Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα στοιχεία για το έργο της Πολιτικής Προστασίας στο μέτωπο του κορωνοϊού
Σε ό,τι αφορά στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και των φορέων που συντονίζει, όλους αυτούς τους μήνες, στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού, ο Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε συνοπτικά σειρά στοιχείων στην Επιτροπή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της ιχνηλάτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από την αρχή τη πανδημίας, έχουν ιχνηλατηθεί από την Πολιτική Προστασία 141.204 επιβεβαιωμένα εγχώρια κρούσματα, οι 265.267 στενές επαφές τους, καθώς και 4.705 εισερχόμενα κρούσματα, από τα οποία προέκυψαν 8.327 στενές επαφές.
Σχετικά με τους εισερχόμενους στη χώρα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο φιλοξενήθηκαν και τέθηκαν σε ελεγχόμενη καραντίνα 95.082 άτομα που εισήλθαν στην Επικράτεια είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς είτε μέσω των χερσαίων συνόρων της χώρας. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που άνοιξε ο τουρισμός, δηλαδή από την 1η Ιούλιου και μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020, εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, μέσω των στοχευμένων δειγματοληπτικών ελέγχων, 2.427 κρούσματα, από την ιχνηλάτηση των οποίων προέκυψαν 4.117 στενές επαφές.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουν συνεργαστεί «σκληρά και άοκνα» στην ιχνηλάτηση, στα κλιμάκια δειγματοληψίας, στην καταγραφή, στην ανάλυση, στην ενημέρωση, 1.638 άτομα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.
Όσον αφορά στους ελέγχους, από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021 έχουν διεξαχθεί συνολικά από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αστυνομία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τις Περιφέρειες, 4.398.088 έλεγχοι και έχουν καταγραφεί 87.808 παραβάσεις και επιβληθεί 95.632 πρόστιμα, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας χιλιάδων ημερών, σε καταστήματα που δεν τηρούσαν τα μέτρα.
«Πρόκειται για μια τεράστια δουλειά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. «Η χώρα μας αποτελεί, ακόμα και σε αυτή τη δεύτερη φάση έξαρσης της πανδημίας, καλό παράδειγμα παγκοσμίως ως προς τη διαχείριση του κορωνοϊού. Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πάρα πολλές άλλες χώρες και μάλιστα, χώρες μεγαλύτερες, με περισσότερους πόρους, μέσα και ίσως με περισσότερες επιχειρησιακές δυνατότητες από εμάς. Και αυτό προφανώς δεν έγινε τυχαία. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή, σε επαγρύπνηση», κατέληξε.
Πηγή: Πρώτο Θέμα