Η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για διασταυρώσεις στοιχείων και δορυφορικό γεωεντοπισμό για την επιβεβαίωση της έδρας επιχειρήσεων και της κατοικίας φυσικών προσώπων. Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τελεί υπό την αυστηρή παρακολούθηση ειδικής επιτροπής της ΑΑΔΕ, που θα επιβλέπει τις εργασίες ώστε να τηρηθούν οι προδιαγραφές και οι προθεσμίες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος του 2028 θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των δεδομένων από το υφιστάμενο Taxis, ενώ η πλήρης λειτουργία του νέου συστήματος προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο του 2029.
Συγκεκριμένα, στο νέο σύστημα θα αποθηκευτεί, έως το τέλος του 2028, όλο το ιστορικό κάθε φορολογουμένου, όπως τα εισοδήματα, η ακίνητη περιουσία, οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη ή αεροσκάφη που έχει στην κατοχή του αλλά και όλοι οι ανοιχτοί λογαριασμοί που έχει με την Εφορία, όπως χρέη που έχουν μείνει απλήρωτα. Το νέο Taxis θα είναι online και θα βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με τράπεζες, Κτηματολόγιο, Αστυνομία, Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, Επιμελητήρια, δικαστήρια, καθώς και με φορολογικές Αρχές άλλων χωρών, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα ενημερώνεται άμεσα για κάθε αλλαγή, κάθε συναλλαγή, προκειμένου όλα να καταγράφονται και να αρχειοθετούνται, ώστε να είναι διαθέσιμα άμεσα για διασταύρωση.
Ουσιαστικά, ο ψηφιακός φάκελος κάθε φορολογούμενου θα λειτουργεί ως ηλεκτρονικό δίχτυ που θα μπορεί να συγκρίνει τα δεδομένα από διαφορετικές πηγές (π.χ. δηλωθέν εισόδημα και τραπεζικές κινήσεις, δηλωθέντα ακίνητα και Κτηματολόγιο), εντοπίζοντας τυχόν ασυνέπειες που απαιτούν έλεγχο.
Στη μνήμη του νέου Taxis θα καταγράφονται μεταξύ άλλων δημογραφικά στοιχεία και στοιχεία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων, στοιχεία νομικών προσώπων από τα ενδεδειγμένα μητρώα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και φορολογική κατοικία, ΚΑΔ και στοιχεία επαγγελματικών εγκαταστάσεων, στοιχεία ΦΠΑ, ειδικά καθεστώτα φορολόγησης, οικογενειακή κατάσταση, προνοιακά επιδόματα, κληρονομικά δεδομένα, εταιρικές σχέσεις και συσχετίσεις, τραπεζικοί λογαριασμοί, νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς και ενεργές ή αρχειοθετημένες εντολές ελέγχου για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ προσδοκούν στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους, στη συλλογή και βέλτιστη αξιοποίηση των δεδομένων, στην αντιμετώπιση των κινδύνων της μη συμμόρφωσης και της φοροδιαφυγής, στην παροχή της δυνατότητας αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης εργασίας των στελεχών της Αρχής, καθώς και στη συμπίεση του διοικητικού κόστους.