Categories: Οικονομία

ESM: Εκταμιεύονται 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Παράλληλα το EFSF αποφάσισε την κατάργηση της προσαύξησης του επιτοκίου για δάνειο του 2012, που αφορά στην περίοδο από την 1η Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου 2020 και αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 103,64 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα. Τα μέτρα αποφασίστηκαν στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Την κατάργηση της προσαύξησης του επιτοκίου για δάνειο του 2012, που αφορά στην περίοδο από την 1η Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου 2020 και αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 103,64 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, αποφάσισε το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup τον προηγούμενο μήνα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε ότι θα μεταβιβάσει στην Ελλάδα το ποσό των 644,42 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA).

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2020, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις.

Η Ελλάδα, όπως και όλα τα άλλα κράτη – μέλη, επηρεάσθηκε αρνητικά από την πανδημία της COVID-19. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα με αποφασιστική και αποτελεσματική πολιτική αντίδρασης, τόσο αναφορικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού όσο και με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης.

Θα είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της και να τις εντείνει σε τομείς, όπως αυτό του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό είναι αναγκαίο για την περαιτέρω στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Recent Posts

Σίσσυ Χρηστίδου: Με πολύχρωμο μπικίνι στην Κέρκυρα – Οι νέες φωτογραφίες από τις διακοπές της

Στην Κέρκυρα συνεχίζει να απολαμβάνει το καλοκαίρι της η Σίσσυ Χρηστίδου, η οποία μοιράστηκε με…

Ιωάννα Τούνη: Το τελευταίο βίντεο από τις Μαλδίβες πριν την επιστροφή – Η τρυφερή στιγμή με τον Δημήτρη Σπυριδωνίδη και τον Πάρη

Τις τελευταίες ώρες της στις Μαλδίβες απολαμβάνει η Ιωάννα Τούνη, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι γεμάτο ξεχωριστές…

Τατιάνα Στεφανίδου: Στην Ιθάκη με τον Νίκο Ευαγγελάτο για τον Δεκαπενταύγουστο – Η οικογενειακή φωτογραφία

Στην Ιθάκη πέρασαν τον φετινό Δεκαπενταύγουστο η Τατιάνα Στεφανίδου και ο Νίκος Ευαγγελάτος, συνεχίζοντας τις…

Αμαλία Κωστοπούλου: Νέες φωτογραφίες από την Πάτμο – «Μετράω αντίστροφα» για το φθινόπωρο

Στην αγαπημένη της Πάτμο συνεχίζει τις καλοκαιρινές διακοπές της η Αμαλία Κωστοπούλου, μοιράζοντας με τους…

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Σωτήρης Τριανταφυλλόπουλος – Αδελφός του Μάκη

Πέθανε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Τριανταφυλλόπουλος, αδελφός του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, σκορπίζοντας θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο και…

Νικόλ Κίντμαν για το διαζύγιο από τον Κιθ Έρμπαν: «Δεν το περίμενα – είχα διαφορετική εικόνα για το πώς θα ήταν η ζωή μου»

Για πρώτη φορά με τόσο προσωπικό τρόπο μίλησε η Νικόλ Κίντμαν για τη νέα πραγματικότητα…