Παυλόπουλος: Δικαστικά επιδιώξιμες οι γερμανικές αποζημιώσεις – Μέρκελ: Έχουμε ιστορική ευθύνη

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεωνέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο με την Γερμανίδα καγκελάριο να αρκείται μόνο στο ότι «(η Γερμανία) έχουμε ιστορική ευθύνη).

Ο κ. Παυλόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι «πάγια θέση της Ελλάδας όπως σας είναι γνωστό για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και δύναται να επιλυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκο δικαστικό φόρουμ με βάση των ευρωπαϊκό δικαιικο πολιτισμό».

«Έχουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη για τα εγκληγματα των εθνικοσοσιαλιστών να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος των δύο κρατών» ήταν η απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα της κυρίας Μέρκελ.

Παυλόπουλος: Οι Έλληνες αποδείξαμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε

Αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλοσώρισε την κυρία Μέρκελ υπενθυμίζοντας ότι στη συνάντησή τους το 2016 στην Καγκελαρία στο Βερολίνο «διαλυθηκαν ορισμένες παρανοήσεις για την είδη ειλημμένη και αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να μείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

«Έκτοτε αποδείξαμε οι Έλληνες πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε κάνοντας πολλές θυσίες ακόμα και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να μας αποδωθούν, θυσίες σε οικονομικό και κοινωνικο επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια εξήρε τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου για την έξοδο της Ελλάδας από την περίοδο των Μνημονίων σημειώνοντας ότι «η στήριξη τόνωσε το δικό σας ηγετικό προφίλ γιατί στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζετε τη συνοχή της ΕΕ και της ευρωζώνης».

Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από την άνοδο της ακροδεξιάς περιγράφοντας τρεις προτεραιότητες για την Ευρώπη: την τόνωση του πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας «καθώς σε αυτό εντάσσεται και το θέμα της αλληλεγγύης που είναι αναγκαία καθώς κρίνεται το υπαρξιακό ζήτημα του μεταναστευτικού», την ανάγκη να αποκτήσει σταθερούς κανόνες το Eurogroup και την στήριξη του θεσμού του κοινωνικού κράτους.

Ειδικά για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ γιατί «αναγνωρίσατε τη στάση των Ελλήνων και της Ελλάδας κάτι που δεν έχουν κάνει ευρωπαίοι εταίροι μας. Στο θέμα του προσφυγικού σε ευρωπαικό επίπεδο και σε επίπεδο Γερμανίας επιδείξατε μεγάλο θάρρος. Έχετε πληρώσει μεγάλο πολιτικό κόστος αλλά οι μεγάλες ηγετικές προσωπικότητες το υπομένουν αυτό».

Μέρκελ: Θαραλλέα η προσέγγιση της Ελλάδας στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας

Στην αντιφώνησή της η Γερμανίδα Καγκελάριος διατύπωσε τη χάρα της που η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα «οπότε ξεκινά μια φάση για να στηριχθεί σε ίδιες δυνάμεις».

«Ο κόσμος πέρασε πολύ δύσκολες εποχές και ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη που υπάρχει πλέον να έχει αντικτυπο σε όλους τους πολίτες της χώρας» πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Άνγκελα Μέρκελε είπε, επίσης, ότι «συμμερίζομαι την ελληνική θέση για το θέμα των προσφύγων ότι είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. Η Γερμανία είχε τονίσει ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ τεταμένη. Θα στηρίξουμε μια ικοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαικό επίπεδο».

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε, τέλος, λόγο για «τις θαραλλέες προσπάθειες από πλευρά της Ελλάδας για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και αυτό δεν είναι μόνο καλό για το μέλλον της γειτονικής χώρα αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη και αυτό προϋποθέτει μια θαραλλέα προσέγγιση».

Το απρόοπτο με τη μετάφραση

Λίγο πριν ο Προκόπης Παυλόπουλος να ολοκληρώσει την προσφώνησή του σημειώθηκε ένα απρόοπτο καθώς διαπιστώθηκε πρόβλημα στην αυτόματη μετάφραση, όπως επισήμανε πρώτη η Άνγκελα Μέρκελ. Μετά από μερικά αμήχανα δευτερόλεπτα, δίπλα στην καγκελάριο της Γερμανίας έκτασε μια διερμηνέας που μετέφρασε τις τελευταίες φράσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Προκόπη Παυλόπουλο να σχολιάζει – μετά το τέλος του χαιρετισμού του- «problems of technology (προβλήματα της τεχνολογίας)».