Ζάχαρη: Κάθε γραμμάριο που καταναλώνουμε μας γερνά!

246

Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης αυξάνουν τη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ακόμη και αν τρώτε σε γενικό πλαίσιο υγιεινά, σε περίπτωση που υποκύπτετε σε γλυκούς πειρασμούς, τότε είστε υπαίτιοι για την… πρόωρη γήρανσή σας! Αυτό ουσιαστικώς προέκυψε από μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Network Open» και η οποία έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και κυρίως απαλλαγμένη από πρόσθετη ζάχαρη, συνεπάγεται μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο.

Η διατροφή και το «επιγενετικό ρολόι»

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς διαφορετικές παράμετροι που αφορούν τη διατροφή επηρεάζουν το αποκαλούμενο «επιγενετικό ρολόι» – ένα βιοχημικό τεστ που μαρτυρεί την υγεία αλλά και το προσδόκιμο ζωής – και ανακάλυψαν ότι όσο καλύτερα έτρωγε κάποιος, τόσο πιο νέα ήταν τα κύτταρά του. Ωστόσο, ακόμη και όταν ένα άτομο ακολουθούσε υγιεινή διατροφή, κάθε γραμμάριο επιπρόσθετης ζάχαρης που κατανάλωνε συνδεόταν με αύξηση της επιγενετικής ηλικίας του.

Η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη σχετιζόταν με επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμη και αν το άτομο ακολουθούσε μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή.

Η νέα μελέτη – που ήταν μία από τις πρώτες που εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και της επιγενετικής ηλικίας – βοηθά στην καλύτερη κατανόηση σχετικά με το γιατί η ζάχαρη είναι τόσο επιβαρυντική για την υγεία, σημείωσε η Ελίσα Επελ, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του UCSF, εκ των κύριων συγγραφέων της και συμπλήρωσε: «Γνωρίζαμε ότι τα υψηλά επίπεδα πρόσθετων σακχάρων σχετίζονται με κακή μεταβολική υγεία και πρόωρη εμφάνιση νόσων, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διατροφικό παράγοντα. Τώρα μάθαμε ότι η επιτάχυνση της επιγενετικής γήρανσης κρύβεται πίσω από αυτή τη σχέση και αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης περιορίζει τη μακροζωία».

Η πρόσθετη ζάχαρη και οι συστάσεις

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία διατροφής 342 γυναικών από τη Βόρεια Καλιφόρνια με μέση ηλικία τα 39 έτη. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι κατανάλωναν 61,5 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ημερησίως κατά μέσο όρο, αν και υπήρχε μεγάλο εύρος κατανάλωσης: από 2,7 ως 316 γραμμάρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια πλάκα σοκολάτας γάλακτος έχει περί τα 25 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ενώ ένα κουτάκι κόλα περί τα 39 γραμμάρια. Οι αρμόδιοι οργανισμοί συστήνουν στους ενηλίκους να μην καταναλώνουν περισσότερα από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ημερησίως.

Οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο η διατροφή της κάθε εθελόντριας πληρούσε τα κριτήρια της μεσογειακού τύπου διατροφής η οποία είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά καθώς και μιας διατροφής που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρονίων νόσων.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com