Μπορεί η πρώτη μέρα να είχε έναν τόνο αισιοδοξίας και ελπίδας, ωστόσο η επαναλειτουργία της εστίασης δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δίπλα στα μαγαζιά που ήταν γεμάτα με κόσμο ήταν και αυτά που δεν είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν για το σημερινό άνοιγμα ή εκείνα που έβαλαν μόνιμα «λουκέτο».
Mε τις θερμοκρασίες να είναι καλοκαιρινές και τα τραπεζάκια έξω να περιμένουν να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες, η εστίαση άνοιξε και πάλι έπειτα από έξι μήνες λουκέτου.
Την τιμητική τους είχαν τα καφέ, όπου οι πολίτες μπόρεσαν να ξαναζήσουν μικρές χαρές που είχαν σχεδόν ξεχάσει, όπως το να πιούν καφέ σε… γυάλινο ποτήρι. Αλλά και στα εστιατόρια, τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά» με τον κόσμο να προσπαθεί να εξασφαλίσει το πολυπόθητο τραπέζι.
Και μπορεί η πρώτη μέρα να είχε έναν τόνο αισιοδοξίας και ελπίδας, ωστόσο η επαναλειτουργία της εστίασης δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δίπλα στα μαγαζιά που ήταν γεμάτα με κόσμο ήταν και αυτά που δεν είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν για το σημερινό άνοιγμα ή εκείνα που έβαλαν μόνιμα «λουκέτο».
Σε κάποια καταστήματα κάνουν λόγο για κρατήσεις μέχρι και… τον Αύγουστο, όμως μένει να φανεί πώς θα πάει ο τζίρος και αν η πολυκοσμία της πρώτης μέρας θα συνεχιστεί και τις επόμενες. Τα προβλήματα τροφοδοσίας, οι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας και στον αριθμό των πελατών, ο «μπελάς» των self test για το προσωπικό, η απουσία της μουσικής και η ελλιπής οικονομική στήριξη είναι όλα «αγκάθια» για τους καταστηματάρχες.
Για την απουσία της μουσικής και τη διεύρυνση του ωραρίου, μάλιστα, έστειλαν επιστολή στον Νίκο Χαρδαλιά επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική ήταν και η βιτριολική ατάκα του γνωστού σεφ Λευτέρη Λαζάρου (ο οποίος δεν άνοιξε το εστιατόριό του): «Έχετε ακούσει να φωνάζουν μέσα σε εστιατόρια;».
Μια άλλη διάσταση, επίσης, τους ανοίγματος των εστιατορίων, καφέ και μπαρ είναι κατά πόσο θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα από τη μεγαλύτερη κυκλοφορία του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι στα τραπέζια οι πελάτες δεν χρειάζεται να φοράνε μάσκες, ενώ λίγοι ήταν και αυτοί που τις φορούσαν καθώς περίμεναν για να καθίσουν…
Το αδιαχώρητο στο παραλιακό μέτωπο και στο κέντρο της Αθήνας
Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής από την Γλυφάδα μέχρι την Βάρκιζα, αλλά και στο κέντρο της πόλης. Σε Κολωνάκι, Παγκράτι, Θησείο και Πλάκα τα τραπεζάκια γέμισαν, με αποστάσεις, αντισηπτικά και μάσκες.
Σύμμαχος στην σημερινή πρεμιέρα της εστίασης ο καιρός που μπορεί να μην ήταν ηλιόλουστος, ωστόσο η θερμοκρασία στην Αττική έφτασε ακόμη και τους 35 βαθμούς σην Φιλοθέη ή και τα Πατήσια βγάζοντας από τα σπίτια και τους πιο δισταχτικούς.
Οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα και τα τραπέζια είναι κλεισμένα μέχρι και την επόμενη.
«Τώρα είναι ήρεμοι όλοι, πίνουν το καφεδάκι τους, έχουν τις μάσκες τους», περιγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρεβέκκα Γεωργακοπούλου, ιδιοκτήτρια καφετέριας στην περιοχή.
