Θερινές εκπτώσεις 2026: Ξεκίνησαν σήμερα – Πότε ολοκληρώνονται και ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Άνοιξε σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουλίου 2026, η αυλαία των θερινών εκπτώσεων, με τους καταναλωτές να έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν αγορές σε μειωμένες τιμές μέχρι το τέλος Αυγούστου. Παράλληλα, τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Από σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουλίου, ξεκινάει η θερινή εκπτωτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, με τον εμπορικό κόσμο να ευελπιστεί ότι οι μειωμένες τιμές θα ενισχύσουν την αγοραστική κίνηση και θα δώσουν ώθηση στον τζίρο των επιχειρήσεων.

 

Ποια Κυριακή θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη των εκπτώσεων, δηλαδή στις 19 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι από τις 11:00 έως τις 20:00, ωστόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) προτείνει να κατεβάσουν ρολά στις 18:00.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι θερινές εκπτώσεις διέπονται από τις διατάξεις του νόμου 4177/2013, ενώ ισχύουν και οι προβλέψεις του άρθρου 9 του νόμου 2251/1994, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 5111/2024.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, σε κάθε ανακοίνωση μείωσης τιμής πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η προγενέστερη τιμή, δηλαδή η χαμηλότερη τιμή στην οποία είχε διατεθεί το προϊόν κατά τις 30 ημέρες που προηγήθηκαν της πρώτης έκπτωσης.

Έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια των εκπτώσεων

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές αναμένεται να πραγματοποιούν ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση της νομοθεσίας και η ορθή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις προσφορές και τις εκπτώσεις.

Οι καταναλωτές καλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις αναγραφόμενες τιμές πριν προχωρήσουν στις αγορές τους, αξιοποιώντας τις προσφορές της θερινής εκπτωτικής περιόδου με ασφάλεια και διαφάνεια.

Recent Posts

Σίσσυ Χρηστίδου: Νέα απόδραση στο Άμστερνταμ μετά τις διακοπές στην Κέρκυρα

Τις καλοκαιρινές της αποδράσεις συνεχίζει η Σίσσυ Χρηστίδου, η οποία μετά τις στιγμές χαλάρωσης στην…

Κατερίνα Δαλάκα – Θέμης Αμβροσιάδης: Στους Δολομίτες για μια ξεχωριστή απόδραση στη φύση

Μακριά από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, η Κατερίνα Δαλάκα και ο Θέμης Αμβροσιάδης ταξίδεψαν…

Πάρις Χίλτον: 20 χρόνια μετά, θυμάται το μουσικό της ξεκίνημα – «Βρήκα τη φωνή μου»

  Δύο δεκαετίες συμπληρώνονται από την κυκλοφορία του πρώτου μουσικού άλμπουμ της Πάρις Χίλτον, μιας…

Πασχάλης Τσαρούχας: «Όλα τα σπουδαία βρίσκονται μπροστά» – Το αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον

Με μια λιτή αλλά γεμάτη αισιοδοξία ανάρτηση θέλησε ο Πασχάλης Τσαρούχας να αποχαιρετήσει το καλοκαίρι…

Τάκης Παπαματθαίου για τον γιο του: «Ο Ιάσονας ποτέ δεν χρησιμοποιεί το όνομά μου» – «Ό,τι έχει κάνει, το έχει κάνει μόνος του»

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια μίλησε ο Τάκης Παπαματθαίου για τον γιο του, Ιάσονα, ο οποίος έχει…

Αντρέας Γεωργίου: «Μεγαλώσαμε με την “ταμπέλα” των ορφανών – Θεωρούσαν ότι δεν θα έχουμε καλό τέλος»

Μια ιδιαίτερα προσωπική αναφορά στα παιδικά του χρόνια έκανε ο Αντρέας Γεωργίου, μιλώντας για τις…