Netflix – Sweet Bobby: Η ιστορία μιας αρρωστημένης ερωτικής πλεκτάνης – «Φως» στο κίνητρο πίσω από το σοκαριστικό catfishing

1

bobby

Ένα από τα πιο κοντινά πρόσωπα της Kirat Assi στάθηκε η αιτία να φτάσει στην ψυχολογική κατάρρευση, μέσω ενός σατανικού σχεδίου – Προσοχή, περιέχει spoilers

Μια ανατριχιαστική ιστορία ρομαντικής εξαπάτησης βρίσκεται στο επίκεντρο ενός καινούργιου ντοκιμαντέρ στo Netflix, που έχει αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων θεατών ανά την υφήλιο.

Στο «Sweet Bobby», η Kirat Assi, μια 45χρονη μαρκετίστρια και και ραδιοφωνική παραγωγός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, αλλά έχει ρίζες από την Κένυα και την Ινδία, περιγράφει την τραυματική περιπέτεια που έζησε για εννέα ολόκληρα χρόνια, ως θύμα μίας από τις πιο ακραίες περιπτώσεις catfishing που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Το catfishing είναι ένα είδος ηλεκτρονικής απάτης που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πλασματικής διαδικτυακής περσόνας από τον δράστη, με σκοπό να παρασύρει το θύμα σε μια ρομαντική σχέση ή διαπράξει οικονομική απάτη.

Στην περίπτωση της Kirat, το άτομο που παρίστανε τον άνδρα των ονείρων της σχεδόν επί μία δεκαετία, μέχρι την αποκάλυψη της φριχτής αλήθειας, είχε δημιουργήσει ένα περίτεχνο δίκτυο από πλασματικές online «ταυτότητες».

Χρησιμοποιώντας πραγματικά πρόσωπα από την παντζάμπι-Σιχ κοινότητα του Λονδίνου αλλά και δεκάδες ψεύτικα προφίλ που υποστήριζαν το «παραμύθι», κατάφερε να κερδίσει την καρδιά της άτυχης γυναίκας και σταδιακά να την οδηγήσει στην προσωπική και επαγγελματική καταστροφή και την ψυχολογική κατάρρευση.

Το πιο σοκαριστικό απ’ όλα; Ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω από αυτήν τη σαδιστική συμπεριφορά δεν ήταν κάποιος άγνωστος άνδρας που θέλησε απλώς να παίξει με την καρδιά της Kirat, αλλά η πολυαγαπημένη μικρή της ξαδέλφη, η οποία ξεκίνησε αυτό το «παιχνίδι» όταν ήταν ανήλικη και το συνέχισε για εννέα ολόκληρα χρόνια, μέχρι που αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αλήθεια.

Η γνωριμία και οι δικαιoλογίες

Όλα ξεκίνησαν με ένα αίτημα φιλίας. Η Kirat Assi ενθουσιάστηκε όταν ο Bobby Jandu, ένας γοητευτικός καρδιολόγος, την προσέγγισε μέσω Facebook το 2009.

Δεν ήταν τελείως άγνωστος. Οι δυο τους άνηκαν στην κλειστή κοινότητα των Σιχ του δυτικού Λονδίνου και είχαν πολλούς κοινούς γνωστούς.

Η Kirat λοιπόν αποδέχτηκε το αίτημα και, σιγά σιγά, η φιλική ανταλλαγή μηνυμάτων εξελίχθηκε σε βαθιά συναισθηματικές συζητήσεις και σε έναν έρωτα που «άνθισε» μέσα από τις αντιξοότητες.

Παρά τα δυνατά αισθήματα που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ τους, πάντα φαινόταν να υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο η Kirat και ο Bobby δεν μπορούσαν να συναντηθούν. Ένας σοβαρός τραυματισμός από πυροβολισμούς στο εξωτερικό, η συμμετοχή σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του πλούσιου άνδρα που είχε μπλεχτεί άθελά του σε μια «βρώμικη» υπόθεση, ένα εγκεφαλικό, ένα περίπλοκο διαζύγιο, ένα παιδί… Όλες αυτές οι ιστορίες υποστηρίζονταν από δεκάδες στενά πρόσωπα του κύκλου του, τα οποία είχαν γνωρίσει online την Kirat και είχαν γίνει φίλοι μαζί της.

Η Kirat ερωτεύεται, κάνει όνειρα, και αρχίζει να αποκόβεται από την αληθινή ζωή και να εστιάζει μόνο στον – αρραβωνιαστικό της πλέον – Bobby, που γίνεται όλο και πιο κτητικός καθώς περνάει ο καιρός. Χάνει τη δουλειά της, τους φίλους της, παραιτείται από τη ραδιοφωνική εκπομπή που παρουσίαζε εξαιτίας της σφοδρής ζήλιας του.

