Σαν σήμερα – 2 Οκτωβρίου- Τα σημαντικότερα γεγονότα

Σαν σήμερα – 2 Οκτωβρίου- Τα σημαντικότερα γεγονότα

Σαν σήμερα – 2 Οκτωβρίου- Τα σημαντικότερα γεγονότα

  • 1828: Το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα εκδιώκει από την Πελοπόννησο τα τελευταία τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ.
  • 1836: Ο Κάρολος Δαρβίνος επιστρέφει στην Αγγλία, ολοκληρώνοντας το πενταετές ταξίδι του με το HMS Beagle, που συνέβαλε στην επιστημονική του έρευνα.
  • 1869: Γεννιέται ο Μαχάτμα Γκάντι στην Ινδία. Η ημερομηνία έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Μη Βίας.
  • 1941: Η ναζιστική Γερμανία ξεκινά την Επιχείρηση Τυφώνας (Operation Typhoon), την επίθεση προς τη Μόσχα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • 1944: Τερματίζεται η Εξέγερση της Βαρσοβίας, καθώς οι εναπομείναντες Πολωνοί αντάρτες παραδίδονται στις γερμανικές δυνάμεις.
  • 1950: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στις αμερικανικές εφημερίδες το κόμικ «Peanuts» του Τσαρλς Μ. Σουλτς, με τους Τσάρλι Μπράουν και Σνούπι.
  • 1958: Η Γουινέα κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
  • 1959: Κάνει πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση η εμβληματική σειρά επιστημονικής φαντασίας «The Twilight Zone».
  • 1965: Το Gatorade δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε αγώνα αμερικανικού κολεγιακού ποδοσφαίρου.
  • 1967: Ο Thurgood Marshall ορκίζεται ως ο πρώτος Αφροαμερικανός δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

🎂 Γεννήθηκαν σαν σήμερα

Μαχάτμα Γκάντι (1869), Γκράουτσο Μαρξ (1890), Γκράχαμ Γκριν (1904), Άνι Λίμποβιτς (1949) και Sting (1951).

Ξεχωριστή ημερομηνία: Η 2α Οκτωβρίου είναι επίσης η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας, καθώς συμπίπτει με την επέτειο γέννησης του Γκάντι.