Palestinians, who were displaced to the southern part of Gaza at Israel's order during the war, make their way along a road as they return to the north after a ceasefire between Israel and Hamas in Gaza went into effect, in the central Gaza Strip, October 10, 2025. REUTERS/Mahmoud Issa
Την ξεκάθαρη θέση ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα εξέφρασε ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 500.000 Παλαιστίνιοι έχουν επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις δύσκολες συνθήκες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Ο αφοπλισμός της Χαμάς, που προβλέπεται στο πλαίσιο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για την λήξη του πολέμου στη Γάζα με το Ισραήλ, είναι «εκτός
συζήτησης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.
«Η προτεινόμενη παράδοση των όπλων είναι εκτός συζήτησης και δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς που ζήτησε να μην κατονομαστεί, μερικά 24ωρα μετά την εκεχειρία με το Ισραήλ για τη Γάζα.
Το Ισραήλ και η Χαμάς σύναψαν την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου στην Αίγυπτο συμφωνία εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα εντός των επόμενων 72 ωρών με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.
Η συμφωνία βασίζεται σε ένα σχέδιο που ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ για να τεθεί τέλος σε δύο χρόνια καταστροφικού πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η δεύτερη φάση αυτού του σχεδίου 20 σημείων, στο επίκεντρο διαφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αφορά τον αφοπλισμό του ισλαμιστικού κινήματος, την εξορία των μαχητών του και τη συνέχιση της σταδιακής αποχώρησης του Ισραήλ από τη Γάζα.
Οι αρχές στη Γάζα ανακοίνωσαν σήμερα 11 Οκτωβρίου πως περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι επέστρεψαν στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.
«Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι (…) έφθασαν στη Γάζα από χθες έως τώρα», δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος Τύπου αυτής της οργάνωσης διάσωσης που υπάγεται στην Χαμάς μετά την εκεχειρία με το Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε χθες τον πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας, αφού τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, αναφέροντας πως περιοχές στο βόρειο τμήμα του θύλακα, που έχει καταστραφεί έπειτα από δύο χρόνια πολέμου, παραμένουν επικίνδυνες.
Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να μην προσεγγίζουν ισραηλινά στρατεύματα που παραμένουν στον θύλακα.
Η Γωγώ Μαστροκώστα έχασε την πολυετή μάχη με τον καρκίνο Στα 56 της χρόνια άφησε…
Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός, 92-85 την Ρεάλ Μαδρίτης στο T-Center Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε! Επιβλήθηκε…
Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων το καλοκαίρι. Εκείνοι που ανεβάζουν φωτογραφίες με κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα…
Η επερχόμενη σεζόν μόδας φέρνει έναν συνδυασμό δυναμικών χρωμάτων και φυσικών τόνων, δημιουργώντας ένα στυλιστικό…
Σε δημοπρασία αναμένεται να βγει ένα ιστορικό αυτοκίνητο που, σύμφωνα με αναφορές, συνδέεται με την…
Η κατάταξη της Ελλάδα στην 7η θέση παγκοσμίως σε ποσοστά κατάθλιψης επαναφέρει στο προσκήνιο τη…