Πλατφόρμα από Τσίπρα στη διάσκεψη του Ινστιτούτου – του Σωτήρη Μπολακη

 

Από το νωρίς τα απόγευμα σήμερα τα βλέμματα στον προοδευτικό χώρο στρέφονται στη δεύτερη ετήσια διεθνή διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Η «Διεθνής Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη» όπως είναι ο τίτλος της διάσκεψης που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής καταπιάνεται με τρία μείζονα ζητήματα.

Πρώτα στο πώς θα απαντήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην κρίση Δημοκρατίας, δεύτερον στο πως θα ανταποκριθεί η Δημοκρατία στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τρίτον στο πως θα χτιστεί το Κίνημα Δημοκρατίας στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

 

Πλατφόρμα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει μια πρώτη απάντηση σε εχθρούς και φίλους εν μέσω έντονης δημολογίας ότι ετοιμάζεται να κάνει την επόμενη κίνησή του και να επιστρέψει με το δικό του φορέα.

 

Το πιθανότερο είναι να δυσαρεστήσει τους φίλους και να μην ανοίξει τα χαρτιά φυσικά για κάτι τέτοιο, ωστόσο θα περιγράψει το όραμα που πρέπει να εμπνεύσει εκ νέου την κοινωνία και να την κινητοποιήσει τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο όμως και στο εσωτερικό της χώρας ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο Κίνημα Δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Το δεύτερο που θα καταθέσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης της οικονομίας με ορίζοντα πενταετίας με στόχο την ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.

 

Από την παρέμβασή του εξάλλου ήδη στο forum του in.gr για το brain drain ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για το τεράστιο έλλειμα ισχυρής αντιπολίτευσης εξαιρώντας όλα τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου από αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει την ισχυρή και αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στο φαινόμενο της βαλκανοποίησης της πολιτικής και οικονομικής ζωής: εκτεταμένη διαφθορά, κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια και κυβέρνηση – καθεστώς.

 

Απομακρίνεται

 

Ο κ. Τσίπρας το μόνο βέβαιο είναι ότι, εν μέσω μιας διαρκώς ανατροφοδοτούμενης συζήτησης περί δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα – τοποθετείται από πολλούς δημοσιολογούντες και γράφοντες στο Φθινόπωρο – παίρνει σαφείς αποστάσεις πρώτα και κύρια από το δικό του κόμμα.

 

Τα όσα θα πει για τα μείζονα διακυβεύματα που πρέπει να απασχολήσουν την προοδευτική τάση διεθνώς και στο εσωτερικό της χώρας θα έχουν σαφή απεύθυνση και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

 

Δυο ημέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ο κ. Τσίπρας απλώς θα δώσει το «παρών» ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει τα δικά του μηνύματα για το προς τα που πρέπει να κινηθεί το πολιτικό σύστημα.

 

Ο κ. Τσίπρας δείχνει σε κάθε περίπτωση να παίρνει αποστάσεις από το ίδιο του το κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Συνέδριο δεν θα πάει ούτε ο κ. Φάμελλος, ο οποιος επέλεξε να βρεθεί σε εκδήλωση του Left στις Βρυξέλλες για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου.

 

Κεντροαριστερά

 

Όλα αυτά συντελούνται σε μια περίοδο που η κεντροαριστερά εξακολουθεί να δείχνει διασπασμένη σε πολλά κομμάτια που όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο πολύ γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να εκφράσει και να μετουσιώσει τα μεγάλα κοινωνικά ρεύματα και αιτήματα σε ισχυρή πολιτική πίεση στην κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση μετά από δυο ιστορικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη, με εκατομμύρια πολιτών να κατακλύζουν πλατείες σε πόλεις, χωριά και νησιά, δεν κατάφερε να μετατρέψει σε πολιτική πίεση και κεφάλαιο το λαϊκό αίτημα για δικαιοσύνη και ασφάλεια.

Η αδυναμία αυτή των κομμάτων αποκαλύφθηκε με τις διαφορετικές προτάσεις για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη.

Μια πρόταση το ΠΑΣΟΚ η οποία χαρακτηρίζεται από τα άλλα κόμματα ότι είναι λειψή, μια πρόταση από το ΣΥΡΖΑ που εξελίχθηκε σε φιάσκο πολιτικό και αξιακό και μια πρόταση από την Καρυστιανού που στηρίχτηκε από τέσσερα εντελώς διαφορετικά κόμματα που η κυβέρνηση τα χαρακτήρισε ετερόκλητη συμμαχία.

 

Ουσιαστικά αυτή η εικόνα της αντιπολίτευσης με τις υπογραφές να μπαίνουν τη μια μέρα και την επόμενη να αποσύρονται, συγγενείς θυμάτων να δηλώνουν άγνοια για την πρόταση που καταθέτει ο Σύλλογος Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών και ο κίνδυνος της πλήρους αμνήστευσης του Κώστα Καραμανλή και του Κυριάκου Μητσοτάκη που βλέπουν άλλοι γονείς, επιβεβαιώνει το μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει οι μικροκομματικές σκοπιμότητες που ταλανίζουν την Κεντροαριστερά.

Οι πολίτες πάντως έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου των μετρήσεων αλλά στο μεγάλο ερώτημα των ημερών για το τι έχει συμβεί στα Τέμπη.

Το 80% που βλέπει συγκάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης στο δυστύχημα των Τεμπών και το 70% που βλέπει εργαλειοποίηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η ακριβής αποτύπωση της πολιτικής κατάστασης της χώρας.

Δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση στη χώρα.