Παρατημένοι σε παραλίες εν μέσω κοροναϊού πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο

Η αυτοδιοίκηση αρνείται να υποδείξει ένα χώρο όπου προσωρινά θα διαμένουν για 14 μέρες όσοι εισέρχονται ενώ η κυβέρνηση επιμένει να υποδείξουν οι ΟΤΑ των νησιών έναν τέτοιο χώρο, κατηγορώντας τους ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα με «ελαφρότητα».

Στο έλεος της μοίρας τους και των κακών καιρικών συνθηκών βρίσκονται πάνω από 150 πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Λέσβο, ανάμεσα τους και παιδιά, και οι οποίοι βρίσκονται σε 14ήμερη… καραντίνα.

Η αυτοδιοίκηση αρνείται να υποδείξει ένα χώρο όπου προσωρινά θα διαμένουν για 14 μέρες όσοι εισέρχονται ενώ η κυβέρνηση  επιμένει να υποδείξουν οι ΟΤΑ των νησιών έναν τέτοιο χώρο, κατηγορώντας τους ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα με «ελαφρότητα».

«Και όποιος γονατίσει πρώτος» όπως χαρατηριστικά έλεγε χθες στέλεχος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Λέσβο., όπως μεταφέρει η τοπική ιστοσελίδα «Νησί».

Όπως ανέφερε άλλωστε ο Νότης Μηταράκης, οι νέες αφίξεις… διαχωρίστηκαν. «Όποιοι μπήκανε στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου δεν έχουνε πάει στα υφιστάμενα κέντρα, για να μην εισαχθεί ο ιός».

Που βρίσκονται

Σήμερα στη Λέσβο βρίσκονται 152 μετανάστες της παραπάνω κατηγορίας, σύμφωνα με τη «Ν».

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, 25 άνθρωποι ζουν σε ένα παλιό λεωφορείο στο πλάι του κολυμβητηρίου, σε περίκλειστο από κάγκελα χώρο του επιβατηγού λιμανιού της πόλης.

Στο λιμάνι της Πέτρας, 56 άτομα ζουν στην ύπαιθρο σε σκηνές που τελικά επετράπη να στηθούν αλλά και κάτω από παλιές σπασμένες βάρκες.

Άλλοι 32 ζουν στα βουνά του Αγίου Στεφάνου στο Μανταμάδο. Εκεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έστησε κάποιες σκηνές.

Τέλος οι 39 που έφτασαν την Πρωταπριλιά ζουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Βλασίου έξω από την Κλειού.

Ούτε εν μέσω πανδημίας δε σωπαίνουν οι ρατσιστικές φωνές
«Μωρά με τις μανάδες τους κοιμούνται σε παραλίες κάτω από την βροχή στο κρύο» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος, διασώστης και μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mediterranea Saving Humans.

Εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και κλίματος φόβου, οι ελάχιστοι εργαζόμενοι ΜΚΟ που έχουν απομείνει προσπαθούν να τους παράσχουν sleeping bag και σκηνές.

Ο ίδιος μάλιστα αποκαλύπτει πως στο χωριό της Πέτρας, ρατσιστές κάτοικοι δεν επέτρεψαν το στήσιμο σκηνών, λέγοντας «δεν θα το κάνετε καμπ εδώ,  ενώ για 4 μέρες, 54 άνθρωποι κοιμόντουσαν στις λάσπες και καλύπτονταν με απομεινάρια από παλιές βάρκες προσφύγων.


Στους δήμους το «μπαλάκι»
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης σχολιάζουν ότι με την από 29 Μαρτίου επιστολή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ρητά αυτήν την πρόθεση της Κομισιόν, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να τεθούν σε απομόνωση όσοι εισέλθουν στη χώρα από την 1η Απριλίου και έπειτα.

Οι ίδιες πηγές φέρνουν στη δημοσιότητα ενδεικτικά τις απαντήσεις συγκεκριμένων δήμων στα παραπάνω αιτήματα του υπουργού.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν, ο Δήμος Δυτικής Σάμου, έπειτα από διαβούλευση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στα διοικητικά του όρια.

Αντίθετα ζητά τη ναύλωση πλοίου για καραντίνα. Αντίστοιχη πρόταση κάνει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, ο οποίος δεν υποδεικνύει κανένα χώρο ειδικής απομόνωσης και προτείνει τη ναύλωση πλοίου που θα πλέει ανάμεσα στα πέντε νησιά και θα φιλοξενεί νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, με απόφαση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, δεν υποδεικνύει στο υπουργείο κανένα χώρο για υγειονομική απομόνωση των νέων αφίξεων. Επίσης η δημοτική αρχή είναι αντίθετη και στη χρησιμοποίηση ξενοδοχείων ή καταλυμάτων.

Ο Δήμος Μυτιλήνης αναφέρει στην επιστολή του ότι θα εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος για τη φιλοξενία των προσφύγων, χωρίς να τον υποδεικνύει.

Ο Δήμος Χίου απέστειλε συγκεκριμένη πρόταση για ενοικίαση χώρου από ιδιώτη, αλλά δεν πρότεινε κάποιο ξενοδοχείο.

Ο Δήμος Κω αναφέρει στην απάντησή του ότι έχει δημιουργηθεί προσωρινός χώρος για τους νεοαφιχθέντες από 1η Μαρτίου και μετά και τονίζει ότι δεν διαθέτει άλλο χώρο απαντώντας στο αίτημα του υπουργείου για ενοικίαση ξενοδοχείων.

Τέλος, ο δήμαρχος Λέρου σε επιστολή του καλεί το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υγειονομική προστασία του νησιού, ωστόσο δεν προτείνει κάποιο σχετικό χώρο.

Μηταράκης: Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πολύ πριν ανακοινωθούν τα πρώτα κρούσματα σε δομές φιλοξενίας.

Όπως ανέφερε, «Αν προκύψει κρούσμα, υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να δημιουργηθεί άμεσα χώρος καραντίνας για τα πρόσωπα τα οποία είναι θετικά και για αυτούς που είναι στον περίγυρό τους. Οι δομές έχουν μία δυσκολία που θέλω να σας την πω. Μπορείς να περιορίσεις την είσοδο ατόμων μέσα στις δομές και με το κλείσιμο της διαδικασίας ασύλου από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊού και τον περιορισμό της κίνησης προσώπων προς τις δομές και με τα μέτρα που έχουμε πάρει για έξοδο από τις δομές μπορούμε να απομονώσουμε τη δομή. Αυτό που δεν μπορούμε να απομονώσουμε είναι την κίνηση μέσα στη δομή η οποία είναι πολύ πιο ενεργή από ότι είναι στις κοινωνίες εκτός».

Πηγή: in.gr