Αποκαλύψεις για τη φωτιά στο Μάτι: Καθυστερήσεις και παραλήψεις της Πυροσβεστικής

Στην τεχνική έκθεση για την πυρκαγιά στο Μάτι που κατέθεσε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτης. Εξακριβώνεται επίσης εμπρησμός από αμέλεια και προσδιορίζεται με ακρίβεια το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν οι φλόγες.

Σοβαρά λάθη και καθυστερήσεις της Πυροσβεστικής στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι διαπιστώνει ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στην έκθεσή του προς τον δικηγόρο Αντώνη Φούσα (αριστερά), που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων.

Καταρχάς, αποκαλύπτεται ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση από το πυροφυλάκιο που υπάρχει στην περιοχή. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν υπήρχε πυροφύλακας εκείνη την ημέρα ή αν υπήρχε, απουσίαζε ή για άγνωστοι λόγο δεν ενημέρωσε.

Διαπιστώνεται επίσης εγκληματική καθυστέρηση και αμέλεια στην ανάπτυξη των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 59 οχήματα της Πυροσβεστικής που βρέθηκαν στο Μάτι, τα 33 ήταν πυροσβεστικά υδροφόρα, ενώ τα υπόλοιπα ήταν βοηθητικά οχήματα.

Επιπλέον, τα πρώτα πτητικά μέσα έφτασαν σχεδόν μια ώρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, με τους ανέμους να μην επιτρέπουν στα Καναντέρ και τα PZL να προσθαλασσωθούν και αντλήσουν νερό από τη θάλασσα.

Δυστυχής ήταν και η συγκυρία της φωτιάς της Κινέττας, καθώς τρία από πέντε περιπολικά της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στην Πεντέλη, πήγαν εκεί αντί να πάνε στο Μάτι.

Τέλος, στην έκθεση του εμπειρογνώμονα εξακριβώνεται εμπρησμός από αμέλεια και προσδιορίζεται με ακρίβεια το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν οι φλόγες.

Από ανθρώπινη αμέλεια ξεκίνησε η πυρκαγιά
«Η αιτία της πυρκαγιάς πιστεύω ότι το πιθανότερο οφείλεται σε ορισμένη αμελή ανθρώπινη συμπεριφορά» αποφαίνεται στη έκθεση που αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα».

Και προσθέτει: «Δράστης, όπως αναφέρεται στην από 18-06-2020 και αρ. πρωτ. 174 αναφορά του 6ου Τακτικού Ανακριτή Αθηνών προς τον Εισαγγελέα, είναι ο Κωνσταντίνος ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ του Ανδρέα, κάτοικος Νταού Πεντέλης… ο οποίος προέβη στην προαναφερόμενη εγκληματική ενέργεια σε προηγούμενο πλην όμως πρόσφατο της πυρκαγιάς χρόνο, περίπου 4 – 5 ώρες πριν, μάλιστα μια ημέρα με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς πολύ υψηλό {Κατηγορία 4}».

Με λίγα λόγια, αποδεικνύεται ότι η φωτιά ξέσπασε από εμπρησμό από αμέλεια, καθώς ένας μόνιμος κάτοικος επέλεξε εκείνη την αποφράδα ημέρα για να κάψει ξερά χόρτα και κλαδιά. Καταρρίπτεται έτσι οριστικά η θεωρία πως η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος «το πιθανότερο (είναι ότι) δεν έσβησε πλήρως και αποτελεσματικά, δηλαδή με επάρκεια ποσότητας νερού καθώς και κάλυψη με ικανή ποσότητα χώματος, τα υπολείμματα της καύσης και με την ενίσχυση των ανέμων τις μεσημβρινές-μεταμεσημβρινές ώρες… , ανέφλεξαν (πυροδότησαν) την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού κυρίως ύψους (θαμνώδη βλάστηση και κυρίως μεγάλο όγκο ακαθάριστων ξερών χόρτων, αλλά και μικρό διάσπαρτο αριθμό πεύκων) και με το τρόπο αυτό αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή».

Στην έκθεση, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του δικηγόρου οικογενειών θυμάτων και σύντομα θα βρει τη θέση της στην ογκώδη δικογραφία, επισημαίνεται πως «το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς εντοπίστηκε σε υψόμετρο 307,10 μ και σε (ανοιχτή) απερίφραχτη έκταση με χαμηλή κυρίως βλάστηση, που περικλείεται δυτικά από την οδό Ανδρούτσου, νότια από την οδό Κολοκοτρώνη, ανατολικά από την οδό Ιουστινιανού και βόρεια εφάπτεται με τον ορεινό όγκο του Πεντελικού Όρους, εκτάσεως περίπου 50 στρεμμάτων και πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε από την οδό Ανδρούτσου (χωματόδρομος) έναντι του αρ. 10 … και σε απόσταση περίπου 70 μέτρων από τη συμβολή αυτής με την οδό Πλαστήρα στον οικισμό του Νταού Πεντέλης». Οι συντεταγμένες του σημείου έναρξης είναι, σύμφωνα με στοιχεία από το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 (ΕΓΣΑ 87): Χ= 494806,858 και Ψ= 4209969,075.

Δεν υπήρχε άτομο στο πυροφυλάκιο ή ο πυροφύλακας έδειξε αμέλεια
Στη συνέχεια ο κ. Γκουρμπάτσης παραθέτει μία κρίσιμη μαρτυρία, που αλλάζει δραματικά τον χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς: «Όπως μου δήλωσε προφορικά, σε σχετική μου ερώτηση, ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας που αντιλήφθηκε το ξεκίνημα της πυρκαγιάς και κάτοικος του Νταού Πεντέλης, κ. Καπράλος Αναστάσιος, είδε από οικοπεδικό χώρο στη γωνία της οδού Πλαστήρα με την Ανδρούτσου, όπου βρίσκονταν περί ώρα Ω/16:35 μμ, ανάμεσα από δύο οικοδομές που παρεμβάλλονταν και σε απόσταση από την εστία σε ευθεία περίπου 60 μέτρων, να εξέρχεται από το σημείο της εστίας (σημείο έναρξης) καπνός και να μεταφέρεται η φωτιά στο διπλανό πεύκο, χωρίς να μπορεί να διακρίνει, αν στο σημείο εκκίνησης της φωτιάς υπήρχε ο υπαίτιος αυτής. Μη έχοντας τηλέφωνο να επικοινωνήσει με το <<199>>, ενημέρωσε σχετικά γείτονά του».

Με βάση αυτή τη μαρτυρία, αλλά και στοιχεία από κάμερες παρακείμενων σπιτιών ο πραγματικός χρόνος εκδήλωσης της πυρκαγιάς τοποθετείται μεταξύ 16:15 και 16:30.

Η πρώτη επίσημη αναφορά στο Κέντρο Επιχειρήσεων γίνεται από τον εθελοντή πυροσβέστη, Μανώλη Τσαλιαγκό του Εθελοντικού Κλιμακίου Ραφήνας, που είδε καπνό να εξέρχεται πίσω από λόφους στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Παρότι ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων για κάποια κρίσιμα λεπτά του έλεγαν πως βλέπει καπνούς από την Κινέτα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Γκουρμπάτσης προχωρά σε μία αποκάλυψη: «Μετ’ εκπλήξεως διαπιστώνεται, ότι ο πυροφύλακας του Πυροφυλακίου στον οικισμό της Διώνης, σε υψόμετρο 285 μ, ο οποίος παρόλο που θα έπρεπε, λόγω της θέσης του Πυροφυλακίου (σε απόσταση 1.200 μ περίπου σε ευθεία γραμμή από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης) και της διεύθυνσης των ανέμων την ημέρα της πυρκαγιάς (Δυτικοί – Βορειοδυτικοί) λογικά πρώτος να αντιληφθεί την πυρκαγιά, δεν ειδοποίησε (ανήγγειλε) αυτή, ως όφειλε εκ των καθηκόντων του, άμεσα στο 199-ΣΕΚΥΠΣ. Το πιθανότερο είναι ότι δεν υπήρχε στην ως άνω θέση και το συγκεκριμένο πυροφυλάκιο ορισμένος πυροφύλακας το κρίσιμο χρονικό διάστημα της έναρξης πυρκαγιάς ή, αν πράγματι υπήρχε, αυτός ή απουσίαζε, ή, σε κάθε περίπτωση, αν ήταν παρών, είτε δεν επιτηρούσε για άγνωστους λόγους την περιοχή του Νταού Πεντέλης».

Καθυστέρησε η ανάπτυξη των πυροσβεστικών δυνάμεων
Από τον συνολικό αριθμό των (59) οχημάτων του ΠΣ, που καταγράφηκαν από το ιστορικό τηλεματικών στοιχείων, δηλαδή το ψηφιακό αποτύπωμα των πυροσβεστικών οχημάτων (ιστορικό κίνησης), που ανιχνεύθηκαν από το πρόγραμμα (εφαρμογή) Engage στον τόπο του συμβάντος, κατά το διάστημα από την ώρα (αναγγελίας της πυρκαγιάς) 16:41 μμ ώρα έως την ώρα 22:37 μμ, μόνον τα (33) είναι πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα του ΠΣ, ενώ τα υπόλοιπα (26) οχήματα ήταν βοηθητικά οχήματα του ΠΣ, όπως επιβατικά τζιπ, λεωφορεία κλπ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.