Συναυλία με ηπειρωτική μουσική και τραγούδια δίνουν ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Βασίλης Κώστας, που ολοκλήρωσαν πρόσφατα την περιοδεία τους στην Αμερική.
Πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας για την Ελλάδα, είναι η μουσική της Ηπείρου και διόλου τυχαία οι New York Times, την αποκάλεσαν «The World’s Most Beguiling Folk Music».Ο ζωντανός θρύλος της ηπειρωτικής μουσικής Πετρολούκας Χαλκιάς και ο βιρτουόζος λαουτίστας, Βασίλης Κώστας, μάγεψαν το κοινό της Αμερικής και ολοκληρώνοντας την πολύ πετυχημένη περιοδεία τους, επιστρέφουν στην Ελλάδα, κάνοντας στάση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να βάλω όλα τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα στο κλαρίνο. Εκείνο της χαράς, εκείνο της λύπης, το συναίσθημα να είσαι ευγενικός και καλός με τους ανθρώπους, αλλά και να πληγώνεσαι. Η μουσική δεν έχει τέλος και είναι η ελπίδα μου ότι η νέα γενιά θα πάρει αυτό που δημιουργήσαμε και θα το αναπτύξει ακόμη πιο πολύ!», δήλωσε για την ηπειρωτική μουσική ο Πετρολούκας Χαλκιάς.
Η μουσική συνάντηση των δύο καλλιτεχνών, θα γίνει το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 21.00 και ο διάλογος μεταξύ κλαρίνου και λαούτου έχει τίτλο «The Soul of Epirus – Η ψυχή της Ηπείρου», όπως και το ομότιτλο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι δυο τους πρόσφατα. Συνοδοιπόροι τους επί σκηνής θα είναι ο Θανάσης Βόλλας στο λαούτο και ο Πέτρος Παπαγεωργίου στα κρουστά, ενώ φιλική συμμετοχή στο τραγούδι έχει ο Κώστας Τζίμας. Μέσα από το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της, η ηπειρωτική μουσική εκφράζει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, αποδίδει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα γιορτάζει την ίδια τη ζωή και τη φύση. Το άλμπουμ «The Soul of Epirus-Η ψυχή της Ηπείρου», αποτελεί μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης τη δεκαετία 1920-30.