«Από τις 9 το πρωί που έχουμε ανοίξει έχει προσέλευση κόσμου. Μάλιστα, μικρότερες ηλικίες, γιατί συνήθως είχε μεγαλύτερες ηλικίες τόσο νωρίς. Δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν ότι πίνουν καφέ σε γυάλινο ποτήρι και ότι κάθονται στο τραπέζι», λέει ο ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης σε Μαρούσι και Κηφισιά, Μάκης Ρούσσος.
Στου Ψυρρή τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν, όμως πολλά από αυτά περιμένουν μεγαλύτερη κίνηση μετά το απόγευμα, λόγω της φυσιογνωμίας των επιχειρήσεών τους.
«Το πρωί δεν περιμένουμε πολύ κόσμο, περιμένουμε το βράδυ. Θα βγουν τα πιτσιρίκια που δεν φοβούνται, παραδοσιακά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Καβουρτζής, ιδιοκτήτης ολοήμερου καφέ-μπαρ στην περιοχή. «Προετοιμαζόμαστε εδώ και μία εβδομάδα. Όταν ένα μαγαζί είναι έξι μήνες κλειστό, μία εβδομάδα τρέχεις και δεν φτάνεις. Έχεις από σέρβις των κλιματιστικών, να αλλάξεις τα λάστιχα στα ψυγεία, καθάρισμα, βαψίματα, ηλεκτρολόγους».
Σε πολλά καταστήματα εστίασης τα τηλέφωνα για κρατήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. «Είμαστε ήδη προκλεισμένοι και για την Παρασκευή και για το Σάββατο που μας έρχεται» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεφ και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στον Κεραμεικό, Αλέξανδρος Τσιοτίνης.
Κρατήσεις και… «κόφτης» 2 ωρών στη Θεσσαλονίκη
Για καφέ στην παραλία ξεχύθηκαν και οι Θεσσαλονικείς. Από τη Λεωφόρο Νίκης μέχρι την Περαία, πραγματικά δεν έπεφτε καρφίτσα. Κάποιοι ανυπόμονοι προνόησαν και έκαναν κράτηση πριν από 10 μέρες.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση εστιατορίου στην Περαία όπου ήδη 357 κρατήσεις για τα επόμενα 24ωρα.
Για να εξυπηρετηθούν μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότεροι πελάτες, σε κάποιες περιπτώσεις μπήκε και χρονικός περιορισμός για κάθε τραπέζι.
Πολύ καλή χαρακτήρισε την εκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι τα καφέ της πόλης άρχισαν να γεμίζουν κόσμο γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ στα εστιατόρια οι κρατήσεις για σήμερα είναι στο 50% και για αύριο, στο 80%, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, Σταυρό, Ασπροβάλτα, Μηχανιώνα και αλλού.
«Ανάσα» ελευθερίας σε όλη την Ελλάδα
Και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας υπήρξε αυξημένη κίνηση, πρώτη ημέρα ανοίγματος της εστίασης. Μετά τις 12 το μεσημέρι η κίνηση σε καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια έγινε πιο έντονη.
Στο Ναύπλιο, τα καφέ γέμισαν στην παραλία και στην Πλατεία Συντάγματος.
Στη Δράμα ο κόσμος βγήκε για να απολαύσει τον καφέ και το φαγητό του.
Το ίδιο και στην Πρέβεζα, όπου ο κόσμος βγήκε να χαρεί ανάσες ελευθερίας.
Κλεισμένα… όλα είναι και στην Πάτρα. Κι εκεί οι καφετέριες έζησαν παλιές καλές εποχές νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με τον κόσμο να γεμίζει τα τραπεζάκια που είχαν στηθεί έξω. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν γίνει κρατήσεις σε εστιατόρια της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.
Τα μέτρα
Για την εστίαση, εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων), είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.
Τα μέτρα για την εστίαση είναι τα εξής:
- Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
- Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
- Μη παραγωγή μουσικής
- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
- Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
Όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, προβλέπονται τα εξής:
- 0,90 εκ. αν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα
- 1,20 εκ. αν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών
- 1,80 εκ. αν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών.
Πηγή: in.gr