Πώς οι ηλεκτρονικές αγορές τείνουν να αντικαταστήσουν τον παραδοσιακό τρόπο αγορών.
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα.
Ο «αυτοκράτορας» του λιανικού εμπορίου, όμιλος «Arcadia» του Sir Philip Green, με έδρα τη Βρετανία, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις αλυσίδες καταστημάτων Topshop, Burton και Dorothy Perkins, οδηγείται στην πτώχευση.
Αν το δραματικό αυτό σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε 13.000 εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θα βρεθούν τον «αέρα».
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από τους Financial Times ως μία από τις πιο πρόσφατες ενδείξεις της αφόρητης πίεσης που δέχεται το λιανικό εμπόριο από την πανδημία Covid-19.
Το άκρως κυνικό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν κατά την περίοδο έναρξης του «Black Friday», της περιόδου προσφορών, που οδηγεί στα Χριστούγεννα και που τα προηγούμενα χρόνια σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων (εκτός εστίασης) έφερνε τις μισές πωλήσεις της χρόνιας.
Στην μετά Covid-19, ακόμα και σε περιόδους που τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά, οι συνθήκες της πανδημίας έδωσαν σημαντική ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς πολλοί καταναλωτές είτε αδυνατούσαν είτε δεν επιθυμούσαν να ψωνίζουν από το «φυσικό» κατάστημα.
Οι ηλεκτρονικές αγορές στις ΗΠΑ τις ημέρες αυτές, παρουσιάζουν σημαντικότατη άνοδο σε σχέση με Black Friday άλλων ετών. Στην άλλη όψη του νομίσματος βέβαια, μαζί με τις συναλλαγές και τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχουν αυξηθεί και οι απόπειρες ηλεκτρονικής απάτης.
Ανάγκη για αλλαγές
Η πολυτέλεια είναι μία μόνο από τις πτυχές του λιανικού εμπορίου που δέχεται πίεση, ειδικά στο Λονδίνο, που υποφέρει ήδη από τα υψηλά ενοίκια αλλά αναμένεται να συναντήσει εμπόδια και λόγω Brexit.
Σύμφωνα με τον Τζόνανθαν Έλει, αναλυτή λιανικού εμπορίου, η «μετακίνηση» των καταναλωτών στις on line αγορές δείχνει την ανάγκη για σοβαρές αλλαγές στις συνθήκες εμπορίου στις μητροπόλεις καθώς οι συνθήκες που επικρατούν πλέον στις μεγάλες πόλεις υποχρεώνουν τα καταστήματα να προσφέρουν ακόμα περισσότερες επιλογές αγορών, με τρόπο πιο συγκεντρωτικό και με μεγαλύτερη ποικιλομορφία.
Η επικείμενη άφιξη των εμβολίων κατά του κορωνoϊού σίγουρα δίνει ελπίδες. Όμως το ερωτηματικό που παραμένει είναι σε ποιο βαθμό και με ποια ταχύτητα θα μπορέσουν αυτά να ωφελήσουν την παραδοσιακή μορφή εμπορίου.
Οι αναλυτές, Άντι Μπάουντς και Κρις Τάιγκ, πάντως, στην αναφορά τους για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα δημιουργίας μιας μικρής επιχείρησης μεσούσης της πανδημίας, αναφέρουν πως παρά το σκηνικό επιχειρηματικών συντριβών και εταιρικών προβλημάτων, η κρίση προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Πηγή: in.gr