ντιουν να θέλει να γράψει ένα βιβλίο όπου θα εξιστορούσε τα πάντα και το πώς κατάφερε να αλλάξει σελίδα στη ζωή του. Φυσικά ήθελε την έγκρισή τους. Κάπως έτσι ξεκίνησε ένα παράξενο αλλά ιδιαίτερο δέσιμο, με τους δυο τους να μην τον συγχωρούν για το έγκλημα (θεωρώντας το άδικο προς τη μνήμη του γιου τους) αλλά να παραμένουν στη ζωή τους και να δηλώνουν χαρούμενοι που τελικά πήρε τη σωστή στροφή.
Το «Right from Wrong», το βιβλίο που έγραψε ο θύτης, απέφερε μερικά κέρδη εκ των οποίων κάποια δόθηκαν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και άλλα βοήθησαν τον πτυχιούχο πλέον Ντιουν να ξεκινήσει ένα πρότζεκτ μέσα από το οποίο θα προσφέρει όλες του τις γνώσεις για να βοηθήσει άλλους να μην φτάσουν στα ακραία σημεία που είχε φτάσει ο ίδιος. Αυτό που φυσικά δεν γινόταν να προσφέρει στον παλιό εαυτό του