Αντί για εκείνη τη σοκολατίνα ή το παγωτό που έχετε βάλει στο μάτι, δοκιμάστε μία από τις εναλλακτικές επιλογές που προτείνουν οι ειδικοί για τις δύσκολες λιγούρες, όταν θέλετε επειγόντως κάτι γλυκό
Συνήθως είναι εκείνη την ώρα, αργά το μεσημέρι, μετά από ένα γεμάτο πιάτο χορταστικό φαγητό. Ή αργά το βράδυ, που όλα τα φώτα είναι κλειστά, εκτός από το φως του ψυγείου, στο οποίο έχουμε τρέξει, αναζητώντας μια γλυκιά λιχουδιά να ικανοποιήσει τη λαχτάρα μας. Και είναι τότε που καταλήγουμε να κάνουμε τις πιο ανθυγιεινές επιλογές. Κι όμως, δεν υπάρχουν μόνο οι γλυκές «αμαρτίες» που μπορούν να ανακουφίσουν την επιθυμία μας για γλυκό, αλλά και υγιεινές επιλογές που μπορούμε να προτιμήσουμε, ώστε να ικανοποιήσουμε την όρεξή μας, χωρίς να επιβαρύνουμε παράλληλα το σωματικό βάρος, αλλά και γενικότερα την υγεία μας.
Ποιες τροφές μπορούν πραγματικά να σταματήσουν την επιθυμία για γλυκό;
1. Φρούτα
Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την Isabel Smith. Μια 12ετής έρευνα του 2021, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism και στην οποία συμμετείχαν 3.518 Αυστραλοί, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας φρούτων συνδέεται με 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Οι ειδικοί του Harvard T.H. Chan School of Public Health υποστηρίζουν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα σακχαρούχα τρόφιμα ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, προκαλώντας λιγούρα, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει τόσο έντονα με τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων.
Σύμφωνα με έρευνα του Ιουνίου 2009 στο Journal of Nutrition, η φρουκτόζη, δηλαδή ο τύπος σακχάρων που εμπεριέχεται στα φρούτα, έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν λαμβάνεται με μέτρο.
2. Πρωτεΐνη
Το κλειδί για να ανακουφίσετε την επιθυμία σας για γλυκό είναι να συνδυάσετε τα φρούτα με πρωτεΐνη, πχ μπανάνα με γιαούρτι, σταφύλι ή καρπούζι με τυρί. Ο συνδυασμός των δύο σε ένα γεύμα βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει γενικά την όρεξη. Ειδικότερα, η προσθήκη 25% επιπλέον πρωτεΐνης στην καθημερινή διατροφή έδειξε να μειώνει σημαντικά την όρεξη σε παχύσαρκους ενήλικες, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης του 2015.
Μια άλλη, μικρή μελέτη του Αυγούστου 2014, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal, έδειξε ότι ένα πρωινό γεύμα με ενισχυμένη ποσότητα πρωτεΐνης (35 γρ.) μείωσε την επιθυμία για κατανάλωση επεξεργασμένων σακχάρων σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους έφηβους, συγκριτικά με ένα πρωινό αποτελούμενο από μια μέση ποσότητα πρωτεΐνης (13 γρ.)
Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com