ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

του Παύλου Αιβαλιώτη

Αρκετοί δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι μετά τις ιστορικές συγκεντρώσεις ενισχύεται η αντισυστημική ψήφος . Τα δύο κόμματα , της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ,χάνουν ποσοστά . Φυσικά η δημοσκοπική εξέλιξη  για το κυβερνών κόμμα ήταν αναμενόμενη . Για το ΠΑΣΟΚ όμως ? Αρκετοί βλέπουν λάθη και παραλήψεις για άλλη μία φορά . Θα διαφωνήσω . Το ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε συμπεριφορά λαϊκισμού στο ζήτημα του εγκλήματος των Τεμπών . Ταυτόχρονα , ψηφοφόροι και πολιτικά στελέχη συμμετείχαν στα συλλαλητήρια του Γενάρη και του Φλεβάρη , και ορθά έκαναν .

Η ιστορική ευκαιρία που ίσως χάθηκε για το σοσιαλιστικό κόμμα  ήταν η επιλογή για το πρόσωπο που θα ήταν στο κάδρο της προανακριτικής .  Στην θέση του Χρήστου Τριαντόπουλου  θα μπορούσαν να ήταν ο Κώστας Αχ.Καραμανλής και ο Χρήστος Σπίρτζης . Άλλωστε η πολιτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να κερδίσει ψήφους και από το Σύριζα αλλά και από την Νέα Δημοκρατία . Η επιλογή του Χρήστου Τριαντόπουλου μπορεί να προκαλέσει σχόλια . Σχόλια όπως ότι το ΠΑΣΟΚ στοχεύει να είναι σε μία συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία . Φυσικά , χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης . Άλλωστε δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε συγκυβέρνηση Ανδρουλάκη και Μητσοτάκη ελέω σκανδάλου υποκλοπών . Και όμως ,υπάρχει σοβαρή περίπτωση για ένα άλλο σενάριο. Το ΠΑΣΟΚ να είναι το πρώτο κόμμα σε εθνικές εκλογές . Και αυτή η μοναδική περίπτωση είναι όταν γίνουν οι εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας .

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη έχει την ευχέρεια να διαβάσει την πολιτική της ιστορία . Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε να αντιμετωπίσει τα λάθη της , στις φονικές  πυρκαγιές της Ηλείας του 2007 . Και όμως κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές που διεξήχθησαν λίγους μήνες μετά . Η λαϊκή αντίδρασή όμως εκφράστηκε τον Δεκέμβρη του 2008, με διαφορετική αφορμή βέβαια  . Το ίδιο αντιμετώπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης . Μετά το έγκλημα των Τεμπών κέρδισε στις εθνικές εκλογές . Αλλά και πάλι ,δύο χρόνια αργότερα , είδαμε τους πολίτες να αντιδρούν . Η ειδοποιός διαφορά  των δύο περιπτώσεων είναι ότι στην περίπτωση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, εκείνη,  είχε ουσιαστική αντιπολίτευση , το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου .  Στην σημερινή περίπτωση , μέχρι την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο , το κοινό συμπέρασμα των πολιτών  είναι ότι ουσιαστική αντιπολίτευση δεν έχουμε .

Οι διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουαρίου διαμόρφωσαν νέες πολιτικές συμπεριφορές . Βιάστηκαν όσοι θέλησαν να τις υποβαθμίσουν και να τις χαρακτηρίσουν σαν να είναι διαδηλώσεις στυλ αγανακτισμένων . Φυσικά, μία μεγάλη  μερίδα των διαδηλωτών είχε το αίτημα της πτώσης της κυβέρνησης . Άλλοι , είχαν πιο θεωρητικό αίτημα . Την κοινωνική δικαιοσύνη . Όλοι όμως , ανεξάρτητα με την πολιτική τους καταγωγή , ζήτησαν πρακτικές πολιτικές για μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη . Φυσικά , ο πρωθυπουργός με πονηρό τρόπο ερμήνευσε τα αιτήματα των διαδηλωτών αλλιώς . Την αξιοκρατία και την αξιολόγηση . Και συνέχισε να αναφέρει ότι η μοναδική λύση για τα αιτήματα των διαδηλωτών αποτελεί  και πάλι εκείνος . Οι πολίτες όμως ζητούν να απομακρυνθούν οι πολιτικοί από την έπαρση και τον νεποτισμό. Ο πρωθυπουργός κάνει πως δεν ακούει .

Δεν θα σχολιάσω και πάλι ότι τα άκρα ενισχύονται . Αυτό είναι δεδομένο . Η Πλεύση Ελευθερίας θα έχει μεγάλα ποσοστά μόνο αν γίνουν γρήγορα εκλογές , σενάριο που δεν φαίνεται για την ώρα πιθανό . Αντίθετα , η Φωνή <<Λογικής>> , θα διατηρήσει τα υψηλά της ποσοστά . Ο Τραμπισμός και στην χώρα μας έχει ενισχυμένη επιρροή . Άλλωστε, ακόμη και ο  πρωθυπουργός μας , μετά την εκλογή του Τράμπ έχει αναθεωρήσει τις κεντρώες του πολιτικές . Η δεξιά στροφή του Μητσοτάκη έφερε την κοινή αντίδραση της κεντροαριστεράς και της αριστεράς .

Οι διαδηλώσεις των Τεμπών είναι ιστορικές . Οι πολίτες κέρδισαν . Η Καρυστιανού , μία γονέας που συνεχίζει να μάχεται για τον άδικο χαμό του παιδιού της, κέρδισε έναν πρωθυπουργό. Αυτό δεν έχει συμβεί όχι μόνο στις μακροχρόνιες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας αλλά ούτε και στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας . Η Καρυστιανού ένωσε . Ένωσε όλους τους Έλληνες . Πότε είδαμε στην ίδια πλατεία να συζητούν , να φωνάζουν , να τραγουδούν όλοι μαζί ,αριστεροί , δεξιοί , κεντρώοι αλλά και πολίτες που υιοθετούν ακραίες πολιτικές ιδεολογίες ?

Τα πολιτικά κόμματα θα βρουν τον δρόμο τους . Άλλα θα έχουν επιτυχία στις επόμενες εθνικές εκλογές ενώ άλλα όχι . Η κληρονομιά των διαδηλώσεων των Τεμπών είναι μεγάλη . Ο λαός και οι πολίτες έδειξαν ότι μπορούν να ξανααποκτήσουν πολιτική φωνή . Αυτό όμως δεν αρκεί . Ας μην λησμονούμε ότι όλες οι αναγκαίες αλλαγές για την βελτίωση μίας κοινωνίας γίνονται μέσω εκλογών . Εκλογών που  το ποσοστό της αποχής θα είναι ελάχιστο  . Εκτιμούμε ότι το πολιτικό αποτέλεσμα των διαδηλώσεων είναι συγκεκριμένο . Το ποσοστό της αποχής στις επόμενες εκλογές δεν θα έχει καμία σχέση με προηγούμενες εκλογές  .

Οι νεκροί όμως δεν μπορούν να περιμένουν . Οι επιθυμίες τους είναι ορατές . Μας μιλάνε και μας λένε να σταματήσουμε τις πολιτικές αναλύσεις . Η πίεση για δικαιοσύνη θα συνεχιστεί . Η πίεση για την ασφάλεια των πολιτών θα συνεχιστεί ….