Κάποια στιγμή, μετά από 9 ολόκληρα χρόνια γνωριμίας, η υπομονή της 39χρονης πλέον γυναίκας εξαντλείται. Κάνει τα πάντα για να συναντήσει από κοντά τον μνηστήρα της, τον άνθρωπο με τον οποίο είναι σίγουρη ότι θέλει να περάσει την υπόλοιπη ζωής της. Όταν τελικά τα καταφέρνει, μετά από πολλές δυσκολίες, να βρεθεί στην πόρτα του, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοκαριστική αλήθεια: ο αληθινός Bobby Jandu, ο οποίος είναι παντρεμένος με μια όμορφη γυναίκα και έχουν μαζί ένα παιδάκι, δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή της.

Η αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί: Ο διαδικτυακός Bobby, με τον οποίο ξενυχτούσε κάθε βράδυ στο Skype τα τελευταία χρόνια της ζωής της ανταλλάζοντας γλυκόλογα, ήταν η μικρή της ξαδελφούλα, φαινομενικά η πιο ένθερμη σύμμαχος της σχέσης τους. Το ίδιο άτομο κρυβόταν και πίσω από δεκάδες προφίλ που είχαν δημιουργηθεί απλώς για να δώσουν υπόσταση στην απάτη και να διαβεβαιώνουν την Kirat σε κάθε βήμα για τις «καλές προθέσεις» του Bobby.

Η σοκαριστική αποκάλυψη στο ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια online, με πολλούς να εκφράζουν ενόχληση από το γεγονός ότι δεν ρίχνεται φως στο κίνητρο της κοπέλας που αποφάσισε να κοροϊδεψει με τόσο φριχτό τρόπο τη συγγενή της. Στο τέλος του «Sweet Bobby» αναφέρεται ότι η δράστιδα, η Simran Bhogal, αρνήθηκε να παρουσιάσει τη δική της οπτική στο ντοκιμαντέρ, αλλά οι δικηγόροι της έκαναν την εξής δήλωση: «Αυτό το ζήτημα αφορά περιστατικά που ξεκίνησαν όταν ήταν ακόμη μαθήτρια. Θεωρεί αυτήν την υπόθεση ιδιωτική και εκφράζει την ισχυρή της αντίθεση στους πολλούς αβάσιμους και επιζήμιους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί».

Αν και το τοπίο είναι θολό ως προς τα κίνητρα της Simran Bhogal, το θύμα της είχε μιλήσει το 2021 σε ένα πετυχημένο podcast σχετικά με την υπόθεση, και είχε ρίξει λίγο φως στο τι μπορεί να ώθησε την ανήλικη συγγενή της να επιδείξει αυτήν την τερατώδη συμπεριφορά.

Στο συγκεκριμένο podcast η Kirat Assi ανέφερε μερικές λεπτομέρειες από την έγγραφη συγγνώμη που της είχε παραδώσει η ξαδέλφη της (μαζί με μια χρηματική αποζημίωση) όταν κατέφυγε στη νομική οδό για να δικαιωθεί.

Η Assi δεν διάβασε στο podcast το γράμμα, λόγω νομικών περιορισμών, αλλά το περιέγραψε ως την πιο συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή που είχε λάβει ποτέ από την ξαδέλφη της.

«Μου έγραφε ότι αν μπορούσε να αλλάξει όλα όσα συνέβησαν θα το έκανε, ζητούσε συγγνώμη, έγραφε ότι λυπάται πολύ για τον πόνο που προξένησε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο παρουσιαστής του podcast, Alexi Mostrous, αποκάλυψε ότι η Bhogal έγραφε στο γράμμα ότι, όταν ξεκίνησαν όλα, περνούσε δύσκολα λόγω προσωπικών προβλημάτων και πως, όταν γνώρισε την Kirat, ένιωσε ότι έγινε ένα «κλικ» μεταξύ τους.

«Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε και με ενόχλησε πολύ. Πίστευε ειλικρινά ότι περνούσαμε και οι δυο κας δύσκολα και ότι θα ζούσαμε μια μορφή εναλλακτικής πραγματικότητας, σε έναν φανταστικό κόσμο που είχε δημιουργήσει και θα έφερνε χαρά και ευτυχία και στις δυο μας… Το γεγονός ότι άργησε τόσο να καταλάβει ότι αυτό δεν ίσχυε, με σόκαρε».

Η Kirat είπε επίσης ότι η Bhogal έγραφε στην επιστολή της ότι προσπάθησε να βάλει τέλος στη σχέση τους με το να φέρεται άσχημα στην ξαδέλφη της ως «Bobby».

«Μετά όμως μου έλεγε ότι έπαθε έμφραγμα ή εγκεφαλικό και αναγκαζόμουν να επιστρέψω, οπότε δεν καταλαβαίνω», σχολίασε στο podcast το θύμα της απίστευτης αυτής υπόθεσης.

Σύμφωνα με την ίδια, της είναι πολύ δύσκολο να θεωρήσει ειλικρινή αυτή τη συγγνώμη, αφού η ξαδέλφη της την έστειλε μόνο όταν η ίδια προσπάθησε να δικαιωθεί μέσω της δικαστικής οδού.