Τζούλιαν Ασάνζ: Ελεύθερος μετά από 5 χρόνια – Συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του

assange-mak

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος» και αναχώρησε τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος επί πέντε χρόνια, ανέφερε το WikiLeaks μετά την αποκάλυψη για συμφωνία περί ομολογίας ενοχής του 52χρονου.

Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο 52χρονος Αυστραλός αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

Το αεροπλάνο με το οποίο αναχώρησε ο Ασάνζ από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμενόταν σήμερα γύρω στις 07:50 (ώρα Ελλάδας) στην Μπανγκόκ για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και νερό. Στη συνέχεια θα απογειωθεί για το Σαϊπάν, στις Μαριάνες Νήσους, γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ταϊλανδός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί. Το Σαϊπάν είναι ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βόρειων Μαριάνων, η οποία αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το τελευταίο κεφάλαιο της «Οδύσσειας» του αναμένεται αύριο Τετάρτη σε δικαστήριο της Σαϊπάν. Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

«Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!!!» δήλωσε εκστασιασμένη η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας» σε όσους έχουν κινητοποιηθεί «εδώ και χρόνια» για να επιτευχθεί η απελευθέρωσή του.

Το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον Τζούλιαν Ασάνζ να περπατά ελεύθερος στην πίστα του αεροδρομίου, προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) το WikiLeaks χαιρετίζει την έκβαση που ήταν αποτέλεσμα «μιας παγκόσμιας εκστρατείας» η οποία έφθασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. «Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας».

«Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα», υπογράμμισε το WikiLeaks.

Δώδεκα χρόνια συνολικά κλεισμένος σε πρεσβεία και μετά στη φυλακή

Ο Ασάνζ πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, μια θλιβερή σύγχρονη φυλακή που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Εκεί το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2022 σε μια τελετή με μόλις τέσσερις καλεσμένους — δύο από τους οποίους ήταν φρουροί.

Τα προηγούμενα επτά χρόνια ο Ασάνζ κρυβόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο κεντρικό Λονδίνο όπου είχε καταφύγει προκειμένου να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε έξι κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα, οι οποίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν.

Υποστήριζε πάντοτε πως αν αποφασιζόταν η έκδοσή του στη Σουηδία θα στελνόταν στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων στον WikiLeaks.

Φωτογραφίες από τις πρώτες ώρες της ελευθερίας του Ασάνζ:

assange-2
assange-1

Αφού τον έσυραν έξω από την πρεσβεία το 2019 και φυλακίστηκε για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, οι ΗΠΑ άρχισαν τις διαδικασίες απέλασης.

Οι αμερικανικές αρχές λένε πως οι ενέργειές του έβλαψαν την εθνική ασφάλεια και έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές πρακτόρων. Οι πολλοί υποστηρικτές του λένε πως η δίωξη είναι παρωδία, μια επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου και εκδίκηση επειδή προκάλεσε αμηχανία σε δυτικές κυβερνήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