Έρευνα αποκαλύπτει γιατί είναι τόσο νόστιμη η ζάχαρη

Τι λένε οι ερευνητές που μελετούν τους υποδοχείς της γλυκιάς γεύσης στη γλώσσα.

Aυτό είναι το υποκατάστατο μελιού που ρίχνει την πίεση και ρυθμίζει το σάκχαρο

Γιατί είναι τόσο νόστιμα τα γλυκά και γιατί δεν μπορούμε να τα κόψουμε; Οι επιστήμονες μπορεί επιτέλους να βρουν την απάντηση, αφού για πρώτη φορά κατόρθωσαν να αποκρυπτογραφήσουν την δομή των υποδοχέων της γλυκιάς γεύσης στη γλώσσα.

Οι υποδοχείς αυτοί ενεργοποιούνται κάθε φορά που τρώμε κάτι με ζάχαρη, ενημερώνοντας τον εγκέφαλο για την ύπαρξή της.

Πήρες κιλά; Πώς να τα χάσεις χωρίς να πεινάσεις- Μία διατροφολόγος συμβουλεύει…

Η νέα γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρασκευή γλυκισμάτων με λιγότερη ζάχαρη, εκτιμούν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cell. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι γεύσεις που καταναλώνουμε γίνονται αντιληπτές από εξειδικευμένα κύτταρα, τους γευστικούς κάλυκες. Αυτοί μπορούν να αναγνωρίσουν πέντε ξεχωριστές γεύσεις:

Τη γλυκιά
Την πικρή
Την αλμυρή
Την ξινή
Την umami (είναι η γεύση των αμινοξέων και σημαίνει «νοστιμιά»)
«Κατά την εξέλιξη των ειδών, το γευστικό σύστημα των θηλαστικών εξελίχθηκε για να ανιχνεύει ό,τι χρειάζεται μία πλήρης διατροφή (γλυκά, αλμυρά και umami τρόφιμα) και ό,τι μπορεί να είναι επικίνδυνο (ξινά και πικρά)», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Charles S. Zuker, καθηγητής Βιοχημείας & Μοριακής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Κάθε μία από αυτές τις γεύσεις στέλνει αντίστοιχο μήνυμα στον εγκέφαλο, όπου διαμορφώνεται η αντίληψη για το αν κάτι μας αρέσει ή μας απωθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com