Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, περί υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, ειδάλλως να κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 100 ευρώ κάθε μήνα.
Την ανακοίνωση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, λέγοντας πως ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών καθίσταται υποχρεωτικός.
«Είναι μία απόφαση που με βασάνισε προσωπικά», είπε, λέγοντας ωστόσο πως με αυτή την απόφαση, όσο δυσάρεστη κι αν είναι, θα σωθούν ζωές. «Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο υποχρεωτικός, είναι αναγκαίος» υπογράμμισε.
Μάλιστα, μια μέρα μετά, η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 εγκρίθηκε με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.
Πώς θα λειτουργήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μεταφέρθηκε και μια εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τα δεδομένα που έχει ο ΕΟΔΥ.
Με βάση τα δεδομένα αυτά: Ένας στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 αναμένεται να εμβολιαστεί. Έτσι λοιπόν θα μείνουν λιγότεροι από 250.000 ανεμβολίαστοι, δηλαδή ο σκληρός πυρήνας που επιμένει να μην κάνει το εμβόλιο.
Ενδεικτικό πάντως της απόφασης για υποχρεωτικότητα ήταν ότι στο πρώτο 24ωρο μετά την ανακοίνωσή της κλείστηκαν 17.500 ραντεβού, όταν τις προηγούμενες μέρες τα ραντεβού δεν ξεπερνούσαν τα 2.600.
Τι ανησυχεί την κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση, την κυβέρνηση ανησυχεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα, καθώς έχει τις περισσότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις, με το ΕΣΥ να υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση.
Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση στη Μακεδονία, ενώ πολύ καλύτερη δείχνει η κατάσταση σε άλλες περιοχές σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στην Αττική.
Διαβάστε περισσότερα στο in.gr