Με το παράδειγμα της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Κρήτη και την ταχύτητα που ανέπτυξε η «Ελευθερία» μέσα από στοχευμένες δράσεις κατά το δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, επιτυγχάνοντας αύξηση στο ποσοστό των εμβολιασμένων κατοίκων έως και 17%, ξεκινά σήμερα από το υπουργείο Υγείας η πρώτη φάση της εντατικοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της «Ελευθερίας» γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς καθώς και με φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τη συστράτευση δυνάμεων για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έναντι της νόσου Covid-19.
Με περίπου το 60% του πληθυσμού ανεμβολίαστο σε αρκετές Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της περιοχής αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη να ξεπερνά μετά βίας το 50% του πληθυσμού στη μητροπολιτική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, η προσπάθεια για αύξηση των εμβολιασμένων πολιτών έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 μοιάζει μονόδρομος για τις υγειονομικές αρχές. Πιερία, Κιλκίς και Ξάνθη αποτελούν τους σταθμούς των Κινητών Μονάδων εμβολιασμού σήμερα, Δράμα και Πέλλα αύριο και Φλώρινα και Σέρρες την Πέμπτη. Σε όλες τις ΠΕ οι μονάδες θα επισκεφθούν απομακρυσμένα χωριά.
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα ασθενείς με covid-19 της χώρας, στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι, και επίσης βαρύ παραμένει το τίμημα της επιδημίας σε ανθρώπινες ζωές. Το 50% των ασθενών που καταλήγουν κάθε μέρα τις τελευταίες εβδομάδες προέρχεται από υγειονομικούς σχηματισμούς στη βόρεια Ελλάδα, αναμενόμενο κατά τους ειδικούς με την εμβολιαστική «μαύρη τρύπα» που έχει ανοίξει στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι νέα ραντεβού για εμβολιασμό στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας δεν προγραμματίζονται πια εδώ και πολύ καιρό.
Συνολικά, οι νεκροί καθόλη τη διάρκεια της επιδημίας στη βόρεια Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τους 6.500, με τον μεγαλύτερο αριθμό να καταγράφεται κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα του περασμένου χειμώνα (όπου σημειωτέον δεν ήταν διαθέσιμο ακόμη το εμβόλιο) και κατά το τελευταίο κύμα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως «κύμα των ανεμβολίαστων» (πλήττει με σφοδρότητα όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού).
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα είναι η αιτία αναζωπύρωσης της επιδημίας στις επίμαχες περιοχές, επισήμανε άλλωστε και ο καθηγητής, κ. Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας πρόσφατα στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ακαδημία Αθηνών. Ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπογραμμίζοντας πως «όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων».
Στη βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης μόνο αγωνία για την πορεία της επιδημίας και για τη διάρκεια της αναζωπύρωσης προκαλούν. Ενδεικτικά, στο Κιλκίς είναι ανεμβολίαστο το 58,4%, στην Πιερία το 57,7% του πληθυσμού, στη Δράμα το 56,8%, στην Ξάνθη το 54,2%, στις Σέρρες το 53,6%, στη Χαλκιδική και στη Φλώρινα το 52,3%.
Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είχε και η Κρήτη στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Η ΠΕ Ρεθύμνου διεκδικούσε αρνητική «επίδοση» με 37,6% του πληθυσμού της εμβολιασμένο, ποσοστό που σήμερα έχει φτάσει στο 53,3%. Η ΠΕ Χανίων από το 41,2% ανέβηκε στο 54,5% της εμβολιαστικής κάλυψης, η ΠΕ Ηρακλείου από το 42,5% στο 58,07% και η ΠΕ Λασιθίου από το 46,1% στο 59,4%.
Η συστράτευση για την «Ελευθερία» υγειονομικών και αυτοδιοίκησης θεωρείται ότι θα δώσει ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία. Ωστόσο, στη βόρεια Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση για τέτοια συστράτευση από πλευράς των ιερέων, παρά τις αυστηρές συστάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Πάντως, από την πλευρά του ο αρμόδιος, κ. Θεμιστοκλέους απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών να πάνε στις μονάδες και να συζητήσουν με τους ειδικούς τις τυχόν επιφυλάξεις τους. «Καλούμε τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους κατοίκους των περιοχών αυτών να επισκεφθούν τις Κινητές Μονάδες, ακόμα και αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Θα είναι εκεί το υγειονομικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να συζητήσει μαζί τους, να λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχουν και να είναι δική τους απόφαση αν θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι» είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την «Ελευθερία» στο υπουργείο Υγείας.
Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα