«Πάγωμα» έως το τέλος του έτους για τα φορολογικά χρέη της πανδημίας, των οποίων η εξόφληση είχε ανασταλεί με βάση το τελευταίο χρονοδιάγραμμα έως τον Απρίλιο και διπλασιασμό των δόσεων σταδιακής εξόφλησής τους από τον Ιανουάριο του 2022 φτάνοντας ακόμα και τις 48, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Τα μέτρα
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:
- Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.
- Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
- Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.
- Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.
Πιέσεις στον προϋπολογισμό
Η απόφαση νέας παράτασης στην έναρξη εξόφλησης των «παγωμένων» φορολογικών οφειλών λόγω πανδημίας θα ασκήσει νέες πιέσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς οι συγκεκριμένες εισπράξεις μετατίθενται για τον επόμενο προϋπολογισμό και σε ορίζοντα που μπορεί να φτάσει ακόμα και την τετραετία για όσους φορολογούμενους επιλέξουν τον μέγιστο αριθμό δόσεων.
Προϊδεάζοντας για τις εξελίξεις αυτές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι «το έλλειμμα του 2021 θα είναι βαθύτερο».
Σημείωσε δε πως «θα είμαστε κοντά στο σύνολο της κοινωνίας αλλά δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των απωλειών».
Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκεί η πανδημία στα δημόσια οικονομικά και των ανατροπών που μπορεί να προκαλέσε από τη μία στιγμή στην άλλη σημειώνεται ότι μόλις στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Σταϊκούρας εκτιμούσε ότι από τα 7,5 δισ. ευρώ μέτρων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, έως τον Μάρτιο θα έχουν χρησιμοποιηθεί τα 5,9 δισ. ευρώ.
Χρειάστηκαν μόνο λίγα 24ωρα για να οδηγηθούμε στην επιβολή ακόμα πιο αυστηρών περιορισμών στην Αττική και το κλείσιμο του λιανεμπορίου εξελίξεις που καθιστούν την εκτίμηση του υπουργού ξεπερασμένη. Τα νεότερα δεδομένα περιορισμών και δημοσιονομικού κόστους υποδεικνύουν ότι τον Μάρτιο θα έχουν αναλωθεί κατά πάσα πιθανότητα και τα 7,5 δισ. ευρώ των μέτρων στήριξης, διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο που έχει αρχίσει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο.
«Η κυβέρνηση στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων»
«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μέτρα που περιορίζουν, όσο γίνεται περισσότερο, τον αντίκτυπο της πρωτοφανούς αυτής, παγκόσμιας, δοκιμασίας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνοντας τις νέες διευκολύνσεις.
Μέτρα, πρόσθεσε, «τα οποία επεκτείνονται και εμπλουτίζονται με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας και οικονομικής αποτελεσματικότητας, με σύνεση και διορατικότητα, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και με γνώμονα την επίτευξη της ταχύτερης και ισχυρότερης δυνατής ανάκαμψης.»
» Αυτό επιβεβαιώνουν και οι νέες παρεμβάσεις που ανακοινώνουμε σήμερα. Παρεμβάσεις οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο του συνεκτικού και δυναμικού σχεδίου αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Παρεμβάσεις που ενισχύουν, έγκαιρα και αποφασιστικά, τη σημαντική “χείρα βοηθείας” που τείναμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις πριν από τέσσερις μήνες, όταν διαμορφώσαμε ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών.»
» Πλαίσιο που, πλέον, παρατείνεται και βελτιώνεται, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη “ανάσα” για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και δόσεων ρυθμισμένων οφειλών».
Πηγή: in.gr