Υποσχέθηκαν χρήματα, κλειστές δομές και επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία

600

Την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ταχείες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, αλλά και εκταμίευση πόρων ώστε να αντιμετωπίσουν τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, έλαβαν ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι των Λέσβου, Σάμου και Χίου, μετά στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους υπουργούς, Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

 

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στον Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που τόνισε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί στα περισσότερα σημεία με τις θέσεις των δημάρχων, όπως καταγράφονται στο ψήφισμα που κατέθεσαν στην κυβέρνησης, αλλά διαφωνεί σε δύο.

Πριν από τη συνάντηση, ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και οι δήμαρχοι Χίου, Λέσβου και Σάμου δήλωσαν ότι περιμένουν «απτά παραδείγματα και απτές εξαγγελίες». Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου έδωσε μερικές μέρες προθεσμία στην Αθήνα, προκειμένου να προβεί στη λήψη μέτρων, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας και γι’ αυτό θα περιμένουμε τρεις, τέσσερις, πέντε ημέρες», πριν αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

«Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν επτά σημεία κοινής αντίληψης και δύο σημεία διαφωνίας» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, αλλά στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου «συμφωνήσαμε σήμερα να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης το επόμενο χρονικό διάστημα για τα σημεία που συμφωνούμε, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αντιμετωπίζουν με κακοπιστία την Κεντρική Κυβέρνηση».

Σημείωσε ότι  η κυβέρνηση έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα 9.000 ανθρώπων και ότι «θα προχωρήσουν και οι άλλες 11.000, όπως έχουμε δεσμευθεί, μέσα στο πρώτο χρονικό διάστημα του 2020. Επομένως, συμφωνούμε σε αυτή τη διαδικασία της αποσυμφόρησης και ξεδιπλώνεται το σχέδιό μας».

Ως δεύτερο σημείο, στο οποίο υπάρχει και συμφωνία και διαφωνία, ονόμασε το κλείσιμο των «άναρχων δομών» στα νησιά.

«Εμείς λέμε ότι θα κλείσουν όλες οι υπάρχουσες άναρχες δομές. Αλλά, όμως, πρέπει πρώτα να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές. Σε αυτές τις κλειστές δομές θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θα υπάρχει και κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Η δυνατότητα προσφοράς όλων των υπηρεσιών εκείνων, οι οποίες δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών στα νησιά μας, π.χ. ιατρικές υπηρεσίες», είπε, προσθέτοντας ότι στα κλειστά κέντρα «θα υπάρχουν ιατρικές δομές, ώστε πράγματι να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης».

Όσον αφορά τον έλεγχο των ΜΚΟ, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, «σήμερα ή αύριο το πρωί, θα καταθέσει μια τροπολογία, η οποία συμφωνήθηκε να έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα βοηθούν, ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατός έλεγχος, αλλά, κυρίως, να μη γίνεται χρήση από κάποιες ΜΚΟ της πρόσβασης σε πληροφορίες που έχουν αναπτύξει με την άλλη πλευρά».

Αναγνώρισε πάντως ότι «υπάρχουν πάρα πολλές ΜΚΟ που έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, αλλά υπάρχουν κι άλλες οι οποίες καταχρώνται αυτής της εμπιστοσύνης και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα».

Για το θέμα της φύλαξης των συνόρων είπε ότι βασικό ζήτημα είναι «να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, μέσα από το σύστημα επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας και με την προμήθεια των δέκα σκαφών, αλλά και την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Λιμενικού. Ήδη έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα, το τελευταίο διάστημα, στα θαλάσσια σύνορα και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, αλλά σκοπός μας είναι να είμαστε έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι, που ενδεχομένως να υπάρξουν αυξημένες ροές».

Τέλος αναφερόμενος στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, πράγμα που ζητούν ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι των τριών νησιών, είπε ότι «κάθε εβδομάδα θα έχουν κανονική αναφορά από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου οι οποίες εξετάστηκαν, πόσες απορρίφθηκαν από αυτές και πόσες από αυτές που απορρίφθηκαν μπαίνουν στη διαδικασία των επιστροφών που ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Εδώ είναι και ένα μικρό σημείο διαφωνίας με την τοπική κοινωνία, ότι θα επιθυμούσαν αμέσως μετά την ταυτοποίηση να υπάρχουν άμεσες επιστροφές. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γύρω στον μήνα, προκειμένου το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να λέει ότι κάποιος δεν δικαιούται της διεθνούς προστασίας, μετά η ΕΛ.ΑΣ. να συνεννοείται με τον σύνδεσμο της Τουρκίας και μέσω της Frontex να ανοίγει το κανάλι επιστροφής στην Τουρκία».

Πρόγραμμα «Αλληλεγγύη»
Απαντώντας και στο αίτημα για στήριξη των τοπικών κοινωνιών, αναφέρθηκε στα 50 εκατ. του προγράμματος «Αλληλεγγύη», που έχει δεσμευθεί από τον προϋπολογισμό του 2019 και του 2020 και σημείωσε ότι  ο Νότης Μηταράκης εξήγησε στους δημάρχους πώς θα προχωρήσει η πρώτη εκταμίευση «για τη στήριξη άμεσων αναγκών και πώς θα δρομολογηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσαν οι Δήμαρχοι από στήριξη των δομών, είτε είναι κοινωνικής πρόνοιας, είτε ιατρικές, είτε σχολικές». Επίσης και για μέτρα που θα αφορούν τον τουρισμό, με σχέδιο που θα εκπονήσει το αρμόδιο υπουργείο.