Categories: Lifestyle

Όσκαρ 2025: Απόψε η μεγάλη βραδιά – Οι υποψηφιότητες, τα φαβορί και οι ανατροπές

Η 97η τελετή των Όσκαρ αναμένεται να είναι μια από τις πιο απρόβλεπτες και συναρπαστικές των τελευταίων ετών

Απόψε τα φώτα της κινηματογραφικής βιομηχανίας θα στραφούν στη λαμπερή τελετή των 97ων Βραβείων Όσκαρ, όπου οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς θα ανέβουν στη σκηνή για να κρατήσουν στα χέρια τους το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Η αγωνία κορυφώνεται, οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν, και το Χόλιγουντ ετοιμάζεται να γιορτάσει το σινεμά στη μεγαλύτερη του βραδιά.

Το «Emilia Perez» διεκδικεί 13 Όσκαρ και ακολουθούν τα «Wicked» και «The Brutalist» με 10, η βραδιά όμως είναι μεγάλη και οι ανατροπές στο πρόγραμμα.

Στην αρχή της κούρσας, όλοι ήταν βέβαιοι ότι το «Emilia Perez» θα σάρωνε, όμως τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά όταν ήρθαν στο φως παλιές ρατσιστικές αναρτήσεις και απόψεις της πρωταγωνίστριας, Κάρλα Σοφία Γκασκόν. Το σκάνδαλο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, πλήττοντας σοβαρά την εικόνα της ταινίας, και σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό θα μπορούσε να της στοιχίσει ακριβά, αφήνοντας αβέβαιο το τελικό της αποτέλεσμα στα Όσκαρ. Ωστόσο, η νίκη της Ζόε Σαλντάνα στο SAG για Β’ Γυναικείο Ρόλο φαίνεται να ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες της ταινίας. Μετά τα BAFTA και τις Χρυσές Σφαίρες, η Σαλντάνα δείχνει να έχει σαφές προβάδισμα και στα Όσκαρ.

Η πιο αμφίρροπη κατηγορία των φετινών Όσκαρ είναι αυτή του Α’ Αντρικού ρόλου, με τον Άντριεν Μπρόντι (The Brutalist) και τον Τιμοτέ Σαλαμέ (A Complete Unknown) να θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί. Αν και ο Μπρόντι έχει αποσπάσει τα περισσότερα βραβεία της σεζόν, αγνοήθηκε από τα SAG και ο Σαλαμέ φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος. Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον Μπρόντι είναι η αντιπαράθεση γύρω από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις προφορές της ταινίας The Brutalist, κάτι που ενδέχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική του νεαρού Σαλαμέ. Από την άλλη, οι εκπλήξεις είναι πάντα στο πρόγραμμα και οι υπόλοιποι ηθοποιοί της κατηγορίας έχουν προσφέρει κι αυτοί με τη σειρά τους, δυνατές ερμηνείες.

O Τιμοτέ Σαλαμέ (A Complete Unknown) και ο Άντριεν Μπρόντι (The Brutalist) διεκδικούν το βραβείο Α’ Αντρικού Ρόλου

Η Ντέμι Μουρ με το φιλμ The Substance και η Μάικι Μάντισον με το Anora βρίσκονταν σε σκληρό ανταγωνισμό για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου πριν από τα SAG Awards. Ωστόσο, η νίκη της Μουρ την καθιστά πλέον το απόλυτο φαβορί, έχοντας ήδη θριαμβεύσει στις Χρυσές Σφαίρες και τα Critics’ Choice Awards. Παρόλα αυτά, η επικράτηση της Μάντισον στα BAFTA διατηρεί ζωντανό το ενδεχόμενο μιας ανατροπής.

Η ταινία Conclaveαναδεικνύεται επίσης ως ισχυρός αντίπαλος. Παρότι δεν διακρίθηκε ιδιαίτερα στις ατομικές κατηγορίες των SAG Awards, η νίκη της στο βραβείο καλύτερου καστ, σε συνδυασμό με τις έως τώρα διακρίσεις της, της δίνει σημαντική δυναμική και την καθιστά διεκδικητή τουλάχιστον ενός Όσκαρ.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα

Recent Posts

Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήμουν μαζί της όταν έφυγε από τη ζωή, της κρατούσα το χέρι»

Μια βαθιά προσωπική αναφορά στην απώλεια της αδελφής του έκανε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, μιλώντας σε…

Άντριου Γκάρφιλντ: «Δεν είμαι και τόσο περήφανος που δεν έχω παιδιά – Θα ήθελα πολύ να αποκτήσω»

Μια ιδιαίτερα προσωπική πλευρά του αποκάλυψε ο Άντριου Γκάρφιλντ, μιλώντας ανοιχτά για την επιθυμία του…

Σάντρα Μπούλοκ: Η μάχη του Μπράιαν Ράνταλ με την ALS έγινε «καμπανάκι» για εκείνη

Για πρώτη φορά με τόσο προσωπικό τρόπο μίλησε η Σάντρα Μπούλοκ για τη δύσκολη περίοδο…

Σάλμα Χάγιεκ: Γιόρτασε τα 60ά της με τολμηρή φωτογραφία και μήνυμα «60 και ευγνώμων»

Με έναν τρόπο που ταιριάζει απόλυτα στην ακομπλεξάριστη στάση της απέναντι στον χρόνο γιόρτασε η…

Τζένιφερ Λόπεζ: Εντυπωσίασε με ολόσωμο μαγιό και ασορτί μεταξωτό κιμονό

Με άκρως καλοκαιρινή διάθεση γιόρτασε η Τζένιφερ Λόπεζ την Labor Day, χαρίζοντας στους διαδικτυακούς της…

Céline Dion: Εντυπωσιάζει στο Παρίσι λίγο πριν από τη μεγάλη επιστροφή στη σκηνή

Η Σελίν Ντιόν έχει κάνει το Παρίσι το προσωπικό της fashion stage τις τελευταίες ημέρες,…