Πότε πρέπει να τα καθαρίζουμε, τι πρέπει να αφήνουμε πάντα ανοιχτό.
Οδηγίες για την χρήστη των κλιματιστικών καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο στη συντήρηση και τη χρήση τους έδωσε ο λοιμωξιολόγος και υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.
Σύμφωνα με τον υποπτέραρχο τρια είναι τα βασικότερα σημεία που κάποιος πρέπει να δώσει βάση. Ο φρέσκος αέρας κατά την χρήση του κλιματιστικού, ο συχνός καθαρισμός του και η λειτουργία του όταν είναι απαραίτητο.
Κλιματισμός και ανοιχτά παράθυρα πάνε μαζί
Ειδικότερα ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε πως όταν κάποιος αποφασίσει να ανάψει το κλιματιστικό, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ανοιχτά τα παράθυρα.
«Όσον αφορά το θέμα της θερμοκρασίας και των κλιματιστικών, θα ήθελα να παραπέμψω στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει εκδώσει γραπτές οδηγίες εδώ και αρκετό καιρό, για το πώς πρέπει να γίνεται η χρήση και αν πρέπει να γίνεται η χρήση των κλιματιστικών.
Όπως γνωρίζουμε, και έτσι πολύ περιληπτικά μπορώ να πω, ότι για εμένα τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει στο χώρο να είναι κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκος, δηλαδή να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μην γίνεται ανακύκλωση», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.
Τι ισχύει για τα κλιματιστικά οικιακού τύπου
Όσον αφορά τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, ο ίδιος ανέφερε πως καλό θα ήταν να μην γίνεται χρήση τους αν δεν είναι απαραίτητο.
«Για τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, ας το πούμε έτσι, και για αυτά η σύσταση είναι ότι κατ’ αρχήν να μην γίνεται χρήση, εάν δεν είναι απόλυτα απαραίτητο. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να τα χρησιμοποιήσουμε, και πάλι να γίνεται η χρήση έχοντας ανοιχτό κάποιο παράθυρο, ώστε να γίνεται ανανέωση του αέρα», είπε.
Πότε πρέπει να γίνεται καθαρισμός κλιματιστικών
Όσον αφορά για τον καθαρισμό των κλιματιστικών, ο κ. Χατζηγεωργίου επισήμανε: » Το Υπουργείο από ό,τι ξέρω έχει βγάλει και οδηγίες για το πώς θα γίνει ο καθαρισμός των κλιματιστικών αυτών, τα οποία πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο τακτικά από μία φορά το χρόνο και τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται από τους ανθρώπους που οι ίδιοι θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό, γιατί και εκεί υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας. Γενικά πάντως, να ξέρουμε ότι τα κλιματιστικά που έχουμε στα σπίτια μας και ειδικά εάν εμείς στο σπίτι μας δεν είχαμε κρούσμα με κοροναϊό, προφανώς δεν έχουν κάποιο κίνδυνο και δεν έχουν θέμα μετάδοσης του κοροναϊού».