
Το άγχος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, πολλές φορές το ίδιο το λάθος που κάνουμε στην καθημερινότητά μας μπορεί να εντείνει το άγχος και να επιδεινώσει την υγεία μας. Από τις λανθασμένες συνήθειες μέχρι τις αρνητικές σκέψεις, το να μην αναγνωρίζουμε και να μην αντιμετωπίζουμε αυτό το λάθος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής και σωματικής ευεξίας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε ποιο είναι το λάθος αυτό και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε για να ζήσουμε πιο υγιείς και ήρεμες ζωές.
Η κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας νερού μπορεί να αυξήσει την ευπάθειά μας σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το άγχος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων του LJMU.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Applied Physiology, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν λιγότερο από 1,5 λίτρα υγρών – ή επτά φλιτζάνια τσάι – την ημέρα είχαν μια αντίδραση κορτιζόλης στο στρες που ήταν πάνω από 50% υψηλότερη από εκείνη των ατόμων που ακολουθούσαν τις συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη νερού.
Tι αποκαλύπτει για την ψυχική μας υγεία το χρώμα των ούρων μας
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Neil Walsh, φυσιολόγος στη Σχολή Αθλητικών και Αθλητικών Επιστημών του LJMU, δήλωσε: «Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες του σώματος και η υπερβολική αντίδραση της κορτιζόλης στο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και κατάθλιψης».
«Αν γνωρίζετε ότι έχετε μια προθεσμία που πλησιάζει ή μια ομιλία να κάνετε, το να έχετε ένα μπουκάλι νερό κοντά σας μπορεί να είναι μια καλή συνήθεια με πιθανά οφέλη για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας», επισημαίνει.
Μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας
Ο Neil και η ομάδα του χώρισαν υγιείς νεαρούς ενήλικες σε δύο ομάδες ίσου μεγέθους, που αντιπροσώπευαν το χαμηλότερο και το υψηλότερο 25% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών. Η ομάδα «χαμηλής πρόσληψης υγρών» αποτελείτο από άτομα που συνήθως έπιναν λιγότερο από 1,5 λίτρα υγρών την ημέρα (νερό, ζεστά ροφήματα κ.λπ.). Η ομάδα «υψηλής πρόσληψης υγρών» περιελάμβανε άτομα που πληρούσαν τακτικά τις συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη νερού – 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Και οι δύο ομάδες αντιστοιχίστηκαν ως προς βασικούς παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις αντιδράσεις στο στρες, όπως τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά και ο ύπνος.
Οι συμμετέχοντες διατήρησαν τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες για μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρακολουθήθηκαν τα επίπεδα ενυδάτωσης σε δείγματα αίματος και ούρων. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν στο Trier Social Stress Test, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την προσομοίωση του πραγματικού στρες μέσω μιας εικονικής συνέντευξης εργασίας και μιας άσκησης νοητικής αριθμητικής.
Ο Δρ Daniel Kashi, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Και οι δύο ομάδες ένιωσαν το ίδιο άγχος και παρουσίασαν παρόμοια αύξηση του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια του τεστ στρες. Ωστόσο, μόνο η ομάδα με «χαμηλή πρόσληψη υγρών» παρουσίασε σημαντική αύξηση της κορτιζόλης στο σάλιο ως αντίδραση στο τεστ στρες».
Πρόσθεσε: «Αν και η ομάδα με χαμηλή πρόσληψη υγρών δεν ανέφερε ότι διψούσε περισσότερο από την ομάδα με υψηλή πρόσληψη υγρών, τα ούρα της ήταν πιο σκούρα και πιο συμπυκνωμένα, σαφή σημάδια κακής ενυδάτωσης. Μια σημαντική παρατήρηση ήταν ότι η κακή ενυδάτωση συσχετίστηκε με μεγαλύτερη αντιδραστικότητα της κορτιζόλης στο τεστ στρες. Η υπερβολική αντιδραστικότητα της κορτιζόλης στο στρες έχει συσχετιστεί με κακή μακροπρόθεσμη υγεία».
Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com






































