Τζίτζι Χαντίντ: Ζήτησε συγγνώμη για τη διάδοση ψευδών ισχυρισμών για το Ισραήλ και τα παιδιά

267

hadid

Το μοντέλο προηγουμένως κατηγορήθηκε για παραπληροφόρηση

Η Τζίτζι Χαντίντ, το μοντέλο παλαιστινιακής καταγωγής, ζήτησε συγγνώμη για τη διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με το Ισραήλ και τη μεταχείριση των παιδιών από αυτό.

Πριν από λίγες ημέρες, με ανάρτησή της, είχε ισχυριστεί ότι το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που κρατάει παιδιά ως αιχμάλωτους πολέμου, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Παλαιστίνιου Ahmad Manasra, ο οποίος συνελήφθη σε ηλικία 13 ετών από την ισραηλινή αστυνομία και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση επειδή μαχαίρωσε δύο Ισραηλινούς. Ωστόσο, η δήλωσή της επικρίθηκε για τη διάδοση παραπληροφόρησης και αντισημιτισμού.

Με δημοσίευσή της στο Instagram την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, η Χαντίντ διευκρίνισε τις προθέσεις της και ζήτησε συγγνώμη που χρησιμοποίησε λάθος παράδειγμα. Εξήγησε ότι προσπαθούσε να τονίσει πως τα παιδιά των Παλαιστινίων που συλλαμβάνονται από τις IDF συχνά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που θα είχε ένα παιδί από το Ισραήλ που κατηγορείται για το ίδιο έγκλημα. Υποστήριξε ότι τα παιδιά, είτε από το Ισραήλ είτε από την Παλαιστίνη, αξίζουν ίσα ανθρώπινα δικαιώματα.

Aρχικά ξεκίνησε: «Ως άτομο παλαιστινιακής καταγωγής, οι ατελείωτες συγκλονιστικές ειδήσεις και εικόνες που έρχονται από τη Γάζα είναι οδυνηρές και συχνά συντριπτικές. Είναι σημαντικό για μένα να μοιράζομαι αληθινές ιστορίες για τις κακουχίες που έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υπομένουν οι Παλαιστίνιοι, αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο μοιράστηκα κάτι που δεν έλεγξα τα γεγονότα ή δεν σκέφτηκα βαθιά πριν την αναδημοσίευση».

Και συνέχισε: «Ήθελα να δείξω τους τρόπους με τους οποίους το διεθνές δίκαιο υπονομεύεται από την ισραηλινή κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθούσα να τονίσω πώς τα παλαιστινιακά παιδιά που συλλαμβάνονται από τις IDF συχνά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που θα είχε ένα ισραηλινό παιδί που κατηγορείται για το ίδιο έγκλημα. Δυστυχώς, χρησιμοποίησα το λάθος παράδειγμα για να επισημάνω αυτό το σημείο και λυπάμαι γι’ αυτό».

Ενώ, τόνισε: «Σκοπός μου ήταν να επικεντρωθώ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό θέλω επίσης να επαναλάβω ότι η επίθεση σε οποιονδήποτε άνθρωπο, η οποία φυσικά περιλαμβάνει και τους Εβραίους, δεν είναι ΠΟΤΕ ΟΚ. Η ομηρία αθώων ανθρώπων δεν είναι ΠΟΤΕ ΟΚ. Το να βλάπτεις κάποιον επειδή είναι Εβραίος δεν είναι ΠΟΤΕ ΟΚ. Είναι λάθος. Το να θέλετε ελευθερία και ανθρώπινη μεταχείριση για τους Παλαιστίνιους και να θέλετε επίσης ασφάλεια για τους Εβραίους μπορεί και τα δύο να είναι σημαντικά για το ίδιο άτομο – συμπεριλαμβανομένου και εμού».

Επίσης, η Χαντίντ είπε: «Ανεξάρτητα από το έγκλημα, όταν μιλάμε για δημοκρατία, όλοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα – και ένα παιδί από την Παλαιστίνη, ακόμη και αν κατηγορείται για ένα φρικτό έγκλημα, αξίζει τα ίδια δικαιώματα που θα είχε ένα παιδί από το Ισραήλ υπό τις ίδιες συνθήκες».

Στη δεύτερη εικόνα, έγραψε: «Είναι καλά τεκμηριωμένο, από αξιόπιστες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι υπήρξε συστηματική κακομεταχείριση του παλαιστινιακού λαού από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Γνωρίζω καλά αυτά τα ιστορικά ζητήματα, διότι είναι η ιστορία της δικής μου οικογένειας, Παλαιστίνιων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους στα τέλη της δεκαετίας του 1940» και συμπλήρωσε:

«Ταυτόχρονα, καταλαβαίνω ότι με τη δύναμη της πλατφόρμας μου έρχεται μια τεράστια ευθύνη. Είμαι άνθρωπος και κάνω λάθη. Όμως, θεωρώ επίσης τον εαυτό μου υπεύθυνο για αυτά τα λάθη».

Και κλείνοντας έγραψε: «Δεν στέκομαι πίσω από τη διάδοση παραπληροφόρησης και πάντα καταδίκαζα τη χρήση του κινήματος Free Palestine ως δικαιολογία για τον αντισημιτισμό. Οφείλω στον εαυτό μου και στους οπαδούς μου να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου και να τις μοιραστώ με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο, καθώς επιδιώκω τον στόχο μου να επιστήσω την προσοχή στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εντωμεταξύ, θα συνεχίσω να προσεύχομαι για την ασφαλή επιστροφή όλων των ομήρων και την ειρήνη και την ασφάλεια για τους ανθρώπους της Γάζας και του Ισραήλ».

Δείτε την ανάρτηση

hadid_1
hadid_2

Φωτογραφία: EPA